SF-café januari 2024

Johann, Tim en Frank

 

Het eerste SF-café van het jaar telde negen bezoekers: Ludwine, Paula, Johann, Jan, Guido, Patrick, Peter, Frank en nieuwkomer Tim.  Finn was met de trein in Brussel gestrand. Een politietussenkomst voor een groep zatte Duitse studenten zorgde voor heel wat oponthoud. Tot overmaat van ramp moest hij een uur wachten op een aansluiting naar Leuven. Dat was er te veel aan en daarom keerde hij onverrichter zake maar terug naar Gent. Helaas betekende dat nog niet het einde van zijn treinproblemen. In Gent was zijn verbinding naar Gent-Dampoort afgeschaft, zodat hij een tas vol boeken van Poespa Producties te voet naar huis moest sleuren.

Tim woont in Kessel-Lo zodat hij te voet naar brasserie Van de Weyer kan komen. Tim schrijft fantasy kortverhalen. Met hem erbij, maakten de bezoekers uit het Leuvense een derde van de aanwezigen uit.

Omdat het nieuwe jaar begonnen is, werd het lidgeld geïnd. Voor alle duidelijkheid: het SF-café blijft gratis. Ook zonder lid te zijn van Future Visions Unlimited ben je welkom op het SF-café. Het lidgeld is voor de vzw bestemd en het geld wordt gebruikt voor de administratieve kosten om de statuten te publiceren in het Staatsblad, het prijzengeld voor verhalenwedstrijden (zoals nu ‘De Wens’, deadline 11 februari) en om een kleine buffer aan te leggen mocht er een financieel verlies zijn tijdens 9000Con. Wegens al deze uitgaven besloot het bestuur om het lidgeld met 5 euro te verhogen tot 15 euro. Wie lid wil worden, stort 15 euro op rekeningnummer met IBAN-nummer BE56 7350 1429 8188 en BIC-code KREDBEBB op naam van Future Visions Unlimited vzw met de vermelding "lidgeld 2024" en de naam van de persoon voor wie je betaalt.

Guido Eekhaut is eregast op de SF-bijeenkomst 9000Con op 5 mei in Sint-Amandsberg. Finn zal hem interviewen. Charles van Wettum en Johan Klein Haneveld zijn de twee andere eregasten. Van alle drie kan je trouwens korte verhalen lezen op de fictiepagina van Out of this World.

Standaard Boekhandel heeft in veel van haar filialen, onder andere in Leuven, een afdeling YA ingericht. Dat is volgens Patrick en Paula ook in Geraardsbergen het geval. De Leuvense winkel wordt daarmee een van de grootste vestigingen van de keten. Wanneer er nog eens een SF-café op zaterdag valt, loont het zeker de moeite om eens een kijkje in de Standaard Boekhandel op het Rector de Somerplein te nemen.

Guido had enkele oude boeken bij zich, waaronder Zwarte Beertjes. Ludwine kocht de Franse roman Chien 51 van Laurent Gaudé. Op de trein naar Leuven had ze in L’anomalie van Hervé Le Tellier gelezen. Dat boek had ze een vorige keer van Guido gekocht. L’anomalie is een heel goede psychologische SF-roman, waarmee de Franse auteur in 2020 de Prix Goncourt won. Het verhaal wordt momenteel verfilmd.

Jan had enkele Duitse programmaboekjes van conventies bij zich. De boekjes bevatten enkele verhalen van Duitse schrijvers. Zowel de oorspronkelijke versies als de Engelse vertalingen zijn erin opgenomen.

Op zondag 18 februari bezoeken Johann en Frank de tentoonstelling De oudheid in kleur in het Gallo-Romeins museum in Tongeren. De Romeinse en Griekse witmarmeren beelden waren oorspronkelijk bont gekleurd.

In maart is er het non-fictie boekenfestival FAAR in Oostende. Ludwine en Frank zijn er in het verleden al naar toe geweest en zullen ook dit jaar het festival bijwonen.

Het wordt stilaan tijd voor wie naar de wereldconventie in Glasgow of de Eurocon in Rotterdam gaat om de reis te plannen. Ludwine aarzelt nog tussen Rotterdam en Glasgow. Guido heeft zijn reis al helemaal voorbereid. Hij gaat met de auto en maakt na de conventie nog een rondrit door Schotland.

Frank Beckers

Guido

Peter

Ludwine, Guido en Peter