‘Mijn job zou gemakkelijk overgenomen kunnen worden door AI’
Jan Jansen, job bekend bij de redactie

'Als het ons al niet lukt om met dieren te praten, gaat het dan wel lukken met aliens?'


'Houdini werd eigenlijk de eerste superheld. Hij gebruikte gadgets, zoals Batman dat in de films nu ook doet.'

Kobe Van Herwegen, De Morgen, 4/06/2024

'Er worden veel horrorverhalen verteld tijdens een verkiezingscampagne. Om de hoek loeren echte of vermeende vijanden die vrees moeten inboezemen'

Paul De Grauwe, De Tijd, 4/06/2024


Sfeet 1/06/2124: Voor het eerst wint een buitenaardse de Miss Universe verkiezing


DSL nodigt elke week een bekende boekhandelaar uit om enkele boeken te promoten. Zaterdag 25 mei was het de beurt aan Maartje Swillen van Boekarest in Leuven. Zij raadt Het ministerie van Tijd van de Brits-Cambodjaanse Kaliane Bradley aan. “In een zeer nabije toekomst is tijdreizen mogelijk geworden, en een groep uiteenlopende personages wordt opgehaald en probeert in een andere tijd het leven verder te zetten” “Er zijn spionnen, intriges, bijbedoelingen, zelfs romantiek, waardoor Het ministerie van tijd zich ontwikkelt als een romantische thriller. Want ja, welke uitgebluste ambtenaar zou nu niet vallen voor de charmes van een humoristische ontdekkingsreiziger uit 1847? Het ministerie van tijd is een spiegel voor iedereen die ooit zonder fut naar een overleg met collega’s vertrok.

(bron: Uit de boekhandel, DSL, 25/05/2024)


'Mulder stelt ironisch vast dat, terwijl we onderzoeken hoe we op een onleefbare planeet als Mars kunnen overleven, we onze perfect leefbare planeet onleefbaar maken.'

Geerdt Magiels over Verhalen van de natuur van Hans Mulder, DSL? 25/05/2024


'Jeder Mensch ist ein Künstler' zei Joseph Beuys, 1975
'Vanaf nu klopt dat!' beaamt GPTx, 2025

'Op een dag is de magie van de AI-assistenten uitgewerkt en zijn ze even alledaags als een aanraakscherm nu. Consumenten gaan er geen extra geld meer voor betalen'

Roland Legrand, De Tijd, mei 2024


(Bron: Paul Lynch geïnterviewd in DSL, 18/05/2024)


Waarom kosmologie bestuderen hetzelfde is als pizza eten

“Om te verklaren waarom we zo weinig van de kosmos kunnen zien of begrijpen vergelijkt astronoom Lisa Kaltenegger ons met ‘een stuk pepperoni op een pizza dat zich de vorm van de hele pizza probeert voor te stellen’”

(Bron: The Guardian, 27/04/2024)

Nabijgelegen planeten die ongewoon veel op elkaar lijken, kunnen een teken van buitenaards leven zijn dat tussen sterren heeft gereisd, suggereren onderzoekers.”         

                                                                                       
(Bron, New Scientist, 20/04/2024)


'Wist je dat? - Een 14 daagse weersvoorspelling feitelijk wichelroederij is'

 

'Wist je dat een zevendaagse weersvoorspelling ruwweg 80% betrouwbaar is, tiendaagse voorspellingen zijn ongeveer 50% correct. Daarna wordt het gokken. Toch toont menig weersapp een 14-daagse voorspelling. Gebruikers menen ten onrechte dat de app die 14-dagen voorspelt de betere app is. Er is vraag naar voorspellingen en een markt die aan die vraag voldoet.

 
Wist je dat een zevendaagse weersvoorspelling ruwweg 80% betrouwbaar is, tiendaagse voorspellingen zijn ongeveer 50% correct. Daarna wordt het gokken. Toch toont menig weersapp een 14-daagse voorspelling. Gebruikers menen ten onrechte dat de app die 14-dagen voorspelt de betere app is. Er is vraag naar voorspellingen en een markt die aan die vraag voldoet.'

 

(Bron: Next Nature, 06/05/2024)


‘Al die technologieën, zoals AI en virtual reality, zijn lekkere snoepjes. Mooie technologieën die je op tal van manieren kunt toepassen. Maar wat zit er precies in? Waar zijn ze van gemaakt? En wie heeft ze ontwikkeld?'

Thijs van der Wal, www.gemeente.nu/ , 22/04/2024


Verwijt anno 2030

Je raaskalt zoals een hallucinerend chatprogramma.


"De toekomst van het verleden"

Het is nog lang niet bewezen of digitale media de draagwijdte hebben die nodig is voor het bewaren van erfgoed, waar we makkelijk spreken over een tijdspanne van eeuwen. Ik zie uiteraard wel mogelijkheden, vooral in een holistische benadering van erfgoed. Denk bijvoorbeeld aan de gedeeltelijke vernietiging van de historische stad Palmyra in Syrië door Islamitische Staat en de huidige reconstructie ervan op basis van foto’s waarover we reeds beschikten.

Thijs Weststeijn, geïnterviewd in faro, maart 2024"Ik hoop op enkele enorme verrassingen. Het liefst zou ik willen dat onze beste theorieën over hoe het heelal ooit is ontstaan, faliekant fout zijn."

Kip Thorne, De Tijd, 13/04/2024

"Uiteindelijk zullen machines de menselijke intelligentie overtreffen…, maar dat zal nog wel een tijdje duren. Het staat niet voor de deur – en het is al zeker niet volgend jaar zoals onze vriend Elon heeft gezegd.

Yann LeCun, Meta’s hoofd AI-wetenschapper en winnaar van de Turing Award


Zeswoordenverhaal

"Heeft u vragen? Kies dan 897932384626433832795."

Zeswoordenverhaal

De robot lachte met zijn terdoodveroordeling.


'1 op 5 Britten gelooft in het paranormale'

 

De interessantste verhalen beginnen met "Ik geloof niet in spoken, maar ik denk dat ik er een gezien heb."

Danny Robins, Knack 10/04/2024


Waarom worden Facebook, Tiktok en co. steeds irritanter?

 

Scifischrijver en techactivist Cory Doctorow noemt het de “enshittification” van big tech:

“Eerst zijn platforms goed voor hun gebruikers. Dan exploiteren ze hun gebruikers in het voordeel van hun bedrijfsklanten, zoals adverteerders. Dan exploiteren ze ook die bedrijven om alle winst voor zichzelf op te eisen. En dan gaan ze zelf dood.”

(Bron: www.standaard.be, 4/04/2024)


“Veroudering oplossen met één magische pil zal trouwens nooit lukken, meent hij. Daarvoor spelen in het hele proces te veel dingen mee. ‘Maar als ik zie hoeveel brainpower en geld worden ingezet, verwacht ik wel doorbraken. Die zijn niet voor morgen. De fontein van de eeuwige jeugd is niet binnen handbereik zoals de hype wil doen geloven. Doorbraken in de biologie vragen nu eenmaal enkele decennia. Maar het komt er wel aan.’”

(Bron: Venkatraman Ramakrishnan in De Tijd, 30/03/2024)


"Ons slimste AI-systeem is dommer dan een huiskat"

Yann LeCun, Het digitale dilemma, afl. 2, 28/03/2024


(Bron: De Standaard, 18/03/2024)

"En zo gaan niet alleen dienstverlening en banen op de schop. Zelfs de toekomst krimpt tot iets onooglijk kleins. Ik ben immers oud genoeg om me een tijd te herinneren waarin van de toekomst grote dingen verwacht werden. Neen. Onze toekomst is vooral meer van hetzelfde, met hier en daar een snufje dat doet alsof het ons het leven beter maakt.

Er lijken alleen nog ‘dingen’ van de toekomst te zijn. Geen ideeën. Geen visies. En ook dat bleek uit de rest van het journaal. Waar zijn de ideeën? Ook in de zich op gang trekkende verkiezingsretoriek zijn er geen te vinden."

 

Tom Hannes, De Standaard, 13/03/2024


Sfeet 11/03/2044 Astronomen nemen de eerste donkere ster waar. Dit is een ster die uit donkere materie bestaat.


(Bron: https://datanews.knack.be/  04/03/2024)

(Bron: Nix is striptekenaar én doctoreert op AI: “Ook als je geen AI wilt gebruiken, moet je weten wat het kan”, De Standaard, 24/02/2024)


Jensen Huang, CEO Nvidia over de huidige AI-revolutie

“Hoe dan ook is een ‘nieuw computertijdperk begonnen’, zei Huang vorig jaar. Dankzij generatieve AI wordt iedereen programmeur door gewoon tegen de computers te praten. Huang droomt dat de technologiespurt leidt tot wat hij het Omniverse noemt: een extreem realistische simulatie van de echte wereld. Of beter: heel veel simulaties, parallelle digitale werelden die ieder voor zich kan construeren. Een toepassing die opvallend hard op de games van weleer zou lijken.”

(Bron: De Tijd, 17/02/2024)

"Amerikaanse beurswaakhond waarschuwt voor AI-washing”

“De bedrijven zijn nu gewaarschuwd: gebruik het toverwoord AI niet te pas en te onpas en maak desgevallend meteen duidelijk wat de technologie daadwerkelijk betekent. ‘Wie aan AI-washing doet, kan schuldig gevonden worden aan het overtreden van de SEC-regels’, waarschuwt Gensler”

(Bron: De Tijd, 15/02/2024)


New Scientist 02 2024

New Scientist 02 2024


'Er bestaat een trieste, maar tegelijk ook komische waarheid: literatuurliefhebbers krijgen het in oorlogstijd zwaarder te verduren, want na een raketaanval brandt hun huis of appartement sneller uit. Hun boeken vatten vuur, het papier wakkert de vlammen verder aan: de brandweer raakt er nooit op tijd bij.'

Andri Ljoebka, DSL, 27/01/2024


(Bron: Wouter Deprez, De Standaard, 22/01/2024)

'Zelfbenoemde trendwatchers gedragen zich als moderne wichelroedelopers. Ze schetsen ongefundeerde beelden, vertellen mensen wat ze willen horen en kijken dertig jaar vooruit. Tegen de tijd dat hun voorspellingen uitkomen (of niet), zijn ze allang verdwenen, net zoals de goedkope tweedehandsauto die net buiten de garantieperiode kapotgaat.'

 

(Bron: Koert van Mensvoort, Onderzoek, zomer 2023)

 


Sfeet 30/12/2049: Volgend jaar opent het eerste Nationaal Park Mare Tranquillitatis op de maan


Astronomische paradox: een sterrenstelsel zonder sterren

 

Astronomen hebben met de Green Bank Telescope een sterrenstelsel zonder zichtbare sterren gevonden. Het sterrenstelsel bevindt zich op zowat 270 miljoen lichtjaar van de aarde.

 

(Bron: https://bigthink.com/starts-with-a-bang/dark-primordial-galaxy)


Raadseltje: Waar ben ik?

 

In het gezelschap van Reagan en Washington
En ook Eisenhower en J.F. Kennedy
Maar een andere president zie ik hier niet
Waar ben ik dat ik dit zomaar beleven kon?

 

Het antwoord vind je hier.

'De geschiedenis zijn wij'

 

'Ziehier de belofte van de Geschiedenis, de belofte die zichzelf belooft: ons wacht de toekomst, van ons is de toekomst. De toekomst is een van ons. Ziehier de verplichting van de Geschiedenis: de geschiedenis is nooit eens en voor al geschreven, de geschiedenis is altijd vechten om de geschiedenis. De geschiedenis zijn wij.'

 

(Bron: Antonio Scurati, DSL, 14/01/2024)

 


Waarom houden kannibalen niet van aliens?
Omdat ze zo vreemd smaken.


Stel dat je een Harry Potter-fan bent, en je hebt tien maanden gewacht op het nieuwe boek, wil je dat dan in drie minuten lezen? Dat is alsof je een fles Dom ­Pérignon in één teug leeg zou drinken.

Howard Berg, kampioen snellezen, geciteerd door Else Boer, De Standaard 4/01/2024


'Het gevaar van je iets proberen voor te stellen in de toekomst, met name iets wat in de toekomst verleden zal zijn, schuilt in de werkwoordstijd: “zullen uitgestorven zijn”. Het futurum exactum of de voltooid tegenwoordig toekomende tijd drukt een gegeven uit dat op het moment van spreken onvoltrokken is, want het moet nog gebeuren, en tegelijk voldongen, want het zal zo zijn. De tijd trekt in twee richtingen. De ene richting vraagt daadkracht om van koers te veranderen, de andere richting maakt machteloos omdat de koers al vast lijkt te liggen. Op het nulpunt tussen die twee bewegingen lijkt de voorstelling van wat te gebeuren staat tot stilstand te komen, te verlammen. We kunnen het ons niet voorstellen, niet echt. Het gevaarlijkste aspect van de futurum exactum is in deze context misschien wel het hulpwerkwoord “zullen”. Het plaatst het verlies van soorten in de toekomst, wat de illusie creëert dat er afstand is, dat er tijd is, maar het gebeurt nu. Individuen van bedreigde soorten sterven nu en sterven sinds vele jaren. De toekomst belooft slechts het punt te markeren waarop de laatsten van hun soort gestorven zullen zijn, waarop het te laat is.'

 

(Bron: Charlotte Van den Broeck, Een Tasmaanse tijger in Antwerpen, De Standaard, 26/12/2023)


(Bron: Sam De Wilde, De Standaard, 26/12/2023)

(Bron: Dominique Deckmyn, Channel 1: de AI-zender zonder mensen, De Standaard, 16/12/203)


"De gigantische computers die we nu nodig hebben voor AI stevenen af op een ramp. We kunnen ze niet verder opschalen, omdat je een kerncentrale nodig hebt om ze te laten draaien."

Jan Rabaey, De Tijd, 7/12/2023


"Het is nog niet allemaal naar de haaien..."

Interview met Hannah Ritchie in De Standaard, 2/12/2023


"Dommer dan een hond"

"Lang niet iedereen is het ermee eens dat AGI net om de hoek ligt, of dat die zo gevaarlijk is. Yann LeCun, chief AI scientist bij Meta en naast Bengio en Geoffrey Hinton de derde AI-‘godfather’, lacht dat idee zelfs weg. ‘Je nu zorgen maken over de vraag of een superintelligent AI-systeem het wel goed voor zal hebben met de mens, is zoals je in 1920 zorgen maken over de veiligheid van jetmotoren’, schreef hij in april. ‘We hebben nog geen werkend ontwerp voor iets dat ook maar in de buurt komt van de intelligentie van een hond, laat staan een huisrobot die de tafel kan afruimen en de afwasmachine vullen.’"

(Bron: Dminique Deckmyn, De Standaard, 21/11/2023)


Het ochtendgloren
Verdrijft al mijn nachtmerries
Tijd om op te staan!

AI AI A
IA IA kraaien we
in extase uit


'Misschien begrenzen we onszelf uit angst voor het onbekende. Zoals je dat vastklampen aan het verleden in uw boek ook kunt zien als een vorm van xenofobie tegenover de toekomst.'

 

De verteller in Schuilplaats voor andere tijden zegt het al: doorgaans wordt het verleden beschouwd als een vreemd land, terwijl dat eigenlijk vooral geldt voor de toekomst. De toekomst is een vreemd land vol onbekende gezichten. Daar kun je bang van zijn of je kunt ze gaan haten. Maar die manier van denken houdt groot gevaar in. We leven niet in de toekomst, maar zonder de toekomst is er geen leven. De toekomst is geen plek hier, het is de horizon ginds. Het is cruciaal om erop te vertrouwen dat morgen komen zal en zonder die zekerheid zouden we hier niet zitten. Ooit was de toekomst nog geografisch, de Nieuwe Wereld. Sinds we alle contreien ontdekt hebben, is tijd belangrijker dan plaats. We kunnen ons overal naartoe verplaatsen, van Spanje zo naar Mexico, en dus willen we de tijd veroveren. Als conquistadores van het verleden.’

 

(Bron: Booker Prize-winnaar Georgi Gospodinov: ‘Ik schrijf omdat ik bang ben’, DSL, 10/11/2023)


(Bron: Hetty Helsmoortel in De Tijd, 10/11/2023)


'Wie redt ons van AI?

Het blijft uiterst merkwaardig hoe het ophemelen van AI en het waarschuwen voor de apocalyptische gevaren ervan hand in hand gaan. Voor de doorsneeburger is het uiterst verwarrend en beangstigend: welk van de twee is het nu? En als het zo gevaarlijk is, waar blijven dan de harde maatregelen?

(Bron: Dominique Deckmyn, De Standaard, 4/11/2023)

De Tijdcapsule: 'Hoe ziet het leven op aarde er over 200 jaar uit?'

'Ik werk in de farmaceutische sector en ik geloof dat genetische modificatie en neurologische vooruitgang de wereld zullen transformeren. Naar school gaan, werk zoeken, naar kantoor gaan en met pensioen gaan, zo zal het niet meer lopen. Ik denk zelfs dat geld niet meer belangrijk zal zijn. De klimaatopwarming zullen we met technologie beteugelen. We staan aan het begin van grote sprongen voorwaarts.'

(Bron: Stijn Van Rompay, De Tijd, 2/11/2023)


De bibliotheek van onuitgegeven boeken

'Recenter nog zijn er de kat-en-muisspelletjes tussen George R.R. Martin en zijn lezers. Veelgeplaagd door de vraag wanneer het sinds 2012 aangekondigde vervolg in zijn 'A song of ice and fire'-reeks (verfilmd als 'Game of thrones') zal verschijnen, doet hij er inmiddels volstrekt het zwijgen toe.'

(Bron: Steven Van Ammel, De Standaard, 26/10/2023)


'Sidder en beef, huiver en lees!'

Onder de titel Sidder en beef, huiver en lees! geeft boekhandelaar Stephan De Winter in DSL van 21 oktober 2023 leestips voor Halloween. Over In de ogen van Medusa van Dimitri Goossens schrijft hij:
Een Halloween-tip. Net verschenen, en – horresco referens – rillend uitgelezen. Spek voor mijn bek, filosoof én horrorfanaat zijnde. Na deze lectuur durf ik het definitief te verklaren: horror is inherent filosofisch. Elke rechtgeaarde filosoof fileert namelijk “moraal en normaal”. En horror doet welbeschouwd hetzelfde, door middel van afschuwwekkende verhalen. Echte wijsgerige waaghalzerij dus, dit boeiende boek. Sidder en beef; huiver, maar lees!

 

(Bron: DSL, 21/10/2023)Het debat over existentiële risico’s [veroorzaakt door Artificiële Intelligentie] is voorbarig zolang we geen systeem hebben dat zelfs maar kan concurreren met het leervermogen van een kat, wat momenteel niet het geval is.'

Yann LeCun, hoofdwetenschapper AI bij Meta, FT, 7/09/2023


Govert Schilling over The Time Machine

De aflevering begint met Govert Schilling die een boek leest. Hij vertelt:

The Time Machine van Herbert Wells. 1895 Het was een van mijn eerste sciencefictionboekjes. En daarin beschrijft hij de tijdreiziger die naar de verre, verre toekomst van de aarde reist. En die toekomst is stijf bevroren. Moet u horen: “Ik bespeurde een bittere koude. Telkens weer dwarrelden er dunne witte wolken neer. De sneeuw glansde onder het sterrenlicht van de zwarte hemel. Uit het oosten kwam een koude rukwind en de dwarrelende witte vlokken werden talrijker. De wereld was verstild.“  Prachtig beschreven, maar er klopt niets van in de verre toekomst gaat de aarde niet bevriezen, maar zal hij geblakerd en geroosterd worden, doordat de zon steeds groter en feller gaat stralen en over ongeveer een miljard jaar beginnen de oceanen op onze planeet te verdampen. Mooi beschreven, maar Herbert Wells zat er met zijn voorspelling wel naast.‘

(Bron: Govert naar de kern van de aarde, aflevering 6 De keerzijde, 15 oktober 2023)


Rewilding van Schotland is een groot succes. Tal van verdwenen diersoorten en planten duiken weer op. Ook het Monster van Loch Ness wordt weer gespot.


Het einde van de wereld

'Deze expeditie brengt ons niet naar een onbekend land, maar loodst ons veilig door een onzekere toekomst. Net zoals de poolreizigers van toen bereiden we ons voor op het onvoorspelbare en verzamelen we de moed om te doen wat moet. Van "terra incognita" naar "futurum incognitum", zeg maar'

Tijdelijke tentoonstelling over de klimaatexpeditie van de Belgica in BELvue, Brussel, tot 04/02/2024


'In het vierde tijdperk, zo geleidelijk dat bijna niemand het merkte, begonnen machines de kant van de natuur te kiezen, en de natuur begon de kant van machines te kiezen. De mens was nog steeds betrokken, maar had niet langer de controle. Geconfronteerd met een groeiend besef van dit verlies aan keuzevrijheid, begonnen mensen ‘het algoritme’, of degenen die ‘het algoritme’ controleerden, de schuld te geven, waarbij ze zich niet realiseerden dat er niet langer een identificeerbaar algoritme aan het roer stond. De dag van het algoritme was voorbij. De toekomst was aan iets anders.'

George Dyson in Analogie, geciteerd in NRC Futures Affairs, 07/10/2023


De bekende natuurkundige en zwartegatenspecialist Kip Thorne (Nobelprijs 2017) was een adviseur voor Christopher Nolans sciencefictionfilm over zwarte gaten, Interstellar uit 2014. Als u een adviseur zou zijn voor een film over witte gaten, wat zou u de scenarioschrijvers dan aanbevelen? Zou een astronaut in een zwart gat kunnen vallen en uit een wit gat tevoorschijn komen? Wat zou er dan gebeuren?

In principe zou dat kunnen, ja. Een astronaut zou in een zwart gat kunnen vallen, tot op de ‘bodem’ ervan. Dan zou ze de quantumsprong kunnen oversteken en merken dat ze zich in een wit gat bevindt, waar ze uiteindelijk weer uit tevoorschijn zou komen. Het mooiste van het verhaal is dat dit voor haar slechts een korte tijd zou duren, hoewel ze pas in de heel verre toekomst uit het witte gat zou komen. De passage doorheen het zwarte en witte gat is als een shortcut, een kortere weg naar de verre toekomst.’

In de praktijk echter zou elke echte astronaut vermorzeld worden door de enorme krachten in de nabijheid van het centrum van het zwarte gat. Maar iets wat voldoende resistent is, zou het in theorie misschien kunnen klaarspelen en in de extreem verre toekomst tevoorschijn komen.

(Bron: Carlo Ravelli, geïnterviewd door Steven Stroeykens, EOS Wetenschap, 20/09/2023)


'De AI-scène heeft ook zijn portie doemdenkers en onheilsprofeten, maar voor Altman is dat niet aan de orde. Nog niet op dit moment althans. Op de vraag wat hij tot hiertoe het meest angstaanjagend vindt, antwoordde hij: “Niets. Maar vroeg of laat zullen we iets ontdekken dat ons echt de stuipen op het lijf jaagt. Dat zit eraan te komen.”'

Sam Altman in DataNews, 18/08/2023


'Films voorspellen een toekomst die plotseling hier lijkt. Sinds de introductie van ChatGPT in november zijn de woorden kunstmatige intelligentie alomtegenwoordig geworden en duiken ze op in de krantenkoppen, op hoorzittingen in het Congres en op piketborden van schrijvers en acteurs die, om goede redenen, zelf bezorgd zijn dat ze met uitsterven worden bedreigd.'

Manohla Dargis, New York Times, 19/09/2023

De mens is een lichaam. We kennen geen andere ervaring. Maar dat is niet wat de toekomst met AI en niet-biologische intelligente systemen ons gaat brengen. Is het verlaten van het lichaam niet ook de droom van elke tovenaar, elke sjamaan, in veel religies? Het idee dat de dood geen einde, maar een poort is naar een nieuwe plek?

Jeanette Winterson, NRC, 15/09/2023


'Als het erger wordt zullen Barbie en He-Man de mensheid overleven. Plastic zal nog bestaan in een wereld zonder zijn scheppers'

Tentoonstelling Petromelancholia, Rotterdam, tot 19/11/2023


'De mens zoekt zijn plek in de kosmos. Dat is iets fundamenteels. De aarde is de wieg, maar niet noodzakelijk de bestemming. Als we ons echt buiten de aarde voortplanten, zullen daar aparte culturen ontstaan. Maar met een supersoort heeft dat niets te maken. Integendeel, ook in de ruimte zal niets menselijks ons vreemd zijn. De ruimte maakt niet automatisch vredelievend, vrees ik. Er zullen spanningen ontstaan en de mens zal altijd met zichzelf moeten omgaan.'

(Klik op de foto om te vergroten. Foto Patrick Van de Wiele)

Angelo Vermeulen, De Tijd, 26/08/2023


'Ze geven de indruk dat iedereen deel zal uitmaken van de metaverse. Ook dat is een mythe. De meeste mensen voelen zich niet gemakkelijk met een 3D-avatargedreven ervaring. gamers wel, maar dan spreken we over een op de vier mensen. Al zijn dat er nog altijd veel.'

Wagner James Au bekritiseert Meta, De Tijd, 05/08/2023


Sfeet 31/12/2024 De populairste voornamen in 2024 zijn Barbie voor meisjes en Ken voor jongens


Turkije telt nu al duizenden politieke gevangenen. Vreest u niet dat ook schrijvers het steeds moeilijker zullen krijgen?

'Met romanschrijvers houdt de regering zich niet bezig. Hun gesofisticeerde boeken worden toch nauwelijks gelezen.'

Orhan Pamuk geïnterviewd in De Standaard, 22/07/2023


'Op de ochtend van mijn laatste werkdag tref ik Kevin aan in zijn kleine bureau met in zijn hand een mij onbekende nieuwe editie van 'Malpertuis', het cultboek van Jean Ray. ‘Van een mini-uitgeverijtje in Gent. Echt blij mee.’ Hij legt het boek weg, slaat de literaire bijlagen open en zoekt naar boeken die ontbreken in het aanbod. Mijn verwachting louter onkunde en eenheidsworst aan te treffen verdampen finaal.'

Steven Van Ammel, DSL, 22/07/2023


'De apocalyps zien als iets toekomstigs is de kern van de ontkenning: daardoor blijven de problemen op veilige afstand en worden ze zelfs een bron van handel en vermaak'

Lisa Doeland, Filosofie Magazine, zomernummer 2023


Sfeet 1/12/2074: What Is it Like to Be an Alien? is de bestseller van het jaar

'Het is dan dringend tijd om een elementaire vraag te stellen: waartoe dienen automatisering, digitalisering, AI?

 

Ik stel een simpel antwoord voor, wat mij betreft ‘de nulste wet van de robotica’: AI is er om de mens(heid) te dienen. AI moet niet dienen om de mens of de menselijke soort te vervangen. Is dat een open deur intrappen? Wellicht wel. Maar als je een aantal AI-adepten bezig hoort, ben ik daar niet meer zo zeker van. Zeker als men bepaalde evoluties als onafwendbaar en zelfs wenselijk voorstelt.'

Johan Malcorps, Knack Focus, 19/07/2023


Waarom we niet langer bang moeten zijn voor boosaardige AI. Tom Cruise zal ons wel komen redden.

 

(Nieuwe Mission Impossible 7 gaat in première)

'Het gevaar van AI is niet dat machines meer als mensen denken, maar dat mensen steeds meer als machines gaan denken'

Joseph Weizenbaum, VPRO Tegenlicht, 8/06/2023


'Maar AI is geen mind en het is geen natuurkracht die buiten onszelf staat. Dit soort beelden versterken het scifi-narratief. Dat is aantrekkelijk, omdat het spectaculair is en het probleem zodanig groot en abstract maakt, dat het onoplosbaar lijkt voor de alledaagse mens. Daarmee wordt het probleem buiten onszelf geplaatst.'

(...)

'AI is dus geen sciencefiction, maar een alledaagse realiteit waarbij problemen, gevaren en ethische uitdagingen ontstaan die vele malen urgenter zijn dan het verre toekomstbeeld van een vermeende superintelligentie. Niet de superintelligentie van computers zou ons angst in moeten boezemen, maar ons enthousiasme om een vorm van intelligentie in AI te gieten die schade toebrengt aan mens en samenleving.'

Jarno Duursma en Siri Beerends, Het Parool, 4/07/2023


Yoshua Bengio, geïnterviewd door Dominique Deckmyn in DS, 1/07/2023


Een van de redenen voor Zuckerbergs interesse in AI is dat hij het wil gebruiken in zijn metaverse. Er zijn nu al mensen die een virtuele vriendin hebben, met de oude, slechte chatbot-software. Maar hoe zal het zijn als die virtuele vriendin echt interessant is? Wij lachen beter niet met het metaverse, want alles wat er nu fout aan is – de brillen zijn groot en ongemakkelijk, het beeld is onscherp, de batterij is meteen leeg – zal opgelost worden in de komende vijf tot tien jaar. Beeld je een prachtige headset in en chatbots waaraan ze nog vijf jaar hebben voortgewerkt. Er zullen tieners zijn die alleen nog maar virtuele vrienden willen. Dat is geen probleem voor over 30 jaar, zoals de vrees dat de AI-systemen plots ontwaken. Dat is een probleem waarover we nú moeten praten.’

Frances Haugen geïnterviewd door Dominique Deckmyn in De Standaard, 24/06/2023


'Wat hebben zulke extreem verre werelden (exoplaneten, n.v.d.r.) ons eigenlijk te bieden?

 

Een ontdekkingstocht. Het is sciencefiction die langzaam verandert in science-fact. Mensen willen weten wat er daarbuiten is, wié er daarbuiten is. Iedereen wil wel eens een alien ontmoeten.'

 

Sara Seager geïnterviewd door George van Hal in De Volkskrant, 17/06/2023


'Pessimistische verhalen over klimaatverandering zijn potentieel nadelig omdat ze bij sceptische lezers de indruk wekken niet plausibel te zijn en overtuigde lezers aanpraten dat het probleem geen oplossing kent, of toch geen oplossing waartoe zij kunnen bijdragen.'

 

Ben De Bruyn, Karakter 82, 2023

'Misschien hebben we een dosis regelgeving door logische AI nodig.
Maar een regering geleid door AI zou zijn zoals Mr. Spock: volkomen logisch. Is dat niet de beste hoop voor het behoud van de mensheid?'

 

Barry Cash, lezersbrief in New Scientist 3/06/2023


Jean-Paul Mulders in DSL van 3/06/2023

'Tegelijkertijd is het me ook al opgevallen (…) dat boeken over de klassieke oudheid erg in trek zijn, kijk naar die van Stephen Frey of Mary Beard. Misschien omdat de klassieke oudheid de ultieme combinatie biedt: houvast in de geschiedenis én escapisme. Enerzijds is het echt gebeurd en kun je er dus iets van leren, anderzijds is het een soort Game of Thrones zonder draken. Het beste van vele werelden.'

 

Ilja Leonard Pfeijffer, DSL, 20/05/2023


Sfeet 20/05/2043: De Fermi-neutrinotelescoop is in gebruik genomen. FNT gaat naar oerneutrino’s (relic neutrinos) die onmiddellijk na de oerknal ontstaan zijn. 


(Niels Rüel, De Morgen, 11/05/2023)

Tijdens de hoorzitting

 

Vraag: ‘Hoe gaat uw bedrijf A.I. onder controle krijgen?
Antwoord van CEO: ‘… eh … eh… eh… dat moet ik eerst aan ChatGPT vragen.


'Futuristen beleven hoogdagen. Volgens de ene zal AI op termijn kanker uit de wereld helpen. Misschien moet niemand over een jaar of 30 nog werken. Maar er zijn ook heel wat dystopische scenario’s, waarbij een op hol geslagen AI-model de mensheid om zeep helpt.

Dat scifi-debat is fascinerend. Tegelijk dreigt het af te leiden van veel directere en urgentere gevolgen. Ook als we niet worden omgelegd door ­killer ­robots zijn die zeer disruptief. Met de chatbots die nu gelanceerd worden dreigt er op korte termijn niet alleen een vloed van ontslagen, maar ook van desinformatie.'

Ruud Goossens, De Standaard, 6/05/2023

Kafer kijkt ook naar ­toekomstgedachten die filosofen, schrijvers en andere denkers in de loop der tijd ontwikkeld hebben. Het valt op dat handicaps in de meeste van die vooruitblikken of utopieën ontbreken. Onze ideale toekomst is er blijkbaar eentje waarin zo min mogelijk kinderen met een handicap of ziekte geboren worden. Dat heeft me enorm geraakt. Het deed me nadenken over hoe die ideale toekomst er dan voor mij uit zou zien.

Anaïs Van Ertvelde geciteerd in DSL, 29/04/2023


Soms vraagt men mij of we een deel van de mensheid niet naar de maan of Mars moeten sturen, eens we het leven op aarde helemaal in de soep gedraaid hebben. Eerlijk gezegd geloof ik daar niet in. Maan- en Marsexpedities zijn ontzettend belangrijk vanuit wetenschappelijk oogpunt. We leren er over het ontstaan van het leven en van het zonnestelsel, maar ik geloof er niet in dat een clubje mensen op een van die planeten zal kunnen overleven.

(Bron: De Standaard, 5/04/2023)

Philippe Schoonejans, EOS Sterrenstof, 29/04/2023


Maxim Februari, geïnterviewd in De Standaard, 18/03/2023

We vonden een nieuwe asteroïde die een heel kleine kans heeft om in 2046 op aarde in te slaan

NASA, tweet 27/02/2023

 

(De kans dat asteroïde 2023 DW op 14 februari 2046 op aarde inslaat, is 1 op 600)


Parlementen voor de Toekomst

Auteurs van speculatieve fictie proberen de toekomst te voorspellen die zal ontstaan door technologische verandering. Dat zouden regeringen ook moeten doen.

Ray Nayler, New Scientist, 25/02/2023


Geert Buelens, De Standaard, 4/03/2023

Wouter van Noort, DS Weekblad, 4/03/2023


Er is geen, dus geen aanwijzing van aliens of buitenaardse betrokkenheid bij het recent neerhalen van de objecten

Woordvoerster Karine Jean-Pierre van het Witte Huis naar aanleiding van het neerschieten van vier vermoede Chinese spionageballonnen boven de VS en Canada tijdens de voorbije dagen. 

(Bron: www.vrt.be)

(Bron: De Tijd, 21/02/2023)


"AI's en robotten antropomorfiseren belemmert ons inzicht in plaats van het te bevorderen."


Te koop in een Chinese winkel

Katrien Devolder, Knack 22/11/2022


Sfeet 07/02/2025: De activistische groep anonieme astronomen Clear Sky heeft de StarLink constellatie gehackt en in een hogere baan geplaatst zodat er minder lichthinder is. SpaceX eist dat er tegen dit terrorisme wordt opgetreden


Sfeet 01/04/2024: Het internet wordt 24u afgesloten wegens onderhoudswerken

Klik hier om meer sfeets te lezen.


(Bron: De Standaard 29/01/2023)

(Geciteerd in Knack 16/11/2022)


Dont't change color, Kitty

Liedjes over katten, die na blootstelling aan radioactieve straling van kleur veranderen en 'nucleaire priesters, moeten toekomstige generaties waarschuwen voor opslagplaatsen met kernafval

(Bron: "Mol en Dessel zijn van de veiligste plaatsen in België", De Standaard, 14/01/2023)


Sfeet 01/09/2023: Vanaf 1 januari 2025 moet de verpakking van elke nieuwe smartphone de boodschap “Elke app kan je privacy bedreigen” vermelden.

