SF-café Leuven januari 2017

Van de Kansel naar de Domus

Met zijn negenen tekenden we present op het eerste SF-café Leuven van het nieuwe jaar. Ditmaal kwamen we samen in ‘De Kansel’, een restaurant in de Muntstraat. Onze bierkenners bestelden een ‘Koeieschieter’. Dat is een spotnaam voor de Leuvenaars. Het gebeurde op een nacht in 1691, toen Franse troepen de stad belegerden. Op een nacht meende de Leuvense militie die de stad bewaakte, verdachte bewegingen te zien en opende het vuur. ’s Morgens vonden ze geen Franse lijken, maar dode koeien.

Om 16u verhuisden we met zijn vieren naar café ‘Domus’ om er van een proefbedje Domusbier van de huisbrouwerij te genieten. Wie indertijd naar de Beneluxconventie 2007 in Leuven kwam, herinnert zich mogelijk dit café, waar we toen na de avondwandeling eindigden en een van de meest succesrijke SF-cafés hadden met twintig deelnemers.

Politiek en cultuur

Ook het SF-café blijkt niet immuun voor de politiek: we hebben allen onze mening over de Brexit en over president Donald Trump. Gelukkig kunnen er ook enkele grapjes van af, al weet je met al dat nepnieuws natuurlijk niet meer wat er om te lachen is en wat ernstig bedoeld is, wat waar is en wat onwaar is. Klassieke SF vaart er wel bij: een boek als ‘1984’ van George Orwell scoort weer hoog in de boekenverkoop.

Over de sciencefictionfilm ‘Arrival’ van Denis Villeneuve waren de meningen verdeeld. De laatste Star Wars-film ’Rogue One’ van Gareth Edwards beschouwden we als aangename ontspanning, maar het verhaal vertelt niets nieuws.

Ik zag de boeiende tentoonstelling ‘René Magritte, la trahison des images’ in Centre Pompidoe. Deze expo is ondertussen al weer afgelopen. Frank Roger had ‘Sculptures’ met Picasso’s beeldhouwwerk in het Paleis van Schone Kunsten in Brussel bezocht en vond het een goede tentoonstelling. Peter De Weerdt stelt voor om naar ‘Draken’ in STAM Gent te gaan en Ludwine Van Assche wil nog naar ‘Ukiyo-e’ met Japanse prenten in het Jubelparkmuseum.

Patrick Van den Hole had voor mij een hele jaargang Locussen bij zich. Daar zit onder andere het novembernummer bij, waarin Thomas Olde Heuvelt in ‘Color of Language’ zichzelf voorstelt en zijn American tour om zijn roman ‘HEX’ te promoten bespreekt.

Frank Roger liet me achteraf nog weten dat de website van onze Luikse vriend Jacques Marchal, alias “collagiste” Marjac, online is. Hier kan je een deel van zijn collages zien. Surf naar https://collage-marjac.be.

Wereldconventie 2018

Ook dit jaar staan er weer heel wat SF-conventies op ons programma: LuxCon in Luxemburg-stad, de Europese conventie in Dortmund, de vierde editie van Imagicon in Ede en de wereldconventie in Helsinki.

Johann Chiaradia merkte op dat het bierfestival van Zythos in Leuven plaatsvindt in hetzelfde weekend dat Luxcon georganiseerd wordt. Hij komt dus naar Leuven en niet naar Luxemburg. Johann heeft ook al zijn reis en verblijf naar de wereldcon in Finland besproken. Hij waarschuwde ons dat al heel wat hotels volzet zijn. Op de Eurocon in Barcelona wist de Finse afvaardiging ons bovendien te vertellen dat hotels, eten en drinken in zijn land behoorlijk duur zijn.

Zelf hoop ik de Eurocon te combineren met een uitstap naar Sint-Petersburg. Dat zou vanuit Helsinki met een tijdelijk visum voor Rusland kunnen zonder al teveel administratieve rompslomp.

SF-café Brussel

Onze volgende afspraak is op zondag 26 maart. Zoals gebruikelijk komen we rond 12u samen in een restaurant. Deze keer stel ik voor om in Brussel samen te komen. Wie wil, kan dan in de namiddag naar de tentoonstelling van ‘Pol Bury’ in het Paleis van Schone Kunsten. Pol Bury was een Waalse schilder en beeldhouwer die met zijn kinetische kunst wereldwijde bekendheid genoot. Daarnaast maakte hij surrealistisch en abstract werk en was een tijd lid van de Cobrabeweging. Een alternatieve tentoonstelling kan ‘Malta. Land of Sea’ zijn, ook in het PSK. Dit is een cultuur-historische expositie. Of je kunt natuurlijk blijven plakken in een van de cafés in Brussel.

Zend een mail naar sfcafeleuven@gmail.com indien je interesse hebt om deel te nemen en of je naar een van de twee tentoonstellingen gaat. Ik laat jullie nog weten in welk Brussels restaurant we afspreken.

SF-café Leuven januari
29 januari 2017
De Kansel, Muntstraat 15, Leuven

SF-café Leuven maart
26 maart 2017
12u lunch, Brussel
15u Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
Inschrijven: sfcafeleuven@gmail.com

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb