Fabio Wuytack wint Gouden Mira met Back to Utopia

Festival van de Sociale Film

 

Tijdens het jaarlijkse Festival van de Sociale Film in Antwerpen tonen Filmhuis Klappei en de bibliotheek Permeke films met een sociale boodschap. De Vlaamse Vereniging voor Filmkritiek reikt dan haar Prijs Van Verdienste uit. Voor het eerst ging deze prijs niet naar een landgenoot of Nederlander, maar naar Ken Loach. De Engelse regisseur maakt al zijn hele carrière sociale films. Op de openingsavond werd ‘I, Daniel Blake’ vertoond. Daarmee won Ken Loach de Gouden Palm in Cannes en de BAFTA voor Beste Britse Film. Eerder had hij al een eerste Gouden Palm gekregen voor ‘The Wind That Shakes the Barley’. Helaas kon de regisseur zelf niet aanwezig zijn. Zijn vriend Colin O’Driscoll, co-voorzitter van Labour International, nam in zijn plaats de prijs in ontvangst.

 

Op de tweede dag van het festival, kreeg Fabio Wuytack (‘Persona Non Grata’) de publieksprijs voor de Beste Sociale Film,  de Gouden Mira, voor zijn documentaire ‘Back to Utopia’. Daarna stelde de filmmaker zelf de wereldpremière van de director’s cut van zijn winnende documentaire voor.

 

Back to Utopia

 

Vorig jaar was het exact vijfhonderd jaar geleden dat Thomas More ‘Utopia’ schreef. De humanist klaagde met zijn verhaal de politieke en sociale mistoestanden in het Engeland van zijn tijd aan. Met lede ogen zag hij bijvoorbeeld de teloorgang van de “commons”, de gemeenschappelijke gronden. ‘Utopia’ heeft trouwens een sterke band met Vlaanderen en ook Antwerpen. In zijn verhaal ontmoet Thomas More een fictieve Portugese zeeman aan de kathedraal van Antwerpen, die hem vervolgens over het eiland Utopia vertelt. Thomas More schreef overigens een groot deel van het boek terwijl hij op diplomatieke reis in Vlaanderen was. Hij zond een kopie naar Erasmus om het uit te geven. Erasmus die toen in Leuven verbleef, liet Dirk Martens het boek drukken.

 

In zijn dankrede beklemtoonde Fabio Wuytack het visionaire van het boek. Thomas More verdedigde in zijn boek revolutionaire ideeën zoals het recht op publieke gezondheidszorg en onderwijs voor vrouwen. Anno 2017 zijn er helaas nog steeds veel plaatsen, waar dit niet gerealiseerd is en op andere plaatsen komen deze verwezenlijkingen dan weer in het gedrang.

 

In zijn documentaire onderzoekt Fabio Wuytack de betekenis van utopisch denken in onze geglobaliseerde wereld. Dit brengt hem bij vluchtelingen in Lampedusa, vervolgde, illegale goudzoekers in Peru, Oegandezen die strijden om hun grond in handen van de gemeenschap te houden en bij schoolkinderen in Fukushima. Hij noemt ze de “Utopianen in diaspora”, die blijven geloven in een betere wereld. Als rode draad is er het fictieve verhaal van onderzoeksjournalist Alex Dillen (gespeeld door Johan Leysen) die een door de maffia gestolen, eeuwenoude kopie van ‘Utopia’ opspoort. Tijdens zijn zoektocht wordt hij geholpen door afscheidsbrieven van zijn overleden mentor Peter Panludic (John Hurt). “Utopia is not a state. It is a state of mind” is uiteindelijk het besluit van de journalist.

 

FESTIVAL VAN DE SOCIALE FILM
23 november – 8 december 2017
Filmhuis Klappei, BIB Permeke, Antwerpen
www.7dagen.info

 

BACK TO UTOPIA
Regisseur: Fabio Wuytack | Duur: 82 min. | Land: België, Nederland, Verenigd Koninkrijk | Jaar: 2016. Met Johan Leysen, Frans Boenders, Lien De Leenheer en de stem van John Hurt. Muziek: Dirk Brossé

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb