De mensen die machines willen zijn

 

De merkwaardige wereldvisie van de transhumanisten

 

Je menselijke beperkingen overstijgen met technologie. Dat is de droom van de transhumanisten. Een vreemd allegaartje van futurologen, (pseudo)wetenschappers, filosofen, doe-het-zelf-biotechnologen en andere rare snuiters. 
(…)


ls het transhumanisme een religie is, dan is Kurzweil de paus. Of, beter nog, de apostel en evangelist. Kurzweil heeft de Singulariteit beschreven – de apocalyps van de transhumanisten – en er een datum op gekleefd. In zijn boek The singularity is near uit 2005, voorspelde hij een nieuw tijdperk waarin de mens versmelt met zijn eigen technologie. En dat tijdperk breekt aan in 2045. In dat jaar zal een computer van 1.000 dollar vele malen slimmer zijn dan de hele mensheid samen. De basis voor die voorspelling is de zogenoemde wet van Moore, die stelt dat computers ongeveer om de twee jaar in kracht verdubbelen. Voor Kurzweil is dat geen toevallige historische trend, maar een ijzeren natuurwet die zal leiden tot de Singulariteit.


Vanaf dat moment is letterlijk alles mogelijk. Een computer die een miljoen keer slimmer is dan alle mensen samen, kan natuurlijk in een vingerknip kanker genezen. De werking van onze hersenen doorgronden, en vervolgens de inhoud van onze hersenen uploaden naar een (klein) hoekje van zijn eigen geheugen, is ook een makkie. Een mens uploaden zal volgens Kurzweil al wat eerder kunnen, in de vroege jaren 30 al.

 

(Bron: Dominique Deckmyn, De mensen die machines willen zijn, De Standaard 25/01/18, over het boek De Mensmachine van Marc O’Connell, uitgegeven bij Uitgeverij Podium)