Het Terracottaleger van Xi’an

 

Enkele authentieke soldaten van het legendarische terracottaleger van de eerste keizer van China zijn in Maaseik te bezichtigen. Dit was de gelegenheid voor het SF-café Leuven om naar Limburg af te zakken. Voor een keertje geen SF&F of horror, maar toch wel een interessante geschiedenis.

 

Het Terracottaleger van Xi’an

 

SF-café Leuven bezoekt Maaseik

 

Het Chinese Terracottaleger heeft zijn tenten opgeslagen in Maaseik. Johann Chiaradia, een trouwe bezoeker van het SF-café Leuven, had ons daarom naar Limburg uitgenodigd. Johann en zijn vrouw Rosette gidsten ons door de Maasstad.

 

Organisator Expo Maaseik werkt samen met het Drents Museum in Assen. Het Terracottaleger was immers eerst in Assen te gast, waar er maar liefst driehonderdvijftig duizend bezoekers geteld werden. Maaseik huisvest tijdelijke tentoonstellingen in de Minderbroederskerk. In 2007 was er in de kerk de expo ‘Het Witte Goud van de Kelten’. Het witte goud slaat op zout. Eerder waren er de tentoonstellingen ‘100.000 jaar sex’ en ‘Ötzi, de Gletsjermummie’.

 

Archeologie in Maaseik

 

Omwille van veiligheidsredenen worden er slechts een beperkt aantal bezoekers tegelijk binnen gelaten. Bijgevolg kunnen er lange wachttijden ontstaan. Het is geen slecht idee om vooraf telefonisch tickets op een bepaald uur te reserveren. Omdat we een hele tijd moesten wachten, besloten we eerst het Regionaal Archeologische Museum te bezoeken. Dit is een klein, maar verzorgd museum dat het leven van de mens in en om Maaseik doorheen de eeuwen beschrijft. Het verhaal start in de steentijd en loopt tot in de middeleeuwen. Via het archeologisch museum kan je tevens de oudste apotheek van het land bezoeken. Zes generaties apothekers werkten hier van rond 1700 tot halverwege de vorige eeuw. Nu is het gebouw een museum. In februari 2006 stortte er echter tijdens renovatiewerken een gevel in. In 2010 heropent het apotheekmuseum.

 

De eerste keizer van China

 

Terug aan de Minderbroederskerk gekomen, moesten we nog een half uurtje aanschuiven. Maar het wachten loonde de moeite! Er worden een tweehonderdtal grafgiften én enkele authentieke, levensgrote beelden getoond. Enkele kleinere archeologische stukken uit jade, goud en brons in de eerste ruimte moeten de nieuwsgierigheid wekken. Zij vertellen de geschiedenis van keizer Qin Shi Huang Di, zijn keizerrijk en het terracottaleger.

 

Qin Shi Huang Di veroverde de verschillende staten en verenigde ze tot één rijk. In 221 voor Christus riep hij zichzelf uit tot eerste keizer van China. Zijn erfenis is indrukwekkend: hij voerde een gemeenschappelijke munteenheid in, standaardiseerde de taal en liet de Chinese Muur bouwen. Toch noemen historici hem een wrede heerser. Zevenhonderd duizend dwangarbeiders werkten dertig jaar lang aan zijn mausoleum. De arbeiders werden achteraf levend begraven samen met hun gestorven keizer.

 

Qin Shi Huang Di zocht geobsedeerd het eeuwige leven. De hofalchemisten kregen daarom opdracht om een levenselexir te zoeken. Voorts wilde de keizer de geschiedenis herschrijven: hij liet de boeken uit het verleden op de brandstapel gooien en verbood om over het verleden te praten.

 

De terracottasoldaten

 

Na de inleidende zaal moet de bezoeker een trap op, vooraleer hij de levensgrote beelden te zien krijgt. Zo lijkt het alsof je de soldaten beneden in een kuil bekijkt - net zoals toeristen vandaag in China. Maaseik kon veertien van de zeven duizend beelden uitlenen. Er staan negen soldaten, drie andere figuren, waaronder een ambtenaar, en een paard.

 

Tot slot wachten er in enkele vitrines nog tientallen kleinere beelden die soldaten, ambtenaren en dieren voorstellen. Deze menselijke figuurtjes zijn nu naakt, maar droegen kleren die vergaan zijn. De audiogids maakt je attent op de eunuch. De Han-dynastie gaf deze kleinere beelden mee als grafgift. De beelden vervingen de mensenoffers, die voorheen gebracht werden.

 

Aan de uitgang wachten er twee moderne replica’s van beelden. Hier zie je hoe de beschilderde terracottabeelden er oorspronkelijk moeten hebben uitgezien. De eeuwen onder het zand hebben de kleuren van de beelden grotendeels gewist.

 

 

 

 

 

Het Terracottaleger van Xi’an – Schatten van de eerste keizers van China

Tot 31 maart 2009

Minderbroederskerk, Maaseik

Inkom: 12 euro

www.museamaaseik.be

 

Frank