De Toekomst door de VR-bril van Kevin Kelly

De zakenkrant De Tijd organiseert jaarlijks het festival New Insights. Op 15 mei is er de tiende editie van het festival. Daarom was er bij De Tijd van 12 mei een extra magazine ‘tien nieuwe inzichten van tien werelddenkers’. De vorige jaren werden in tien citaten samengevat. Zo zei Pattie Maes van het MIT vorig jaar: ‘Wie bang is voor de toekomst, schat het verleden te hoog in. Bewuste technologie zal van ons betere mensen maken’. 

 

Kevin Kelly is één van de tien werelddenkers, die in De Tijd aan het woord komen. De futuroloog is een van de oprichters van Wired. Ook gaf hij Steven Spielberg advies voor Minority Report. In het interviewde in De Tijd spreekt hij over sciencefiction en schetst en beeld van de wereld in 2023.

 

“Laten we het over A.I. hebben. Er hangt altijd een wolk van angst over AI. Waarom?

 

Kelly: ‘…ons beeld van de toekomst wordt heel sterk gevormd door de beste verhalenvertellers, en dat is Hollywood. Schrijvers van sciencefiction hebben geleerd dat de verhalen die het best werken over dystopische toekomst vol rampen gaan. Daarom zijn alle verhalen over de toekomst angstaanjagend. Ik ken geen enkele toekomstige fictieve wereld waarin de toekomst positief is, waarbij je denkt: in deze wereld wil ik wel leven. Behalve Star Trek misschien., maar dat is niet op deze planeet. Maar die tendens om de toekomst rampzalig neer te zetten maakt het moeilijk om de toekomst van AI en VR en vliegende auto’s en gentherapie te ontwikkelen, want we hebben er geen beeld van. Daarom probeer ik een visie te creëren over een wereld waarin we wel willen leven.’

 

Is er ondanks uw ongebreidelde optimisme een technologische evolutie die u wel wakker houdt?

 

‘Ik maak me over weinig dingen zorgen, maar wel over cyberoorlogen. Er is nog nooit een technologie die we hebben uitgevonden, waar we geen wapens van hebben gemaakt. Maar het vooruitzicht dat AI een wapen wordt – met robotsoldaten en zo – is beangstigend. (…) We hebben geen afspraken over wat toelaatbaar is in cyberoorlogen en wat niet.(…)
Ik vrees dat er eerste een enorme ramp moet plaatsvinden vooraleer er afspraken komen.’

 

Wat gaat er in 2043, over 25 jaar, anders zijn in ons leven?

 

Kelly: ‘Ik denk dat een groot stuk van je dag er hetzelfde zal uitzien. (…) De grootste verandering zal zijn wat je doet, wat je jobinhoud is, hoe je over jezelf denkt’

 

Wat wordt wel zichtbaar anders?

 

Kelly: ‘Over 25 jaar rijden autonome voertuigen rond, zijn er vliegende auto’s in een bepaalde vorm en leveren drones producten. We zullen meer schermen hebben in ons leven. Veel mensen dragen een slimme bril die ze gebruiken voor het werk en voor hun ontspanning. We gebruiken meer diensten en bezitten minder dingen, net zoals je nu al bij de millennials ziet’”

 

(Bron: Roel Verrycken, Virtual Reality komt in a Big Way in Tien nieuwe inzichten van tien werelddenkers, De Tijd, 12/05/2018)

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb