Beeld van de maand: Homo stupidus stupidus

Homo stupidus stupidus van Maarten Vanden Eynde

 

Kunstenaar Maarten Vanden Eynde speelt de rol van een “archeoloog van de toekomst”, die een mensenskelet uit de periode voor de klimaatcatastrofe heeft opgegraven en nu probeert te reconstrueren. Let op het detail: benen van het achterwerk zijn als schedel gebruikt. Volgens de kunstenaar zullen toekomstige archeologen de mens maar een dwaas wezen vinden.

De installatie Homo stupidus stupidus is momenteel te zien op de tijdelijke tentoonstelling Wonderkamer van de waarheid in het GUM. 

Wonderkamer van de WAARHEID
28 maart – 21 april 2024
GUM & Plantentuin, Gent
www.gum.gent

 

(Klik hier om eerdere beelden van de maand te zien)


Filmpje van de maand: I Am AI

 

Met het filmpje I Am AI opende Jensen Huang, oprichter en CEO van Nvidia, zijn keynote op de technologieconferentie NVIDIA GTC 2024 voor ontwikkelaars en onderzoekers op het gebied van AI.

 

(Klik hier om andere filmpjes te bekijken.)


Wat is …

 

Wat is ... quishing? Quishing staat voor QR-phising, waarbij oplichters slachtoffers via een valse QR-code naar een kwaadaardige website sturen of hen vragen om schadelijke inhoud te downloaden.     

 

Wat is… een supervoorspeller? Een supervoorspeller (a superforcaster) is iemand wiens voorspellingen statistisch gezien consistent nauwkeuriger zijn dan de voorspellingen van experts of het grote publiek.

 

Wat is … AI-schaamte? AI-schaamte is het ongemakkelijke gevoel dat sommigen bekruipt bij het gebruik van AI. Van wie is het resultaat? Mag je dat materiaal zomaar gebruiken en er je naam onder zetten? Is het geen plagiaat? En wat met de ethische en ecologische impact van AI?

 

Wat is… dark intelligence en dark life? In een toekomst waarin de fysica de geheimen van donkere materie zou ontsluierd hebben, kan SETI op zoek gaan naar Donkere Intelligentie en Donker Leven, dat is leven gebaseerd op een chemie van donkere materie. Bestaan er aliens van donkere materie?

 

Wat is… een analoge astronaut? Een analoge astronaut neemt deel aan een gesimuleerde ruimtereis op aarde in gebieden die geografisch lijken op de plekken op de maan of Mars, waarheen toekomstige bemande missies gepland worden.

 

Wat is … noctalgie? Noctalgie is een samentrekking van nox (Latijn voor nacht, genitief noctis) en nostalgie en wijst naar een heimwee naar de nachten van weleer, toen we nog de Melkweg konden bewonderen. Het woord werd bedacht door astronomen die de alsmaar toenemende lichtpollutie, waardoor de nachten alsmaar helderder worden en die astronomische waarnemingen bemoeilijkt, aanklagen.

 

Klik hier om andere definities te lezen.


Voorspelling

 

'Niets sluit uit dat binnen een half miljoen jaar een andere soort dan de onze kernbommen maakt'

Dirk Draulans, Knack, 24/04/2024

Rond 2140 wordt vermoedelijk de laatste bitcoin gedolven.

https://www.bitcademy.nl/

 

'De schattingen lopen uiteen, maar we lijken op koers te liggen om ergens tussen 2060 en 2080 “een piek in het aantal mensen” te bereiken met 9,5 tot 10 miljard mensen, waarna de wereldbevolking afneemt'

New Scientist, 30/03/2024 

 

'In 2028 zullen de bedrijfsuitgaven voor het bestrijden van desinformatie meer dan vijfhonderd miljard dollar bedragen en vijftig procent van de marketing- en cyberbeveiligingsbudgetten kannibaliseren'

Gartner, maart 2024

'Binnen twintig jaar zal het merendeel van de geschreven teksten die we lezen door AI zijn gegenereerd'

Mike Wooldridge, webinar The road to conscious machines: AI from Eliza to ChatGPT and beyond, 12/03/2024

'A.I. slaagt binnen vijf jaar voor alle examens'

Jensen Huang, geciteerd in Data News, 04/03/2024

'Binnen de tien jaar kan er dan weer voor het eerst sprake zijn van een biljonair (iemand die 1000 miljard dollar bezit'

Rapport Oxfam, 15/01/2024

Maankolonies, energiecentrales in de ruimte, dat zijn projecten richting jaren 2030. We gaan dat nog allemaal meemaken.

Thomas Dermine, De Standaard, 22/01/2024

'Ik voorspel dat 2024 het jaar wordt waarin bewijs zal komen dat we niet alleen zijn in het universum'

Jonathan Berte, De Tijd, 13/01/2024

'Dus ja, met de huidige ideeën zal AI volgens mij binnen de vijf tot tien jaar erg goede video kunnen genereren, zoals het nu al erg goed audio begint te genereren'

Pieter Abbeel, De Standaard, 13/01/2024

'Binnen vijf tot tien jaar kopen we bij Tesla een abonnement op een butler thuis

Davio Larnout, De Tijd, 30/12/2023

 

Klik hier om andere voorspellingen te lezen.


Stelling

 

Wie in een tijdlus terechtkomt zoals weerman Phil Connors (Bill Murray) in Groundhog Day van Harold Ramis uit 1993, zal die tijdsperiode eeuwig meemaken zonder mogelijkheid te ontsnappen en zonder te beseffen in een tijdlus te zitten.

 

Klik hier om andere stellingen te lezen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb