SHADES OF BLUE

Seizoen 1

 

“Between good cop and bad cop there are… shades of blue”. Dit citaat op de hoes somt de essentie van de reeks goed op. De ploeg van het 64e district van het NYPD (New York Police Department) doet het goed, de misdaad cijfers dalen, gevaarlijke drugs komen niet meer in scholen en parken terecht. De waarheid is dat heel het zootje op zijn manier corrupt is. Een grote drugdealer wordt beschermd waardoor de concurrentie (die vaak versneden en soms dodelijke drugs verhandelt) niet meer aan bod komt, regelmatige ophalingen van beschermgeld zijn standaard, en natuurlijk wordt iedereen van het corps daar beter van. De charismatische Matt Wozniak leidt zijn ploeg met vaste hand, beschouwd hen als vrienden eerder dan als personeel en ”partners in crime”. Hij heeft een sterk menselijk inzicht (zijn dochter pleegde zelfmoord door een overdosis en hij haat het spul) maar kan keihard en dodelijk uit de hoek komen als hij tegengewerkt wordt, zelfs door zijn beste vrienden. Zijn rechterhand is de jonge en gedreven Harlee Santos, moeder van de rebelse puber Cristina. Door het verlies van zijn eigen dochter beschouwt Wozniak haar en haar dochter zowat als zijn eigen dochter en kleinkind. Harlee werd geterroriseerd en afgeranseld door haar man Miguel Zepeda, toen ze begon te vrezen voor het leven van haar kind hielp Wozniak haar Zepeda achter de tralies te krijgen onder beschuldiging van een moord die hij niet pleegde. Nu, na tien jaar gevangenis, dreigt Zepeda echter vrij te komen. Verder circuleert een hele resem personages rond de twee leidende figuren, zoals Tess, Carlos en Saperstein en vele anderen. Het duurt dus wel even voor je ingeburgerd geraakt. Harlee wordt gecontacteerd door de arrogante en niemand ontziende FBI agent Robert Stahl van de anti-corruptie afdeling. Hij chanteert Harlee met haar dochter, voor wie ze alles over heeft, en verplicht haar om zijn mol te worden in het district omdat hij vermoed dat Wozniak en zijn ploeg een heel grote slag gaan doen.

Dus nu even een kort overzicht van de afleveringen.

 

1.PILOT:

Harlee doet een interventie met de beginneling Loman, ze horen schoten en Loman schiet terug en doodt een man die een computerspelletje aan het doen was. Een tweede crimineel ontsnapt. Harlee helpt Loman het feit te verdoezelen dat hij een ongewapende man neerschoot, maar de jonge Loman heeft daar problemen mee. Harlee heeft financiële problemen om de school van  haar dochter te betalen. FBI agent Stahl bedreigt haar door te zeggen wat met Cristina zal gebeuren als haar moeder wegens corruptie in het gevang belandt. Noodgedwongen aanvaard Harlee zijn informant te worden.

2.ORIGINAL SIN:

Tess en Espada raken betrokken bij slijterijen die beschoten worden. Harlee denkt dat de FBI zelf een lek heeft in haar organisatie. Molly Chen, de jonge aziatische  assistente van Stahl heeft het moeilijk met zijn geobsedeerde en genadeloze manier van werken. Harlee verneemt dat Zepeda kans heeft om vrij te komen en zoekt hulp bij James Nava, de nieuwe hulpoffficier.

3.FALSE FACE, FALSE HEART:

Tess en Carlos ontdekken een moord gepleegd met een revolver gedrukt met 3D. Wozniak is op zoek naar de mol in zijn groep en confronteert Harlee, die het steeds moeilijker krijgt met de eisen van Stahl. Zij ondergaat een onderzoek met de leugendetector bij Wozniak en weet hem te misleiden.

4.WHO CAN TELL ME WHO AM I?

Loman wordt verteerd door schuldgevoelens en begint een risico voor het team te worden. Wozniak moet een busje met explosieven ophalen in opdracht van Donnie Pomp, die voor interne zaken werkt, de aanloop voor een grote slag die heel de  groep rijk kan maken.

5.EQUAL OPPOSITE:

Stahl wil het fijne weten van de grote slag die Wozniak voorbereidt maar noch Harlee noch Wozniak zelf kennen al enige details. Wozniak denkt dat Saperstein de verrader is, en Harlee begint te beseffen dat Stahl geobsedeerd raakt met haar. Iedereen begint wat paranoïde te worden.

6.FALL OF MAN:

Harlee bezoekt Zepeda in de gevangenis, hij vertelt haar dat een pas vrijgelaten man, Frank Kovack, de moord pleegde waarvoor hij geframed werd, zonder te weten dat Harlee hem dat lapte. Harlee ontdekt dat Cristina een vriendje heeft. Wozniak gaat achter Saperstein aan. Op verzoek van Harlee komt Stahl tussenbeide, maar het loopt op een dodelijke ramp uit.

