SF-café Leuven viert Future Visions’ vijfde verjaardag

 

Hoe het begon

 

In de zomer van 2005 spraken Guido Eekhaut en ik af om in een Leuvens café over sciencefiction, het fandom en komende conventies te praten. In augustus van dat jaar was er immers de Wereldconventie in Glasgow. De organisatoren wilden er een tentoonstelling over het Europese fandom inrichten. Ik was daarom op zoek naar illustraties van het fandom in Vlaanderen en hoopte dat Guido me daarbij kon helpen. Alain le Bussy zou voor het gedeelte over het Waalse fandom zorgen.

 

Bovendien had het NCSF me al enkele keren aangesproken met de vraag om in Vlaanderen een Beneluxconventie te organiseren. Ook Guido was door de Nederlanders gecontacteerd. Hij wilde nu op hun vraag ingaan en zocht medestanders voor de organisatie van een conventie.

 

Futurologen

 

Die avond in café ‘Clochard de Luxe’ op het Ladeuzeplein besloten we om een vereniging op te richten. Ons eerste doel was de organisatie van een Beneluxcon. Maar we koesterden grootsere plannen. Daarom werd ons clubje meteen een vzw en kozen we als naam Future Visions Unlimited. We wilden eerder ‘academisch’ rond de toekomst werken. Futurologie is bijgevolg een betere omschrijving van onze activiteiten dan sciencefiction. We dachten aan lezingen, cursussen toekomstscenario’s, workshops genreschrijven en natuurlijk ook sfconventies!

 

The Future Is Now

 

In november 2007 was het zover. Onze eerste Beneluxcon stond voor de deur. Als thema kozen we ‘Hoe zien sciencefictionschrijvers de nabije toekomst?’. Het Novotel Leuven fungeerde als congreshotel. Ik telde eenennegentig deelnemers. Eregasten waren de sfschrijvers Christopher Priest en Ken MacLeod.

 

Wat nu? Guido startte een carrière als thrillerauteur. Hij en medelid Roelof Goudriaan staken heel wat energie in het Genootschap van Genreschrijvers. Tel daarbij persoonlijke beslommeringen en het werk – een mens moet toch ook zijn boterham verdienen - en je begrijpt dat er van al onze andere, ambitieuze plannen spijtig genoeg niet veel in huis kwam.

 

SF-café 12 september 2010

Wel slagen we erin om regelmatig in een sf-café bijeen te komen. We mikken op vier sf-cafés per jaar. Ondertussen zijn er al twaalf gepasseerd met een wisselend succes wat het aantal deelnemers betreft. Op het sf-café in De Domus tijdens de Beneluxcon 2007 waren er negentien deelnemers. De vaste kern bestaat uit Frank Roger, Patrick en Paula, Johann en Peter de Weerdt. Zij komen regelmatig of woonden zoals Frank Roger zelfs alle SF-cafés bij! Op de winterse januaridag van het eerste sf-café van dit jaar geraakten enkel Frank Roger en ikzelf in de Charly’s.

 

Het meest recente sf-café was op 12 september 2010. Ditmaal waren we met zijn negenen. Omdat er vijf jaar verstreken is sinds de stichtingsvergadering in de ‘Clochard de Luxe’, leek ons dit een geschikte gelegenheid om op het eerste lustrum van Future Visions te toosten. Daarnaast werd er over de Beneluxcon 2010 gebrainstormd.

 

De volgende afspraak is in Antwerpen. Tijdens de openingsavond van de Beneluxcon 2010 maken we een kroegentocht. De voorzitter van Antwerpse Bier College leidt ons die avond doorheen Antwerpen en geeft uitleg over de speciale bieren die we onderweg proeven. We eindigen met een sf-café in ’t Waagstuk, de thuisbasis van het ABC.

 

Beneluxcon 2010

 

Zoals gezegd organiseert Future Visions in oktober haar tweede conventie, opnieuw een Beneluxconventie. Eregasten zijn Charlie Stross en Justina Robson. In 2007 was er de klacht dat er geen dames uitgenodigd waren of in een panel zaten. Andere vragen zoals een filmprogramma kunnen we ook dit jaar jammer genoeg niet positief beantwoorden wegens de hoge kosten die Sabam aanrekent.

 

Contact

 

Wie meer wil weten over Future Visions, het sf-café Leuven of de komende Beneluxcon, mag naar sfcafeleuven@gmail.com mailen.

 

Agenda

 

Drinken we in 2020 allemaal Heineken? De toekomst van lokale, speciale bieren

29 oktober 2010, vertrek om 20u aan de lobby van het Hyllit Hotel

Wat: kroegentocht

Plaats: het historische centrum van Antwerpen

Inkom: gratis, maar graag een seintje indien je meewandelt

E-mail: Beneluxcon2010@gmail.com

 

SF-café Leuven bezoekt Antwerpen

29 oktober 2010, vanaf 23u

Plaats: ‘t Waagstuk, Stadswaag 20, Antwerpen

Inkom: gratis

E-mail: sfcafeleuven@gmail.com

 

Beneluxcon 2010

29 - 31 oktober 2010

Eregasten: Justina Robson, Charlie Stross

Plaats: Hyllit Hotel, Keyserlei 28 – 30, Antwerpen

Organisatie: Future Visions Unlimited

Inkom: 50 euro; banket zaterdagavond: 35 euro

www.futurevisions.be/2010

E-mail: Beneluxcon2010@gmail.com

 

Meer info:

www.futurevisions.be

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb