Filmpje van de maand

 

 

De robots komen eraan

 

Op de AI for Good top van de VN in Genève bespreken AI-experten hoe AI kan ingezet worden ten dienste van de mensheid. De VN hopen dat AI kan helpen om de 17 de duurzameontwikkelingsdoelstellingen (Engels: Sustainable Development Goals, afgekort SDG) te verwezenlijken. Op het filmpje ziet u 9 robots die deelnemen aan de top.

 

 


Zie en hoor sterbevingen

 

Hoewel satelliet Gaia van de ESA niet ontworpen werd om sterbevingen te detecteren, blijkt dit tot de aangename verrassing van sterrenkundige Conny Aerts van de KU Leuven toch mogelijk te zijn: ‘Sterbevingen leren ons veel over sterren, met name over hun inwendige processen. Gaia opent een goudmijn voor de 'asteroseismologie' van massieve sterren.’

In de animatie hiernaast, van de hand van Dr. Joey Mombarg van de KU Leuven, zie je hoe het oppervlak van een ster beweegt terwijl de ster roteert. De frequenties van de roterende en pulserende sterren werden met een factor 8,6 miljoen verhoogd om het geluid in het bereik van het menselijk gehoor te brengen.

 

Meer info:
https://www.esa.int


Gevangen in het metaversum

 

Joanna Stern van de Wall Street Journal spendeerde in november 2021 een etmaal lang in het metaversum. Ze deed hierover verslag in het filmpje op Youtube.


Het Duitse ruimtevaartcentrum heeft een humanoïde robot ontworpen. Rollin’ Justin, zoals de robot gedoopt werd, bevindt zich op aarde in een gesimuleerde Mars-omgeving en wordt door een astronaut vanuit het ISS bestuurd. New Scientist heeft op YouTube een filmpje over Rollin’ Justin geplaatst.


Visions of the Future

In de toekomst biedt het Exoplanet Travel Bureau reizen aan door heel ons zonnestelsel en tot ver daarbuiten naar exoplaneten. Hoe zou die toekomst er kunnen uitzien? Dat toont het animatiefilmpje Visions of the Future van de NASA.

 

Meer info:
exoplanets.nasa.gov/alien-worlds/exoplanet-travel-bureau/


Mars in 4K door Elderfox


Aarde 3D, animatie & muziek door Luc Debeck


Landing Marswagen Perseverance


De dansende robots van Boston Dynamics


2/11/2000 - 2/11/2020 Twintig jaar permanente bemanning van het ISS


(Bron: In A Visual Journey through 11 dimensions, Medium)


30 juni is de Internationale Dag van de Planetoïde. In 1908 sloeg op 30 juni een planetoïde, ook asteroïde genoemd, in nabij Toengoeska. De ESA heeft dit jaar een Nederlandstalige video gemaakt waarin o.a André Kuipers over planetoïden praat.


Vorig jaar gaf Nancy Vermeulen op TEDx Antwerpen de lezing 'The Sky is NOT your limit'. Nu maakte ze een video over hoe haar TEDx-talk tijdens de coronacrisis anderen kan inspireren: TEDx inspires


Katrien Van der Heyden, werkgroepleider astrofotografie Urania, wil met haar video mensen aansporen om ook eens naar de sterrenhemel te kijken: Astronomie voor beginners


2029: mission control van de ESA krijgt met een onverwachte anomalie te maken: The Burn

 

Reis naar Mars in 6 minuten: stap in