SF-café juli 2015

Treinstaking

Wegens de aangekondigde treinstaking op zaterdag 18 juli werd onze bijeenkomst enkele dagen uitgesteld tot dinsdag 21 juli. Dat betekende jammer genoeg dat Frank Roger, Jan Van ’t Ent en Ludwine Van Assche niet konden komen. Toch daagden er uiteindelijk nog zeven deelnemers in de Charly’s op.

Yvonne maakte haar gebruikelijke wandeling. Wegens de nationale feestdag waren alle winkels in Leuven gesloten en kon ze ook geen tentoonstelling bezoeken. Momenteel loopt de tentoonstelling ‘Boeken Onder Vuur’ in de Leuvense universiteitsbibliotheek op het Ladeuzeplein. De brand tijdens de eerste en tweede wereldoorlog worden uitgebreid becommentarieerd. Bij een conflict belanden bibliotheken en ander cultureel erfgoed keer op keer in de vuurlinie. Gelukkig kon in 2012 de vernietiging van eeuwenoude manuscripten in de bibliotheken van Timboektoe in Mali worden voorkomen. Enkele van deze uitzonderlijke documenten uit Timboektoe worden nu in Leuven tentoongesteld, nadat ze in het voorjaar in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel te zien waren.

PoppyCon afgelast

Het slechte nieuws van dit SF-café is natuurlijk de afgelasting van PoppyCon. Het aantal inschrijvingen bleef immers ver onder onze verwachtingen. Daarom besloten we om de conventie af te gelasten.

We danken iedereen die ons gesteund heeft. In de eerste plaats zijn dat onze agenten, de medewerkers, tekenaar Marvano en de drie eregasten Ian McDonald, Thomas Olde Heuvelt en Frank Roger. We verontschuldigen ons tegenover iedereen die zich had ingeschreven voor de eventuele ongemakken, nu de conventie niet doorgaat. Het inschrijvingsgeld en het geld voor hotelkamers dat al gestort werd, zal worden terug betaald.

Op zoek naar aliens

In juni bezochten Frank Roger, Ludwine, Herman, Yvonne en ik de ‘Triënnale van Brugge’. Dit kunstenfestival stelt de intrigerende vraag: “Wat als de vijf miljoen toeristen die Brugge jaarlijks bezoeken, in Brugge zouden blijven wonen?” Een bespreking van onze uitstap leest u op de website ‘Out Of This World’. Daar staat trouwens ook mijn artikel over ‘Boeken Onder Vuur’.

Op zondag 9 augustus gaan we het planetarium Cosmodrome in Genk. In een tijdelijke tentoonstelling ‘Beam Me Up!’ gaat het Europlanetarium op zoek naar buitenaards leven. Bezoekers kunnen onder meer de documentaire ‘We Are Aliens’ bekijken. Wie geïnteresseerd is om mee te gaan, stuurt maar een mailtje naar sfcafeleuven@gmail.com.

SF-CAFÉ LEUVEN                                               
21 juli 2015
Brasserie Charly’s
Martelarenplein 11, 3000 Leuven

BOEKEN ONDER VUUR
Tot 13 september 2015
Universiteitsbibliotheek
Monseigneur Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Inkom: 6 euro

TRIENNALE BRUGGE
Tot 18 oktober 2015
Meerdere locaties in de historische binnenstad van Brugge

BEAM ME UP!
Tot 3 januari 2016
Cosmodrome
Planetariumweg 19, 3600 Genk

Meer info:
www.cosmodrome.be
www.boekenondervuur.be
www.triennalebrugge.be

otworld.weebly.com/megapolis-brugge.html
otworld.weebly.com/home/bibliotheken-in-brand

Frank Beckers