De Welshe Commissaris van Toekomstige Generaties

Wacht even, hebben jullie nagedacht over de impact op de komende generatie?

Sophie Howe

 

In 2010 hield de overheid van Wales een bevraging: “In welk Wales wil je dat je kinderen en kleinkinderen leven?”. Dit resulteerde in de Well being of Future Generations Act die in 2015 werd aangenomen. Hierin staan de zeven welzijnsdoelen die op lange termijn zouden moeten gerealiseerd worden:

  1. Een gezond Wales
  2. Een veerkrachtig Wales
  3. Een welvarend Wales
  4. Een meer gelijk Wales
  5. Een Wales met een bloeiende cultuur
  6. Een Wales met samenhangende gemeenschappen
  7. Een wereldwijd verantwoordelijk Wales

 

Ook bepaalde de nieuwe wet dat er een onafhankelijke commissaris moest aangenomen worden. Dat werd Sophie Howe. Zij en haar team moeten toekijken dat de overheid rekening houdt met de belangen van de volgende generatie.

 

Sophie Howe hanteert de “3 horizon methode”. Horizon 1 beschrijft de huidige situatie. De derde horizon slaat op waar men heen wil, in het geval van Wales zijn dat de zeven welzijnsdoelen. Daar tussenin ligt de tweede horizon, de vernieuwingen, de stappen die naar de derde horizon moeten leiden.

 

Vanuit de buitenwereld is er interesse in het experiment. Gibraltar heeft ondertussen ook een Future Generations Act, die gebaseerd is op de wet van Wales en de Schotse regering heeft zich verbonden tot een Future Generation Act. Zelfs de secretaris-generaal van de VN is gewonnen voor een VN Verklaring over Toekomstige Generaties. Sophie Showe is trouwens een van zijn adviseurs om zo’n verklaring op te stellen.

 

(Bron: Graham Lawton, Features Interview ‘I call it the good ancestor test’, New Scientist, 9/7/2022)