Is de mammoet een bedreigde diersoort?

 

Op de Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora (CITES) in Zwitserland werd eind augustus 2019 een voorstel besproken om de mammoet toe te voegen aan de lijst “bedreigde dieren”. Het CITES-verdrag dat op 1 juli 1975 van kracht werd is een internationaal akkoord dat de handel in wilde dieren en planten reguleert met als doel te voorkomen dat hedendaagse dier- en plantensoorten door smokkel uitsterven.

 

Israël diende het voorstel in omdat er tegenwoordig veel mammoet-ivoor op de markt komt. Met het smelten van de permafrost komen er in Siberië steeds meer resten van mammoeten vrij. Het zogenaamde ijs-ivoor, ivoor van mammoeten dus, is moeilijk te onderscheiden van olifanten-ivoor. Indien de mammoet op de lijst bedreigde dieren komt te staan, wordt ook de handel in mammoet-ivoor verboden en dat zou dan weer de hedendaagse olifant helpen te overleven.

 

Omdat het voorstel zou weggestemd worden, trok Israël het voorstel in. Als alternatief werd dan wel aangenomen om een studie naar de handel in mammoet-ivoor en de invloed ervan op de handel in olifantenivoor en de stroperij op olifanten te voeren.

 

(Bron: https://www.nationalgeographic.nl/dieren/2019/08/uitgestorven-en-nog-steeds-bedreigd)

Maak jouw eigen website met JouwWeb