Rampspoedscenario’s voor 2018 – 2028

Pessimist's Guide

 

Jaarlijks publiceert het financiële nieuwsagentschap Bloomberg zijn Pessimist’s Guide. Ook eind december 2017 keek het financiële instituut tien jaar vooruit, niet zozeer op zoek naar realistische scenario’s, maar wel naar worst-case scenario’s die zeer negatief voor beleggers zouden uitvallen. Bloombergs website benadrukt dat deze scenario’s niet als voorspellingen bedoeld zijn. Wel zijn het provocatieve ideeën om ons aan te sporen na te denken hoe snel de wereld verandert.

Scenario 1: Trump wint tweede termijn

 

Na Donald Trump komt de democraat Jimmy Kimmel aan de macht. Tegen 2028 keren de kiezers zich massaal af van Republikeinen en Democraten. Vier mogelijke presidentskandidaten wagen hun kans, maar geen van hen haalt voldoende kiesmannen.

Scenario 2: Nepnieuws betekent het einde van Facebook

 

Tegen 2025 weet niemand nog wat op internet waar en niet waar is. De administratie van de Democratische president breekt de Big Tech bedrijven op. Het einde van Facebook, Twitter en Google zoals we die vandaag kennen, zorgt voor een toevloed van alternatieve platformen met een gefragmenteerd internet tot gevolg. Het probleem van misinformatie wordt er alleen maar erger op.

Scenario 3: Bitcoins vervangen de banken

 

Cyberaanvallen ondermijnen het financiële systeem. Steeds meer landen schakelen over naar de bitcoin. Bedrijven gebruiken een eigen cryptomunt. Tegen 2028 is een bitcoin 1 miljoen dollar waard.

Scenario 4: Noord-Korea lanceert een aanval

 

Noord-Korea vuurt een intercontinentale raket af op de VS. Trump reageert niet militair, maar sluit een akkoord met China, dat de grenzen met Noord-Korea sluit. Wanneer Kim Jong Un onverwacht aan een hartaanval sterft, besluit het nieuwe regime tot nucleaire ontwapening. Ondertussen leveren de VS wapens aan China, dat in 2028 Taiwan annexeert. Japan ontwikkelt zijn eigen nucleaire wapens. 

Scenario 5: Corbyn maakt socialisme opnieuw groot

 

De brexitonderhandelingen leveren niets op. Jeremy Corbyn wint vervroegde verkiezingen en onder zijn premierschap verlaat Groot-Brittannië op 29 maart 2019 de EU. Tegen 2023 zorgen de uitgaven van de socialistische regering voor een enorme schuldenlast en torenhoge inflatie. In 2028 dreigt een mogelijk faillissement van het land.

Scenario 6: Oorlog tussen generaties vernietigt Europa

 

Wegens lage vruchtbaarheid en vroege pensionering zijn er in 2028 per gepensioneerde twee actieve werknemers nodig. Jongeren weigeren belastingen te betalen. Ondertussen heeft Catalonië zich afgescheurd van Spanje, dat te arm was om militair in te grijpen en is ook Schotland onafhankelijk geworden. In 2028 is het de beurt aan België om uiteen te vallen.

Scenario 7: China start een handelsoorlog

 

Wanneer China te lijden krijgt van de klimaatsverandering, start het land een handelsoorlog tegen de VS en andere landen die hun CO2-uitstoot niet doen dalen. 

Scenario 8: Elektrische auto’s zorgen voor het einde van de olietijd

 

Nieuwe batterijen zorgen voor de doorbraak van elektrische auto’s. De olieprijs zakt jaar na jaar dieper weg. Dit zorgt voor onrust en instabiliteit in het Midden-Oosten en in Rusland

 

(Bron: https://www.bloomberg.com/graphics/pessimists-guide-to-2018)