7.UNDISCOVERED COUNTRY:

Wozniak wordt heen en weer geslingerd tussen zijn emoties en de noodzaak zijn ploeg te beschermen.

8.GOOD COP, BAD COP:

Harlee beseft dat Wozniak geen grenzen meer kent en besluit Stahl volledig te helpen in ruil voor immuniteit voor de hele groep behalve Wozniak. Maar iedereen liegt en bedriegt, inclusief Stahl zelf. De ploeg komt tussenbeide als het vriendje van Cristina door twee discriminerende agenten afgeranseld wordt.

9.LIVE WIRE ACT:

Wozniak en Donnie hebben een datum voor hun grote slag. Via een afluisterapparaat probeert Harlee details te ontdekken, maar Donnie laat nog niets los. Op zoek naar een grote portie gestolen drugs belanden bij een dokter die de drugs gebruikt om zijn zieken die niet kunnen betalen te helpen.

10.WHAT DEVIL DO:

Zepeda komt vrij ondanks de beloftes van Stahl, en zoekt contact met zijn dochter Cristina. Een getraumatiseerde ex-soldaat denkt dat hij iemand vermoord heeft, maar een zwerver zag de moord en beweert dat “de duivel” het deed.

11.THE BREACH:

Zepeda ontdekt dat Harlee ervoor gezorgd heeft dat hij in het gevang belandde. De dag van de grote slag is aangebroken: de diefstal van een gepantserde wagen die 12 miljoen $ druggeld vervoert. Maar niets verloopt volgens plan, weer vallen er doden.

12.FOR I HAVE SINNED:

Wozniak en Harlee ontsnappen met het geld, maar worden zelf bestolen door een onbekende. Wozniak is er zeker van dat Donnie er achter zit, maar diens baas, de mysterieuze Linklater, eist “zijn” geld terug van Wozniak en Harlee en geeft hen 24 uren om het terug te vinden.

13.ONE LAST LIE:

Cristina is naar Zepeda gegaan, Harlee geeft hem een hoop geld als hij verdwijnt maar dat is hij niet van plan. Dit is de seizoensfinale, dus er gebeurt van alles, en natuurlijk weet je (gezien er nog twee reeksen komen) dat die eindigt met een verrassende cliffhanger.

 

Een niet-conventionele politiereeks, zelfs de corrupte politie is van hun eigen goeddoen overtuigd. Voldoende actie maar de nadruk ligt op de intense uitdieping van elke medespeler, geen van hen echt goed of kwaad, dus ook veel bedenkingen en uitgesponnen dialogen. Heel menselijke personages met veel diepgang, en die te vaak kwaad doen om goede redenen, maar die uiteindelijk volledig verstrikt geraken in hun eigen web van leugens dat hen dieper en dieper naar beneden trekt. Uitstekende vertolkingen van Jennifer Lopez als de gedreven Harlee, Ray Lotta als de charismatische Matt Wozniak, Antonio Jaramillo als de degoutante en schijnheilige Zepeda en Warren Kohle als de arrogante en verraderlijke Stahl.

 

VSA 2016, ca. 9u. (13 episodes van 41 min.), 3 DVD’s, Engels gesproken, Nederlands ondertiteld, kwotering 12. Ook bekend als SEGREDOS POLICIAS;

Het tweede seizoen van 13 episodes liep dit voorjaar in de VSA, een derde seizoen is voorzien voor 2018.

 

EXTRA’S:

-Deleted scenes (een achttal uit epis.10,12 en 13)

-Alternate ending epis.4 (vermeld op de hoes maar staat NIET op de DVD!)

-Gag reel

Plus promotiefilmpjes van: Chicago Med, Suits season 5, Chicago P.D.

 

TECHNISCHE FICHE:

 

Creator: Adi Hasak

Regie: Steven DePaul, Dan Lerner, Paul Mc Crane, David Boyd, Barry Levinson, Millicent Shelton

Scenario: Adi Hasak, Wolfe Colerman, Benjamin Daniel Lobato, Julian Meiojas, Marta Gene Camps, Jack Orman, Mike Daniels, Tamara Becher, J. David Shanks, Yahlin Chang, Nikki Toscano

Productie: David DeClerques, Priscilla Porianda

Muziek: Lisa Coleman, Wendy Melvoin, Jeff Russo (en wat popsongs)

Cinematografie: Stefan Czapsky

Editor: Elba Sanchez-Short, Brandon Lott, Joel Goodman, Aaron Yanes, John Cason

 

ARTISTIEKE FICHE:

 

Jennifer Lopez

Ray Liotta

Warren Kohle

Drea de Matteo

Sarah Jeffery

Vincent Laresca

Santino Fontana

Michael Espes

Annie Chang

Antonia Jaramillo

Gino Antonio Pesi

Leslie Silva

Shuler Hensley

 

Eddy C. Bertin

 

Met dank aan : Universal Pictures Benelux