Klik hier om meer sfeets te lezen.


Hij blijft bescheiden oog in oog met de enorme uitdagingen maar vertrouwt erop dat we, zoals in het verleden, een weg naar een betere toekomst voor iedereen kunnen vinden. Zekerheid bestaat daarbij niet, ‘leven met fundamentele onzekerheden is de essentie van de menselijke conditie’. De toekomst is waarschijnlijk ‘een mengeling van vooruitgang en tegenslagen, van schijnbaar ­onoverkomelijke moeilijkheden en bijna miraculeuze vooruitgangen’.

(Bron: NRC Future Affairs 17/12/2022 Gijsbert van Es citeert Bertrand Burges)

(Bron: Geerd Magiels bespreekt Vaclav Smils Zo zit de wereld in elkaar, DSL 17/12/2022


Liesje Mommer in De Standaard 10/12/2002


Kris Peeters over ‘De zelfrijdende auto, mythe en marketing’ in De Standaard 7/12/2022


De Standaard 3/12/2022

Bruce Sterling, Het Financieele Dagblad 29/11/2022


Ann Dooms, De Tijd 3/12/2022


'Hoewel wat ze hebben gemaakt helaas geen echte scheur in het ruimtetijdweefsel is, toch bootst het systeem het bekende gedrag van wormgaten na. In termen van de eigenschappen waar natuurkundigen gewoonlijk rekening mee houden, zoals positieve of negatieve energie, zwaartekracht en deeltjesgedrag, ziet de computersimulatie er effectief uit en werkt als een klein wormgat.'

(Bron: www.popsci.com)


Andrej Koerkov in De Standaard 21/11/2022

Leven we in unieke tijden?’ vraagt Frederik Anseel zich af in De Tijd 24/11/2022


(Bron: Dominique Deckmyn, Te veel sciencefiction, De Standaard 8/11/2022)


"Waarom je zorgen maken over de toekomst, als er misschien geen toekomst is?"

 

 

(Bron: @phiolosophytweet 3/11/2022)

(Bron: Filosofie Magazine 11/2022


"Is mijn huidige ik dat ik mij in de toekomst herinner hetzelfde als ik nu ben?"

(Bron: Filosofie Magazine 11 2022)

(Bron: Bespreking door Peter Jacobs van Een atlas voor honderd dagen in DSL 8/10/2022)


'Vrijheid definiëren we in termen van de mogelijkheid om alle kanten op te kunnen en we ervaren het als onze grootste beperking dat we het tijdreizen wel hebben bedacht, maar nog niet hebben uitgevonden. Terwijl we met een constante snelheid van een seconde per seconde in een richting door de tijd reizen, overvalt ons het af en toe onstuitbare verlangen om sneller vooruit te gaan of om te keren. Wat zou er achter de horizon van morgen kunnen liggen? Weinig goeds waarschijnlijk, maar ik ben er wel nieuwsgierig naar. De geschiedenis is een eindeloze reeks fascinerende plekken, waar we maar wat graag een bezoek aan zouden willen brengen, althans ik.'

Jonathan Berte in De Tijd, 6/10/2022

Ilja Leonard Pfeijffer in Kaarten die geschiedenis schreven


Het tweede sleutelconcept is dat er veel toekomstige mensen zouden kunnen zijn. Als de mensheid het even lang uithoudt als een typische zoogdiersoort, dan kunnen toekomstige generaties ons misschien wel met 10.000 tegen 1 overtreffen. Dit betekent dat we waarschijnlijk nog maar aan het begin van de geschiedenis staan. Waarschijnlijk moet de overgrote meerderheid van mensen – echte mensen, die net als wij vreugde en lijden kennen – nog geboren worden.

(Bron: De Standaard 23/9/2022)

(Bron: William MacAskill in New Scientist 10/09/022)


Slotteksten van de post-apocalyptische roadmovie Week-end (1967) van Jean-Luc Godart (1930 - 2022)


 

De bitbom ontploft
0 wordt 1 en 1 wordt 0
Bitapocalyps


'Het fascinerende aan het leven van Jeanne d’Arc isdat het, ondanks het feit dat het bijzonder goed gedocumenteerd is, leest als een donker sprookje, als een fantastische roman waarin alleen draken en kabouters ontbreken.'

 

Michiel Hendryckx, De Standaard Weekblad 27/08/2022

In zijn laatste boek, 'Die Metamorphose der Welt', kwam Beck bijvoorbeeld op de proppen met het begrip ‘emancipatorisch catastro­fisme’. Dat klinkt als een mond vol. Maar wat hij bedoelde, is simpel: dat de mensheid soms pas vooruit komt als hij rampspoed vreest. Anders gezegd: soms heb je een dreigende catastrofe nodig om dingen te veranderen die je allang had móéten veranderen.

 

Caroline de Gruyter, De Standaard 9/9/2022


‘Kwantitatief ­futuroloog’, noemt Amy Webb zichzelf. Noem haar prognoses geen ‘voorspellingen’, zegt ze. ‘Je kunt de toekomst niet voorspellen, er zijn te veel variabelen. Sommige futurologen gebruiken pure speculatie en “creatief denken”. Wij ­gebruiken data. We bouwen ­mathematische modellen en ontwikkelen scenario’s die een waarschijnlijke toekomst beschrijven.’ Die modellen helpen haar om het onderscheid te maken tussen ideeën die een ogenblik trendy zijn, en echte lange­termijntrends.

 

(Bron: 'Ik waarschuwde in 2018 al voor Tiktok, maar niemand nam me ernstig', De Standaard 20/08/2022)

"Of het nu gaat om het voorspellen van verkeersongelukken, de verspreiding van ziektes of de kans op conflicten of een burgeroorlog:de methode lijkt zo aanlokkelijk. Stop genoeg relevante data in een computer, laat er solide algoritmes op les, en er rolt een voorspelling uit.

Twee Amerikaanse wetenschappers waarschuwen nu dat het gebruik van kunstmatige intelligentie om voorspellingen te doen ten koste kan gaan van de betrouwbaarheid."

 

(Bron: Sjoerd de Jong, Wetenschappers zijn te slordig met ‘machine learning’, NRC, 12/08/2022)


Valerie Droeven, Lastige Kijkers, De Standaard 11/08/2022


Katelijn Vleugels in De Tijd 23/07/2022

ZAK, De Tijd 02/07/2022


'Zullen we ooit terug in de tijd kunnen reizen? De afwezigheid van hordes toeristen uit de toekomst suggereert van niet. Hoewel, sommige oplossingen voor de vergelijkingen van de algemene relativiteitstheorie lijken een route naar het verleden te bieden'

Anna Demming, New Scientist 18/06/2022


Fascisten, tsaristen en… sciencefictionschrijvers

(Bron: Knack nr 16, 12/04/2022)


Djuna Spreksel over de cabaretvoorstelling De mens en ik van Tim Fransen in Filosofie Magazine juni 2022


We hebben ons nooit alleen gevoeld op deze aarde, en ook niet in het wijdere universum. Onze wereld werd altijd bevolkt door allerlei wezens die wij intelligentie en krachten toeschreven, ook al waren ze bovennatuurlijk. Omdat we onze planeet zo goed denken te kennen, hebben we de bovennatuurlijke wereld nu verder naar boven verplaatst, naar het heelal. Of we nou echt contact hebben in de vele UFO- en ontvoeringsverhalen die de ronde gaan of niet, in onze voorstelling en fantasie bereiden we ons al in elk geval sinds de Tweede Wereldoorlog voor op buitenaards contact.

Arjan Sterken, Radboud Universiteit, 4/06/2022Kwantumcomputer antwoordt op filosofische problemen

 

Vraag: To be or not to be?
Antwoord: To be and not to be

Bestsellers 2023:

Wat de toekomst ons leert. Uitgegeven door School of Future.
Hoe overleef ik de toekomst? Uitgegeven door School of Future.
De Robotfluisteraar.


 

 

 

Knack nr.21

‘leven we in de matrix?'

Miranda Cheng in New Scientist juni 2022


Kathy Mathys over Zee van rust van Emily St John Mandel, DSL 14/05/2022

Knack


Paolo de Assis op Klinkende Kennis, KVAB, 24/04/2022

Prof. dr. Ilse Mariën voor Universiteit Vlaanderen 28/04/2022


Kwantumlijn - FB 17/04/2022


(Bron: https://www.imec-int.com/drupal/sites/default/files/inline-files/AI_newspaper_FINAL_NL.pdf)


'Ruimtewetenschappers zijn geen alwetende genieën zoals Spock in 'Star Trek'. Ons werk lijkt meer op dat van de detectives in 'Men in Black' die samen een ingewikkelde buitenaardse puzzel oplossen.'

 

Hans Huybrights, Astra, april 2022


Retweet George van Hal, 11/03/2022

‘Papa, wat is dat eigenlijk, toekomst?’, vroeg een van de jongens.

‘Alles wat gaat gebeuren na vandaag.’

‘Ik begrijp het niet zo goed, papa. Ik kan dat niet voelen, de toekomst.’

 

(Bron: Portret Rinus Van de Velde, DS Weekblad, 12/2/2022)


Sommige voorspellingen hebben het over digitale versies van onszelf die langer gaan leven dan wij. Dat geeft je meteen ook de mogelijkheid van digitaal kidnappen. Als iemand op puur digitaal niveau bestaat, kan je zo'n entiteit in theorie kidnappen en er losgeld voor vragen.

Rik Ferguson, Data News, 24/02/2022

Brian Cox zegt dat hij niet in buitenaardse wezens gelooft, want mensen zijn 'alleen in dit sterrenstelsel’

Brian Cox, Mirror, 4/03/2022


(Bron: NRC 25/02/2022)

We zeggen dat de enige technologische beschavingen die we ooit kunnen zien - degene die we zouden verwachten te zien - degenen zijn die zichzelf niet hebben gedood, wat betekent dat ze het stadium van een echte 'planetaire intelligentie' moeten hebben bereikt.

Adam Frank   16/02/2022

(https://phys.org/news/2022-02-planet-mind.html)


(Bron: De Morgen 19/02/2022)

'Ook leuk: Tom Holland gaat regelmatig de what if?-toer op. Hoe zou het de Romeinen zijn vergaan als Caesar wel braaf achter de Rubicon was gebleven?'

(Bron: Senne Starckx over de podcast The rest is history van Tom Holland, De Standaard 10/02/2022)


U zegt dat bijna 200 landen het protocol voor AI-ethiek hebben ondertekend. Ik zou me veiliger voelen als de AI’s zouden aansluiten’

(Bron: lezersbrief van Ron Todd in New Scientist, 8/01/2022)

(Bron: Kunstenares Anne-Mie Van Kerckhoven: 'Artificiële intelligentie zal de wereld weer menselijker maken', Knack Weekend, 02/02/2022)


Geruime tijd voor het begin van de ruimtevaart werd er reeds over ruimtestations in een baan om de Aarde nagedacht. Al in 1869 beschreef Edward Everett Hale in The Brick Moon een bolvormig bakstenen (!) ruimtestation

(Bron: De Volkskrant 28/01/2022)

(Bron: Benny Audenaert, Groen licht voor het ISS tot 2030, en daarna?, Heelal februari 2022)


(Bron: Trouw 22/01/2022)

(Bron: Valerie Droeven dS 27/01/2022)


Reclame voor de Lerarenkaart 2022


(Bron: Ken Roth van Human Rights Watch in De Standaard 13/01/2022)

(Bron: twitter @miekeroth 15/1/2022


Mieke De Ketelaere op Festival van de Toekomst 14/12/2021

Gezien op twitter


(Bron: Starlog Magazine)

(Bron: FaceBook)


'We zijn er klaar voor. Ik meen dat ruimtefilms in de ruimte gefilmd moeten worden. Als het over de Maan gaat, laat ons naar de Maan gaan. Als het over Mars gaat, laat ons naar Mars vliegen'

regisseur van 'Uitdaging' Klim Sjipenko

 

(Bron: Heelal december 2021)

Michaël Gillon in Veto 8/11/2021


(Bron: Louise O. Fresco, NRC 31/10/2021)

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over auto's, DSL 6/11/2021)


„Ik denk dat er door corona een enorme uitgestelde energie is in allerlei sectoren, dat we nu een explosie krijgen aan creativiteit en toekomstvisies.”

(Bron: Luuk van Middelaar, Covid opent nieuw geopolitiek tijdperk, De Standaard, 30/10/2021)

(Bron: Jan Rotmans, NRC Future Affairs, 6/11/2021)


Facebook wil van naam veranderen. Onze redactie suggereert Fakebook of Big Brother Book.


(Bron: Eos Wetenschap - Special Astronomie en ruimtevaart)

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over schrijvers, DSL 23/10/2021)


Markus Gabriel in Filosofie Magazine oktober 2021

Robin van den Akker in Filosofie Magazine oktober 2021


(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over vegetarisme, DSL 2/10/2021)


(Bron: De Standaard, 21/09/2021)

Paralympisch kampioene paardrijden Michèle George in De Tijd 30/09/2021


(Bron: De Standaard, 28/09/2021)

In de marge van het WK: De toekomst van het fietsen


Peter Verhelst in Poëziekrant, juli-augustus 2021

In een raket stappen doe je ook een beetje voor de ‘badge of honor’ die eraan vasthangt. Als er geen eer mee te rapen valt, heeft het dan een toekomst?

 

Angelo Vermeulen over de ruimtevluchten van Branson en Bezos in De Tijd 15/09/2021


Robbert Vermue in National Geographic 09/2021

CEO Enron Robin Bruninx in De Tijd


(Bron: Wired 8/2021)'De beste sciencefiction is nog steeds diegene waarin een of andere dystopische toekomst geschetst wordt, met een prominente rol voor hoogtechnologische, futuristische machines, kunstmatig intelligente humanoïde robots en écht slimme apparaten. De beste sciencefiction vertrekt van reëele wetenschappelijke problemen of uitdagingen, en lost die op met fictieve, op het moment van schrijven nog onbestaande technologie.'

Kristof Van der Stadt, Data News  26/07/2021

Wij zijn het verleerd om op de lange termijn te denken, maar burgers en politici moeten het wel doen. Waarom doen we niet zoals de native Amercans die rekening houden met de impact op zeven generaties?

Manuel Sintubin, De Tijd 31/07/2021


 

Ik schrijf over de zoekende mens.', zei ze daarover in een interview. 'De mens die ja zegt tegen het verbodene, het geheim, en daarvoor een tol betaalt. Terwijl hij tegelijkertijd rijker wordt.’

(Bron: Veerle Vanden Bosch, De Standaard 26/07/2021.)


"In oude industriële sites met goedkope stroom doen crypto­miners vaak geen moeite om te vergroenen. ‘Die sites zijn als energiezombies die weer opstaan uit de dood’, zei Mandy Deroche, de Amerikaanse woordvoerder van de ngo Earth Justice."

 

(Bron: Giselle Nath, Terwijl cryptocomputers draaien, zit de lokale bevolking zonder stroom, De Standaard 24/07/2021)


Hoofdeconoom Belfius Véronique Goossens in De Tijd, 15/07/2021


Binnenkort starten we met podcasts. Onze eerste aflevering is getiteld: 'Hoe herken je een replicant?'

Regeringsmededeling: Raadgevingen bij de komende Apocalyps:
- blijf kalm
- niet panikeren


(Bron:  Charlotte Van den Broeck, Dromen androïden van elektrische schapen?, De Standaard der Letteren, 17/07/2021)

Interview James Suzman, De Standaard, 17/07/2021


 

Vraag: Wat is het meest futuristische waarbij de Monte Carlo-methode ons zou kunnen helpen?
Antwoord: Het meest opwindende is om strategieën te bedenken om te voorkomen dat een AI alles overneemt of om een AI-apocalyps te vermijden.

 

Nira Chamberlain, Summer Science 2021 van de Royal Society, 11/07/2021


(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over insecten, DSL 7/08/2021)


(Bron: UFO's blijven nog even ongeïdentificeerd, De Standaard, 28/06/2021)


 ‘Bibliotheek draagt bij tot mentaal welzijn’ Kristien Bonneure’ op vrt.be 22/06/2021


In de gaten worden gehouden, surveillance, is een voorrecht

beweerde ooit de Zweedse belastingdienst. Helaas vertelt de auteur niet wanneer dat was. In 1984?

(Bron: Florentijn van Rootselaar, Hoe algoritmes de bureaucratie doen ontsporen, Filosofie Magazine 06/2021)


Eerste ruimtevlucht met enkel burgerastronauten komt eraan

'Houston, we hebben een probleem. Is er een astronaut aan boord?'


Liften anno 2021

‘Zeg Elon, ik ben een lifter. Laat me weten, mocht er een plaatsje vrij zijn op een van je raketten?’


(Bron: De Standaard, 04/06/2021)


'Dat Wagner bovendien zijn aansluiting met de populaire cultuur niet heeft gemist, valt gemakkelijk te illustreren. Bijna een eeuw voor Tolkiens Lord of the Rings schreef Wagner Der Ring des Nibelungen, een monumentale opera over een Ring of Power, met dat verschil dat Wagners ring niet wordt vernietigd in ‘the fires of Mount Doom’, maar wel ‘in der Tiefe des Rheines’. De incestueuze en lotsbepalende liefdesrelatie tussen broer en zus uit Wagners Die Walküre weergalmt dan weer in Game of Thrones, dat andere fantasyfenomeen. Het huwelijksmotief dat Elsa naar het altaar begeleidt in Lohengrin heeft sindsdien talloze koppels in de echt verbonden, en sinds Francis Ford Coppola’s film Apocalypse Now uit 1979 associeert men de tonen van Wagners Walkürenritt minstens even vlot met naderende oorlogshelikopters als met aanvliegende godendochters.'

