SF-café november 2022

Isabelle en Guido

Guido, Ludwine en Patrick

Ondanks de treinproblemen – een trein in Gent kon niet vertrekken wegens defecte ruitenwissers – geraakten de leden uit Gent toch in Leuven. Uiteindelijk zaten we met 12 aan tafel in brasserie Van de Weyer. Het SF-café ondervond gelukkig geen concurrentie van het WK voetbal. Die zondag speelden de Rode Duivels immers tegen de leeuwen van de Atlas (Zo worden de voetballers van Marokko genoemd, mocht je het WK niet gevolgd hebben.) Vroeger heb ik nooit een televisie in de brasserie zien hangen, maar nu stond er toch een tv opgesteld nog wel… vlak naast onze tafel op de eerste verdieping, gericht naar de tafels op het gelijkvloers. Gelukkig keken we aan tegen de achterkant van het scherm, maar het geluid was er niet minder door. Dankzij Paula werd de volumeknop iets zachter gezet. (Bovendien bood het spektakel weinig reden tot gejuich langs Belgische kant.)

 

En dan was er ook nog de Dag van de Wetenschap. In de ochtend was ik langs de universiteitshallen gepasseerd, waar een deel van het programma in Leuven plaatsvond. Ik maakte er kennis met het bordspel Moendoes, waarin schoolkinderen een onbekende planeet met intelligent leven in kaart brengen. (Zie https://ootw-magazine.weebly.com/home/expeditie-moendoes-planeet-in-zicht)

 

Guido had weer enkele oude boeken bij zich. Oude boeken waar hij bijzondere herinneringen aan heeft, doet hij niet weg. Daar hoort o.a. De Drakenruiters van Jack Vance bij. Guido las dat verhaal in de zomer van 1969, iets na de eerste maanlanding.

 

De nummers van HSF en van SF Terra, die hij de voorbije jaren van Johann kreeg, hebben Finn overtuigd om zelf lid te worden van het NCSF en van SF Terra.

 

Uit de lezersenquête van De 40 (zie https://sfcafeleuven.jouwweb.nl/nieuws/resultaten-van-de-sffh-ya-lezersenquete) blijkt dat er nog veel Nederlands gelezen wordt. De grootste groep lezers verkiest fantasy. We bespraken de problematiek van kleine uitgevers. Frank Roger merkt op dat het vreemd is, waar je soms gepubliceerd wordt en verwijst naar publicaties in Hongarije en Griekenland.

 

In het laatste nummer van EdgeZero staan verhalen van Isabelle (I’ll fly with you), Guido (De glimlachende dode) en Frank Roger (De wachtkamer). Alle verhalen zijn trouwens gratis te lezen op http://www.edge-zero.com/verhalen-editie-2022/ Zou zo’n bundel mogelijk zijn met enkel Vlaamse auteurs?

 

Jan deelt folders uit van HSFCon 2023 en de Eurocon 2024 in Rotterdam, de eerste Eurocon in Nederland. We hopen dat er heel wat Vlamingen in 2024 de weg naar Rotterdam vinden en wie weet, een even grote groep de week voordien naar Glasgow reist, waar de Wereldconventie 2024 plaatsvindt. In 2019 namen Frank Roger, Peter en ik na de Wereldconventie in Dublin de trein richting Belfast om er een week later de Eurocon te bezoeken. Johann is al op zoek naar een hotelkamer in Glasgow. Ludwine ziet de Wereldcon ook wel zitten, als we er met de trein heen kunnen. Misschien met een tussenstop in Londen? En laat ons uitzoeken of je achteraf per boot in Rotterdam geraakt.

 

Over de Wereldcon 2023 stellen we ons vragen. Die conventie is aan China toegewezen en zou op 16 augustus 2023 starten. China wordt momenteel getroffen door een zware covid-epidemie en grote delen van het land zijn in lockdown. (Opmerking: de strenge covidmaatregelen waren op 27 november nog steeds van kracht.) Hoe gaat de situatie in de zomer zijn? Frank Roger is ooit eregast in Chengdu geweest. Hij vindt het twijfelachtig of de wereldconventie wel zal doorgaan, want je moet ruim op tijd je reis voorbereiden wil je tijdig een visum hebben en je vlucht en hotel geboekt krijgen.

 

We zijn aan het einde van het jaar gekomen, de tijd waarop het lidgeld voor het volgende jaar gevraagd wordt. Wil je lid worden, schrijf dan 15 euro over naar rekeningnummer met IBAN-nummer BE56 7350 1429 8188 en BIC-code KREDBEBB op naam van Future Visions Unlimited vzw met de vermelding "lidgeld 2023" en de naam van de persoon voor wie je betaalt.

 

Wat staat er op ons programma? In het weekend van 18 december gaan we met enkelen naar de tentoonstelling Melle: Schilder van een andere werkelijkheid in Venlo. De schilder wordt omschreven als “de Amsterdamse Jeroen Bosch”. Omdat Venlo toch wel een eindje rijden is, lijkt het ons beter om een nachtje in Nederland te overnachten.

 

Het volgende SF-café is op 12 februari 2023. Er volgt nog een uitnodiging via de mailinglijst.

 

Frank Beckers

Johann

Peter

Finn en Patrick

Finn en Frank Roger

Maak jouw eigen website met JouwWeb