SF-restaurant 11 oktober 2020

De tweede coronagolf slaat hard toe en de voorzorgsmaatregelen worden almaar verstrengd. De horeca heeft de deuren gesloten en de vraag blijft of we op een nieuwe lockdown afstevenen. Zondag 11 oktober was de horeca echter nog open. Op café mochten er nog slechts vier gasten samen aan een tafel zitten en restaurants mochten tafels voor maximaal 10 gasten plaatsen.

 

Toen ik Johann voor het laatst sprak, liet hij me verstaan toch nog eens graag met heel de groep samen te komen en ik kon daar volledig inkomen. Een beetje onverhoopt reageerden nog vijf andere leden dat ze zouden langskomen. Zo kwamen we zondag 11 oktober uiteindelijk met zeven samen in brasserie Vande Weijer.

 

Iedereen heeft zijn eigen coronaverhalen, waaronder soms schrijnende verhalen over de behandeling van oudere familieleden.

 

Johann had het laatste nummer van SF Terra bij zich voor Finn. De boekjes die Johann in augustus meegebracht had, gaven we nu ook aan Finn en de programmaboekjes van de Perry Rhodan dagen aan Peter.

 

Peter was de enige van ons gezelschap die online iets van de wereldconventie gevolgd had. Wie hem kent, weet dat hij overal meehelpt en dat lukt virtueel natuurlijk niet. Futuricon, de online Eurocon, hebben we allemaal aan ons laten voorbijgaan. Niemand toont veel optimisme voor volgend jaar. De Eurocon in maart in Fiuggi komt te vroeg, wellicht is er nog geen vaccin en we betwijfelen dan ook of de Eurocon volgend jaar zal plaatsvinden. Dan wordt het wachten op de Eurocon 2022 in Dudelange, wat wel het voordeel heeft van dichtbij te zijn. Ook onze reisplannen voor Nice, dat de wereldcon 2023 wilde organiseren, moeten we opbergen. Het organiserend comité heeft immers zijn voorstel ingetrokken.

 

Een van de weinige kaskrakers de afgelopen maanden was het tijdreisverhaal Tenet. Patrick sprak lovend over de tv-serie Dark. Dat is de eerste Duitse productie van Netflix.

 

Wegens corona worden premières en verfilmingen uitgesteld. Wonder Woman 1984 zou nu tijdens het kerstweekend in première gaan en Warner Bros. kondigt de release van de remake van Dune aan op 1 oktober 2021 starten.

 

Frank Roger heeft sinds de corona-uitbraak in ons land maar liefst twintig verhalen geschreven en ze meteen ook vertaald in het Engels. Hij had een exemplaar van Spoorloos en andere verhalen bij zich voor Johann. Op hebban.nl verscheen hiervan een heel lovende recensie.

 

In de zomer trok ik naar Charleroi, waar in het fotografiemuseum de tentoonstelling René Magritte. Les images révélées liep. De surrealistische schilder was een verwoed fotograaf. Heel wat van de foto’s zijn echter op klein formaat wat problematisch was om te bekijken gewapend met mondkapje en beslagen leesbril. De meeste foto’s herinnerde ik me vroeger al gezien te hebben op eerdere tentoonstellingen over René Magritte.

 

Met Ludwine bezocht ik Bye Bye Future – The Art of Time Travelling in het museum van Mariemont, wat een heel interessante SF-tentoonstelling was. Jammer dat we daar niet met heel de groep naartoe konden gaan.

 

Ondanks de coronamiserie, hebben we ons het eten laten smaken. Als er geen tweede lockdown aankomt en het restaurantbezoek toegelaten blijft, wilden we begin december opnieuw samenkomen. Dan zou er een verrassing op het (dessert-)menu staan. Nu ik het verslag uitschrijf, is de horeca alvast voor vier weken gesloten en lijkt het me hoogst twijfelachtig dat er in december een veilig SF-café haalbaar wordt.

 

Frank Beckers

 

Finn en Johann                                                                                                  Frank en Peter

René Magritte (Les images révélées)                                                                             Bakstenenbuffet (Les images révélées)

 

Paris la nuit van Albert Robida (Bye Bye Future)                              SF 2019 van Olivier Deprez Wrek (Bye Bye Future)