 

(Bron: Arne Herman, Wagnerisme: Opera als ersatzreligie? Karakter 74, juni 2021)


(Bron: Bart Van Aken, Kijk je boekhandelaar in de ogen, DSL 29/05/2021)


 

 

 

(Bron: Pieter Van Dooren, dS Weekblad, 29/05/2021)


(Bron: twitter 05/2021)

(Bron: Youssef Kobo, Futurisme gevraagd voor Israëlisch-Palestijns conflict, De Tijd 18/05/2021 )


(Bron: Caroline de Gruyter, Als alles beter moet, hoe dan?, dS 21/05/2021)


'Er zijn nieuwe spraakkunstregels. Sommigen zullen hier het einde van de beschaving in zien.'

  Stef Wauters 22/04/2021


Bericht uit de toekomst:

1/45/2046 Voor het eerst hebben wetenschappers uit het DNA van dinosaurussen hun geur opnieuw tot leven weten wekken. Ja, ze stonken!


Er hangen overal videocamera’s, ze houden iedereen in het oog en maken rapporten over de minste inbreuken’, zegt Navalny in het bericht. ‘Ik denk dat iemand die hoog in de hiërarchie zit 1984 van Orwell heeft gelezen.’

 

(Bron: De Standaard, 15/03/2021)

'Muziek maken met anderen is zoals in een ufo stappen'

Zanger en gitarist Roland

 

(Bron: Het Laatste Nieuws, 11/04/2021)


Merel van Helsdingen, Future Entrepreneurship 10/03/2021


De eerste mainstream superheld van Afrikaanse afkomst kreeg pas in 1973 zijn eerste echte hoofdrol in Jungle action, maar intussen is de koning van Wakanda een van de populairste Marvel-helden en worden de stripscenario’s geschreven door een voormalige winnaar van de National Book Award.

(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over de jungle, DSL 22/05/2021)


(Bron: De Standaard 17/02/2021)

(Bron: nieuwsblad.be)


(Bron: De Standaard, 17/02/2021)

‘Ik was me perfect bewust van wat ik op de wereld losliet. Wat nu aan het ­gebeuren is, heb ik allemaal zien aan­komen. Dus nee, ik heb geen monster van Frankenstein gecreëerd.’

Horrorfilm

De afgelopen week keek hij dus vanaf de zijlijn toe hoe grote shortsellers letterlijk de vernieling in belegd werden door de miljoenen leden van WallStreetBets. ‘Het leek wel of ik naar een horrorfilm keek, waarbij de moordenaar naar boven sluipt en je al weet wat er zal gebeuren’, vervolgt Rogozinski.

(Bron: Pieter Van Maele, De clown van de klas die de wolven van Wall Street wou aanpakken, De Standaard 02/02/2021)


(Bron: Twitter)

Detail werk van Laurent Impeduglia @ MIMA


(Bron: Sam De Wilde, 7 boeken over eenzaamheid, DSL 30/01/2021)


Uit de oude doos


 

Deze oorlog, de grootste aller oorlogen, is niet zomaar een oorlog - het is de laatste oorlog!

 

Kort na het uitbreken van de eerste wereldoorlog schreef H.G. Wells een aantal krantenartikelen, waarin hij schreef dat deze oorlog het einde van alle oorlogsvoering zou zijn. De artikelen werden later gebundeld in zijn boek The War That Will End War.


“Wat er volgend jaar ook gebeurt, er is zeker één wetenschapper die het toch wel voorspeld zal hebben.”

 

Uit 10 wetten van de futurologie


Alicja Gescinska, Filosofie Magazine 1/2021


Voorspellingen doen over migratie is bijzonder moeilijk. In de jaren 80 kwamen er amper migranten naar België, en ging men ervan uit dat de bevolking zou krimpen en nooit boven de tien miljoen zou groeien. Lang heeft dat niet geduurd.’

demograaf Patrick Deboosere in dS 14/01/2021


(Bron: Tweets Philosophy Matters)


En wij missen een futuroloog in de expertengroep


Wat is de gelijkenis tussen de exit-strategieën en revolutionaire toekomstscenario’s?

Hint: 'Camus benadrukt dat in alle revolutionaire toekomstscenario’s, niet alleen dat van de communisten, de kunst afwezig is' Hans Achterhuis in Filosofie Magazine maart 2020


Stelling

 

De onmogelijkheid van tijdreizen naar het verleden

 

Abstract: uit de onomkeerbaarheid van de tijd, ingebakken in de natuurwetten, volgt dat tijdreizen naar het verleden niet mogelijk zijn.

 

(Bron: International Magazine for Timetravel Studies)

Simon Portegies Zwart (Sterrenwacht Leiden): 'Het niet kunnen terugdraaien van de tijd is dus niet alleen meer een statistisch argument. Het zit al verborgen in de basiswetten van de natuur. Geen enkel systeem van drie bewegende objecten, groot of klein, planeten of zwarte gaten, kan ontsnappen aan de richting van de tijd.'

(Bron: https://www.astronomie.nl/nieuws/tijd-terugdraaien-bij-natuurwetten-blijkt-niet-altijd-mogelijk-2239)


Zeswoordenverhaal

 

"Iguanodonvlees smaakt heerlijk", likkebaardt de tijdreiziger

 

(Klik hier om andere zeswoordenverhalen te lezen)


Interview met Roman Krznaric, Filosofie Magazine, 1/2021

De Standaard, 29/12/2020 naar aanleiding van het overlijden van Pierre Cardin (2/7/1922 - 29/12/2020)


Robert Skidelsky, ‘Het is mooi geweest met de efficiëntie’ in De Standaard  22/12/2020

Veerle Vanden Bosch in De Standaard, 23/12/2020


(Bron: Jeroen Hopster, Zijn dierentuinen nog van deze tijd? in Filosofie Magazine 12/2020)


1720: Marseille Bubonic Plaag
1820: Cholera
1920: Spaanse griep
2020: Corona
2120: End-of-the-world Virus


(Bron: De Standaard, 30/10/2020)

Sfaiku's

 

Quarantainetijd
Tijdreiziger schrikt, keert om
Verboden tijdreis

 

Is dit de toekomst?
Kon ik maar terugkeren
Naar het verleden

 

Digitale twin
Ik verhoog de kloksnelheid
Blik op de toekomst


‘Kun je naar de toekomst kijken zonder voorspellingen te doen?’ 

(Bron: Filosofie Magazine 09/2020

Red de planeet, koop een boek

Bibliotheken slaan een enorme hoeveelheid koolstofdioxide op. Dat beweert Ro Scott in een lezersbrief in New Scientist, 3/10/2020


Waarom we bang zijn - angst-psycholoog Bram Vervliet in SONAR, 09/2020

Thomas Vinterberg in dS Weekblad 10/10/2020


 

Exosapiens: een buitenaards intelligent wezen met een vergelijkbare intelligentie als homo sapiens

Sahba El-Shawa, IAC 13/10/2020


Doemsurfen

 

Doemsurfen verwijst naar de aandrang om te blijven surfen doorheen slecht nieuws op internet, ook al maakt dat nieuws je triestig of gedeprimeerd. De term werd populair tijdens de corona-pandemie, toen veel mensen maar niet konden stoppen met het lezen van het ene bericht na het andere over COVID-19.


(Bron: Waarom zouden we wetenschap betrouwen? Karakter 71)

"Eco-Frankensteins" Imagine Filmfestival 3/09/2020


Japan Future Design in MO*

EOS


In coronatijden gaat zelfs het Einde van de Wereld online                                                             Bron: Eos Tracé                         Superfuturistische voorstellen...                                                                                Wat als...

(Bron: 'Het komt wel goed', reconstructie coronacrisis in De Standaard, 20/06/2020)

(Bron: 'Bezint eer je met afrekeningen begint’ Guy Tegenbos in De Standaard 24/06/2020)


"Op 9 januari 1493, tijdens zijn Grote Oversteek, maakt Christoffel Columbus in zijn scheepsjournaal melding van 'drie zeemeerminnen die een heel eind boven water kwamen, maar ze zijn niet zo mooi als ze worden afgebeeld'."

(Bron: weet van de week, De Standaard Magazine, 13/06/2020


Stripverzamelaar Marc Noël bouwt een stripmuseum met hotel met landingsplaats voor aliens - Sabato 2/5/2020


New Scientist NL, special maart 2020


'Henri Beunders hoopt dat we dit keer niet in digitale holenmensen veranderen'

 

(Bron: Henri Beunders, Hier lonkt een samenleving van onaanraakbaren, De Standaard 6/3/2020)

 


(Bron: De Standaard, 24/01/2020)


https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2020/01/14/technische-problemen-gemeentelijke-diensten/


(Bron: Alt-right in de bioscoopzaal, Simon Gusman in Filosofie Magazine jan 2020)

(Bron: Paleontoloog Roy Plotnick in De Standaard 10/1/2020


(Bron: De Morgen 27/12/2019)


Lifetime Achievement Award van de Europese filmwereld voor Werner Herzog

 

'Ik kijk nooit naar films.'                                              Werner Herzog

 

'In Jack Reacher moesten ze tot tweemaal toe in mijn scènes knippen, omdat ik gewoon te angstaanjagend was.' 

Werner Herzog

 

(Bron: De Standaard, 9/12/2019)


 

Conny Aerts geïnterviewd in Campuskrant 20/11/2019


Campuskrant 20/11/2019(Bron: Tom Van de Weghe op https://www.vrt.be 24/10/19)              (Bron: www.hln.be 24/10/19)          Knack, 11 september 2019                                                                 Pacemaker gehackt? - Het Nieuwe Instituut


Zien baby’s geboren in de ruimte er als aliens uit?

(Bron: Pete Linforth-Lisa Runnels via Pixabay/Tag Hartman-Simkins op futurism.com)


Pieter Bruegel in SF- (en andere) films

 

In het Kasteel van Gaasbeek loopt tot 28 juli 2019 de tentoonstelling Feast of Fools. Bruegel herontdekt.

De Vlaamse schilder inspireert moderne en hedendaagse kunstenaars.

Ook in de fim duiken zijn schilderijen op. Zo komt Jagers in de Sneeuw onder meer in Solaris van Andrej Tarkovski uit 1972 en in Melancholia van Lars von Trier uit 2011 in beeld.


Mechanische Turk: een beroep met toekomst

Mechanische Turk

Dominique Deckmyn, dS 20/07/2019


 

20 juli 2019: rendez-vous op de Maan

 

Foto van Museum of the Moon van Luke Jerram. Tot 1 december 2019 is deze opblaasbare installatie met een diameter van 10 meter te bewonderen in Gare Lille Flandres in Rijsel ter gelegenheid van het stadsfestival Eldorado.


Who's in charge?

 

Het thema van het International Science Film Festival InScience 2019 in Nijmegen is genetische modificaties.

 

Bron: www.insciencefestival.nl


              Planet of the Apes meets NASA                                                                                Smombie


Binnenkort eerste SF-café Mars

 

Hebt u een fobie voor spinnen of mieren? Kijk dan naar Spider-Man of Ant-Man. Een studie van de Bar-Ilan University en Ariel University in Israël beweert dat het kijken naar deze films de angst voor spinnen of mieren doet dalen.

 

Enquête 10/05/2069: De mens: vriend of vijand?

 

Zijn mensen noodzakelijk?
Kan uw job beter gedaan worden door een mens?
Wie is aansprakelijk voor de fouten en misdrijven van een mens?
Kunnen mensen de macht weer overnemen?
Bent u bang voor mensen?

(Bron: http://www.standaard.be/ 2/05/2019)

 

Bron: https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190427_04355568

Stadhuis Leuven op Erfgoeddag 2019               

 
Hoe los je de ecologische problemen op zonder moreel vingertje?
 

We gaan ze niet oplossen en dat moeten we onder ogen zien. Hoogstens kunnen we ze een beetje ten goede beïnvloeden. Is dat pessimistisch? Misschien, maar de pessimist heeft een hekel aan doen alsof. En met al die klimaatakkoorden doen we vooral alsof. Alsof we de problemen gaan oplossen. Alsof we weten hoe de wereld er in 2050 uitziet. Dat weten we helemaal niet.’

René ten Bos geïnterviewd over zijn boek Extinctie in de Standaard der Letteren, 19/04/2019

 

Laat de Apocalyps maar komen: ik heb net een verzekering tegen het einde der tijden afgesloten.

 

(Bron: Charlotte Kleyn, Onze eetgewoonten stellen vroegere futuristen wellicht teleur in Archeologie Magazine 1, 2018)

Zwarte gaten hebben de laatste jaren de overgang gemaakt van de theoretische leerboeken en de sciencefictionfilms naar hoofdrolspelers in de sterrenkunde

Robbert Dijkgraaf in dS en NRC

 

Op het SF-café van 1 april ging het bestuur unaniem akkoord met het voorstel om het volgende bezoek van Frank Roger als eregast van een sciencefictionconventie in China te ondersteunen.

Op de rommelmarkt op het Martelarenplein vonden we de perfecte uitrusting voor P. en F. die als bodyguards Frank Roger op zijn reis moeten beschermen.

We zoeken nog dringend een secretaresse (m/v) en een kok (vegetarisch of niet-vegetarisch)

 

Wegens de naderende Apocalyps, worden alle 1 aprilgrappen uitgesteld tot na het einde van de wereld.

De redactie, 1 april 2019

Barbie in Space

 

Ik verheugt me erg dat Barbie-poppen tegenwoordig niet alleen de lichaamsvorm van echte vrouwen, maar ook het volledige spectrum van hun professionele prestaties weerspiegelen. Ik hoop dat dit meisjes en jongens zal helpen zich hun toekomst voor te stellen zonder begrensd te worden door kunstmatige grenzen, waarvoor er in onze tijd geen plaats meer is.”

ESA astronaut Samantha Cristoforetti

 

(Bron: http://www.esa.int)

Geciteerd in De Morgen

Speeltjes Ripley en Little Earth voor de astronauten van het ISS                                                      Bron: twitter

 

 

'Er zou al een meteoriet moeten inslaan om de bevoling vóór 2100 te doen afnemen'

demograaf Jan Van Bavel, De Morgen, 21/02/2019

 

Auteur Jamie Shreeve van Is daar iemand? in het maartnummer van National Geographic wedt dat vóór 2030 buitenaards leven is gevonden

 

De toekomst? Eerste 100 robots zijn intussen ontslagen

 

Leven op de Maan

 

'De Chinese ruimtevaart organisatie ontkent dat er rupsen uit het labo aan boord van de ruimtesonde Chang'e-4 op de achterkant van de Maan ontsnapt zijn en nu over het Maanoppervlak kruipen.'

 

(Bron: Fake News, 6 januari 2019)

 

aa

A

(Bron: Dominique Deckmyn, Vliegende Schotel, De Standaard, 24/12/18)

De tijdmachine van Cosmodrome

 

Bron: Freek Evers, Tomaat-rups en 3D-broccoli op het kerstmenu in 2040, De Morgen 22/12/18

Zo ontstaan samenzweringstheorieën

(Bron: Pattie Maes: 'Kunstmatige intelligentie is vaak gebakken lucht', De Standaard, 17/11/2018)

 

          

 

Beeld van de Maand: Kaunas in de Toekomst

In het Paleis voor Schone Kunsten loopt de kleine tentoonstelling De architectuur van het optimisme. De tentoonstelling toont de optimistische architectuur in Kaunas tijdens het interbellum, toen Kaunas de tijdelijke hoofdstad van het pas onafhankelijk geworden Litouwen was.

Het beeld hiernaast is van Liudas Parulskis. De kunstenaar baseerde zich op verschillende technologische toekomstvisies uit de Litouwse pers uit de jaren 1920 en 1930.

De tentoonstelling is gratis te bezoeken tot 10 december 2018.

'Wie over de toekomst wil nadenken, moet een zin uit zijn vocabulaire schrappen. Die zin luidt: "Dit kan nooit gebeuren."'

Philipp Blom in Wat er op het spel staat

Ons lichaam denkt

‘Ik kijk ernaar uit’, ‘Die gebeurtenis ligt achter ons’ – met metaforen hebben we grip op zoiets abstracts als tijd. Het lichaam neemt die metaforen letterlijk.

’Metaforen zijn krachtig: ze vormen hoe we denken, in ons lichaam zitten en waarnemen. En je lichaam weet en onthoudt meer dan je doorhebt.

 

(Bron: Carolien van Welij, Het experiment: Ons lichaam denkt, Filosofie Magazine, november 2018)

Thuisplaneet van Mr. Spock ontdekt

Govert Schilling schrijft in Eos wetenschap dat astronomen een superaarde gevonden hebben rond ster 40 Eri A:

'40 Eri A is bij sciencefictionliefhebbers en 'trekkies' bekend als de moederster van Vulcan, de fictieve thuisplaneet van Mr. Spock uit de Star Ttrek-serie. De ster blijkt nu dus echt vergezeld te worden door een planeet, en de naam Vulcan (naar de Romeinse god Vulcanus) is zeer toepasselijk, gezien de hoge temperatuur op de planeet.'

 

(Bron: https://www.eoswetenschap.eu/ruimte/thuisplaneet-van-mr-spock-ontdekt)

Ray Kurzweil gelooft dat we binnenkort het eeuwige leven hebben

Helaas, ook onsterfelijke mens-machinehybriden moeten nog naar de tandarts.

(Bron: Interview met Ray Kurzweil in De Standard 15/09/18)

Eerste whodunit gesitueerd in het ISS

Er wordt een lek in de Soyuz-capsule gekoppeld aan het ISS gevonden. Heeft een micrometeoriet de capsule doorboord? Deze piste wordt al snel uitgesloten. Betekent dat dan dat iemand de missie saboteert? Wie heeft het gedaan en heeft de dader op eigen houtje gehandeld of in opdracht? Is één van de astronauten schuldig?


(Bron: Euronews, https://www.youtube.com/watch?v=GNhy8gceTdQ)

 

Foto van Soyuz MS-09 door NASA Johnson