SF-café 29 juli 2017

Met zijn achten

 

Met Guido Eekhaut, Roelof Goudriaan en ik waren drie van de vier oprichters van Future Visions Unlimited aanwezig op het SF-café van juli.

 

Peter De Weerdt kwam zwaar beladen met boeken uit De Slegte aan. Ook Graham Andrews was vooraf eerst langs De Slegte gepasseerd. Tot zijn spijt ontdekte hij dat de Engelstalige boekhandel in Leuven zijn deuren gesloten heeft.

 

Duitse Eurocon

 

Frank Roger, Peter en ik bezochten vorige maand in Dortmund de Europese SF-conventie U-Con. Ik onthoud er twee interessante lezingen van: Karlheinz Steinmüller behandelde de SF-literatuur in de voormalige DDR en Karsten Kruschel sprak SF-films in de DDR. Guido herinnerde zich dat hij ooit een Oost-Duitse schrijver interviewde tijdens de Eurocon in Brussel halverwege de jaren zeventig. Roelof had contacten met Oost-Duitse schrijvers, toen hij het internationale fanzine ‘Shards Of Babel’ uitgaf.

 

 

Boek, film, theater

 

Frank Roger had zijn rare boekje ‘Santiago! Santiago!’ bij zich, jawel een uitgave in de rare boekjes-reeks van Stichting Fantastische Vertellingen. Het verhaal werd door Fred Hemmes geïllustreerd.

Graham prees de films ‘War For The Planet Of Apes’ van Matt Reeves en ‘Wonder Woman’ van Patty Jenkins, dat meer is dan de zoveelste superheldenverfilming. Ludwine vroeg zich af waarom de film feministisch gevonden werd, dat ziet zij er hoegenaamd niet in terug. Voor de Apenplaneet kruipt Andy Serkis in de huid van Caesar. Vroeger speelde hij de Gollum in ‘The Lord Of The Rings’. Veel kijkers weten niet hoe de acteur er in werkelijkheid uitziet. Dat kan nu veranderen, want in een filmpje op Youtube leest de acteur tweets van president Trump voor met de stem van de Gollum.

 

Graham is aan een druk theaterseizoen bezig bij de Brussels Shakespeare Society. Hij speelt in ‘Henry IV’. Hij neemt zowaar drie rollen voor zich zodat hij nu eens met een Welsh, dan een Schots of met een Engels accent moet spreken.

 

Magrittejaar

 

Frank Roger bezocht de surrealistische tentoonstelling over ‘Jane Graverol. Surrealisme met een vrouwelijke toets’ in het Kunstencentrum Rood Klooster in Oudergem. Volgende week staat de ‘Magritte Experience’ in Knokke-Heist op zijn programma. Op 15 augustus is het vijftig jaar geleden dat de schilder stierf. Dat wordt op heel wat plaatsen herdacht. Op het strand van Knokke staat er een reuzebolhoed waarin je een VR-trip kunt maken doorheen het universum van René Magritte. Verder kan je in Knokke naar de muurtekening ‘Het Betoverde Rijk’ die de kunstenaar in het Casino aanbracht. In september start ‘Magritte. Atomium Meets Surrealism’ in het Atomium en in oktober is er ‘Magritte & De Hedendaagse Kunst’ in het Magrittemuseum op de Kunstberg in Brussel.

 

Samen met Ludwine ging ik naar het kunstenfestival in Watou. Het thema dit jaar is eenzaamheid of “alleenigheid” zoals organisator Jan Moeyaert het met een oud woord omschrijft.

 

Zelf was ik vorige week in Londen om er een grote tentoonstelling over ‘Robots’ in het Science Museum en ‘Journey Into The Unknown’ over SF in het Barbican Centre te zien.

 

Helsinki

 

Binnen veertien dagen is er de wereldconventie SF in Helsinki. Graham, Peter, Frank Roger, Roelof, Johann en ik zullen er zijn. Frank Roger neemt deel aan een panel over SF in een tweetalig land. Peter zit in een panel over fans die tijdens de conventie werken en zo de conventie mogelijk maken.

 

Samen met Peter reis ik achteraf door naar Talinn. Eerst wilden we naar St-Petersburg, maar het regelen van een visum voor Rusland gaat niet zo vlot als gehoopt. Een reis naar Rusland zal voor later zijn. Nu kiezen we dan maar voor Plan B en gaan naar Estland.

 

One for the road

 

Zoals na de voorbije bijeenkomsten trokken we ook deze keer na het eten in De Kansel naar De Domus om er nog een laatste biertje te proeven. We leerden er ‘Knots’ kennen, een bier van brouwerij Varenbroek uit Riemst. In De Domus kan er trouwens ook gegeten worden. We zouden dus ook hier eens een SF-café kunnen laten doorgaan.

De datum en plaats van het volgende SF-café worden na de wereldconventie in Helsinki meegedeeld.

 

SF-CAFE LEUVEN
29 juli 2017
De Kansel, Leuven

 

Meer info:
magritteknokke.be/magritte-experience/
www.kunstenfestivalwatou.be/
www.youtube.com/watch?v=64mWOoj68qo
otworld2017.weebly.com/cons---u-con-2017.html

 

Frank Beckers