Beeld van de maand: Wiens reuzenlaarzen zijn dit?

Who? van Iván Argote (Foto Frank Beckers)

 

Op de Speelmansrei in Brugge loopt een paar bronzen reuzenbaarzen op het water. Het beeld Who? van de Colombiaan Iván Argote is een van de installaties van de Triënnale van Brugge Spaces of Possiblity, die nog tot 1 september 2024 loopt.

 

Meer info:
triennalebrugge.be/nl

 

(Klik hier om eerdere beelden van de maand te zien)


Filmpje van de maand: I Am AI

 

Met het filmpje I Am AI opende Jensen Huang, oprichter en CEO van Nvidia, zijn keynote op de technologieconferentie NVIDIA GTC 2024 voor ontwikkelaars en onderzoekers op het gebied van AI.

 

(Klik hier om andere filmpjes te bekijken.)


Wat is …

 

Wat is een … zombie-idee? Een zombie-idee is een idee dat geen steek houdt, maar ondanks zijn onzinnigheid toch steeds weer verschijnt.

 

Wat is … grimmigdonker? Grimmigdonker (grimdark) is een subgenre van speculatieve fictie waarin een dystopische, amorele, gewelddadige wereld geportretteerd wordt. De naam verwijst naar de slogan voor Warhammer 40.000: ‘In de grimmige donkerte van de verre toekomst is er alleen maar oorlog.

 

Wat is … een webtoon? Een webtoon is een digitaal stripverhaal dat je scrollend op je de smartphone leest. Webtoons komen oorspronkelijk uit Zuid-Korea. Het woord is een samentrekking van de woorden web en cartoon.

 

Wat is ... datakolonialismeDatakolonialisme is het zich toe-eigenen van gegevens die door gebruikers en burgers geproduceerd werden. Dit kan zowel door overheden, NGO’s als bedrijven gebeuren.

 

Wat is ... quishing? Quishing staat voor QR-phising, waarbij oplichters slachtoffers via een valse QR-code naar een kwaadaardige website sturen of hen vragen om schadelijke inhoud te downloaden.     

 

Wat is… een supervoorspeller? Een supervoorspeller (a superforcaster) is iemand wiens voorspellingen statistisch gezien consistent nauwkeuriger zijn dan de voorspellingen van experts of het grote publiek.

 

Klik hier om andere definities te lezen.


Voorspelling

 

Volgens astronoom Chris Impey wordt de eerste ruimtebaby rond 2040 geboren en zijn zijn ouders toeristen tijdens een langdurig verblijf in een ruimtestation.

Wetenschap in Beeld Special, Gouden Greep uit de Wetenschap, 1/2023

'Mij zou het niet verbazen als China deze nieuwe race wint en als eerste weer mensen op de maan zet. Waarna de strijd om de maan en al z'n grondstoffen pas écht losbarst.'

André Kuipers, Quest, 08/2024

'Ik ben ervan overtuigd dat we de wet van Moore nog zeker twintig jaar kunnen volhouden'

Luc Van den hove, De Tijd, 4/06/2024

'Ik voorspel dat een song gemaakt door AI dit jaar nog de top-40 haalt'

Mikko Hyppönen, De Tijd, 01/06/2024

'Niets sluit uit dat binnen een half miljoen jaar een andere soort dan de onze kernbommen maakt'

Dirk Draulans, Knack, 24/04/2024

Rond 2140 wordt vermoedelijk de laatste bitcoin gedolven.

https://www.bitcademy.nl/

'Christian Szegedy (xAI) gelooft dat we tegen 2026 een bovenmenselijke AI-wiskundige kunnen hebben.'

Alex Wilkins, Proof of intelligence?, New Scientist 13/04/2024

'De schattingen lopen uiteen, maar we lijken op koers te liggen om ergens tussen 2060 en 2080 “een piek in het aantal mensen” te bereiken met 9,5 tot 10 miljard mensen, waarna de wereldbevolking afneemt'

New Scientist, 30/03/2024 

 

'In 2028 zullen de bedrijfsuitgaven voor het bestrijden van desinformatie meer dan vijfhonderd miljard dollar bedragen en vijftig procent van de marketing- en cyberbeveiligingsbudgetten kannibaliseren'

Gartner, maart 2024

'Binnen twintig jaar zal het merendeel van de geschreven teksten die we lezen door AI zijn gegenereerd'

Mike Wooldridge, webinar The road to conscious machines: AI from Eliza to ChatGPT and beyond, 12/03/2024

 

Klik hier om andere voorspellingen te lezen.


Stelling

 

Wie in een tijdlus terechtkomt zoals weerman Phil Connors (Bill Murray) in Groundhog Day van Harold Ramis uit 1993, zal die tijdsperiode eeuwig meemaken zonder mogelijkheid te ontsnappen en zonder te beseffen in een tijdlus te zitten.

 

Klik hier om andere stellingen te lezen.


Wetenschappelijk weetje

 

‘Als je Tibetaan bent, kun je terugreizen naar ongeveer 600 miljoen jaar geleden, anders tot ongeveer 400 miljoen jaar geleden,‘ schrijft Richard Swifte. De atmosfeer moet voldoende zuurstof bevatten, maar mag ook weer niet te veel zuurstof bevatten. Vermijd ook het dinosaurustijdperk, toen lag het percentage zuurstof te hoog.

 

(Bron: lezersbrief in New Scientist, 06/04/2024)