Filmpje van de maand: Zie en hoor sterbevingen

 

Hoewel satelliet Gaia van de ESA niet ontworpen werd om sterbevingen te detecteren, blijkt dit tot de aangename verrassing van sterrenkundige Conny Aerts van de KU Leuven toch mogelijk te zijn: ‘Sterbevingen leren ons veel over sterren, met name over hun inwendige processen. Gaia opent een goudmijn voor de 'asteroseismologie' van massieve sterren.’

In de animatie hiernaast, van de hand van Dr. Joey Mombarg van de KU Leuven, zie je hoe het oppervlak van een ster beweegt terwijl de ster roteert. De frequenties van de roterende en pulserende sterren werden met een factor 8,6 miljoen verhoogd om het geluid in het bereik van het menselijk gehoor te brengen.

 

Meer info:
https://www.esa.int

 

(Klik hier om andere filmpjes te bekijken.)

Symfonie van drie waargenomen sterren


Beeld van de maand: Watou 2022

 

T-Rex van Koen Vanmechelen

Kunstenaar Koen Vanmechelen toont op het Kunstenfestival Watou een gigantische kippenklauw alsof het een archeologische vondst is uit een oer-verleden, toen de dinosaurussen nog op aarde heersten. Zoals u weet, stamt de kip immers af van dinosaurussen. Het Kunstenfestival Watou 2022 loopt nog tot zondag 4 september.

 

Meer info:
Home ‹ Kunstenfestival Watou

(Klik hier om eerdere beelden van de maand te zien)


Wat is …

 

Wat is... een collapsoloog? Een collapsoloog gelooft dat de catastrofe onvermijdelijk is, waarbij onze samenleving zal ineenstorten.

 

Wat is… toekomstangst ? Toekomstangst (‘future anxiety’ in het Engels) duidt op de angst die sommigen overvalt, wanneer ze denken aan doemscenario’s over de klimaatcrisis, een nucleaire oorlog, een uitbraak van de pest, de robotapocalyps,… Toekomstangst leidt tot slapeloosheid, verhoogde bloeddruk en een gevoel van algemene ontreddering.

 

Wat is… diep lezen? Diep lezen is met een scherpe focus langere teksten geconcentreerd lezen, zeg maar ‘het verdrinken in een boek’, waarbij je je geheugen traint, je verbanden legt en je verbeelding werkt.

 

Wat is… stellair vampirisme? Stellair vampirisme komt voor wanneer in een dubbelsterrensysteem de ene ster materiaal van de andere ster opzuigt.

 

Wat is … een digital twin (digitale tweeling)? Een digital twin is een virtuele representatie die als een realtime digitale tegenhanger van een fysiek object of proces fungeert, zeg maar een computerprogramma, dat het gedrag van het object of proces in de toekomst simuleert.

 

Klik hier om andere definities te lezen.


Voorspelling

 

Na de eerste geslaagde tijdreis houdt de lotto ermee op.

 

Stelling

 

De mogelijkheid van tijdreizen impliceert dat de toekomst vastligt.

Maak jouw eigen website met JouwWeb