SHAMROKON: EUROCON 2014

Eurocon

De Europese conventie  was de tweede grote conventie van deze zomer. Half augustus was er eerst de wereldconventie 'LonCon 3' in Londen. Een week later volgde de Eurocon 'Shamrokon' in Dublin Ook de Europese conventie trok veel bezoekers. Er waren rond de zeshonderd à zevenhonderd aanwezigen, wat veel is voor een Eurocon in een klein West-Europees land. De opening, sluiting en meerdere programmapunten gebeurden voor een overvolle zaal, waar de driehonderdvijftig stoeltjes ruim onvoldoende waren... Uit ons land waren we met zijn drieën: Peter De Weerdt, Frank Roger en ik. Uit Nederland tekenden Paul van Oven, Jan van 't Ent en Peter Kievits present.

Het organiseren van een conventie een week na de wereldconventie is een ondankbare job. Na zo een grote Wereldcon trek je misschien wel veel bezoekers aan – een heel contingent Amerikanen reisde van Londen naar Dublin vooraleer terug naar huis te keren –  maar qua programma kan je onmogelijk opboksen tegen een wereldconventie. De beurs en de tentoonstelling zijn een maatje kleiner. Een kleinere schaal heeft toch ook zijn voordelen. Zoals een 'Cozycon' zijn plaats heeft naast een Beneluxcon, had ook de 'Eurocon 2014' een plaats naast 'LonCon 3'. Je kunt toch geen honderden, laat staan duizenden mensen aanspreken. Op de tentoonstelling gold bovendien geen filmverbod. In tegenstelling tot in Londen, mocht je wel foto's nemen van de tentoongestelde kunstwerken in Dublin.

Eregasten waren de Poolse schrijver Andrzej Sapkowki, de Ierse kunstenaar Jim Fitzpatrick, de Zweedse fan en vertaalster Ylva Spångberg, de Ierse schrijver Michael Carroll en de Amerikaanse schrijfster Seanan McGuire. En dan was er nog Ghost of Honour J. Sheridan Le Fanu, de grootmeester van het bovennatuurlijke verhaal en van de gothic novel. Op 28 augustus was het tweehonderd jaar geleden dat Le Fanu in Dublin geboren werd. Zijn vampierenverhaal 'Carmilla' heeft wellicht zijn stadsgenoot Bram Stoker beïnvloed. Tijdens de Eurocon stelde uitgever Swan River Press de bundel 'Dreams Of Shadow And Smoke: Stories For J.S. Le Fanu' voor.   

Heeft Borges SF geschreven?

Niet alle aanwezigen in Dublin hadden eerder 'LonCon' bezocht. Ik denk bijvoorbeeld aan de Argentijns-Spaanse schrijver Carlos Suchowolski. In een debat over SF in Latijns-Amerika, Arabië en Azië toonde hij de bundel SF-verhalen uit Zuid-Amerika 'Lo mejor de la ciencia ficción latinoamericana' samengesteld door Bernard Goorden. In 'Borges y la sciencia ficcion' argumenteert  Carlos Abraham dat J. L. Borges geen SF-schrijver mag genoemd worden. Carlos vindt trouwens dat de meeste Argentijnse schrijvers geen SF schrijven. Op de wereldcon hoorde ik dan weer Victoria Carpenter beweren dat Borges wel een SF-schrijver is en zij verwees naar het verhaal 'De Bibliotheek Van Babel'. Zij gaf toen een wel zeer intrigerende interpretatie van dat verhaal. Lees het verhaal als een illustratie van de Veel-wereld-hypothese van de kwantummechanica. Dan verdwijnen de ongerijmdheden, want tegenstrijdige passages beschrijven verschillende werelden.

Het belangrijkste media-evenement van 'Shamrokon' was de première van 'Deep Breath', de openingsepisode van Season 8 van 'Doctor. Who' met Peter Capaldi als de Twaalfde Doctor. De TARDIS, die in 'LonCon 3' stond, was nu in Dublin heropgebouwd. En hier ging de deur van de politiebox open, maar binnenin was er niets te zien.  

De Europese SF Vereniging

De Europese SF Vereniging, de ESFS, kende haar Eurocon Awards toe. Beste schrijver is de Duitser Wolfgang Jeschke.

Tijdens de conventie werd gestemd welke stad gaststad in 2016 wordt. Het werd een strijd tussen Barcelona  en het Poolse Krakow. Schrijver Ian Watson zit in het team van Barcelona en maakte op zijn typische manier enthousiast propaganda voor Barcelona. Een ruime meerderheid stemde voor Barcelona. Toch was het niet een en al euforie in het “Spaanse kamp”. Er waren enkele woordenwisselingen tussen voor- en tegenstanders van het Catalaanse referendum over onafhankelijkheid in november.
 
Volgend jaar wordt de Eurocon in Sint-Petersburg georganiseerd. De Russische Eurocon vindt plaats van 23 tot 26 april. In het stadscentrum op wandelafstand van de Hermitage, wat een veel betere ligging is dan de voorbije Eurocons in voormalige Oostbloklanden. Het congrescentrum was soms een busrit verwijderd van het hotel, waar de westerse gasten in ondergebracht werden. En als het congres-centrum dan ook nog eens een heel eind uit de buurt van de stad blijkt te liggen, gaat er veel tijd verloren met heen en weer reizen. Een gemiddelde temperatuur van dertien graden in april in Sint-Petersburg schrikt sommige fans echter af. Stel dat de winter eens langer dan normaal duurt. Bovendien is het wachten hoe de oorlog in Oekraïne evolueert. De kans bestaat dan ook dat enkel Peter De Weerst ons land in Rusland zal vertegenwoordigen.

Het Ierse random hoopt in 2019 opnieuw een grote conventie te kunnen organiseren. Dublin heeft zich namelijk kandidaat gesteld als gast-stad voor de Wereld-conventie van 2019. Er is al een andere Europese concurrent: de Fransen stellen Parijs voor.

Bloody Sunday 1913

Na de conventie bleef ik nog twee dagen om de omstreken te verkennen. In Dublin heeft “Bloody Sunday” nog een andere betekenis dan de gebeurtenissen waarover U2 zingt. In augustus 1913 schoten de ordediensten op een vreedzame betoging na een maandenlang sociaal conflict. Tijdens een bloedig weekend vielen toen tientallen gewonden en enkele doden.

In de Science Gallery bezocht ik 'Strange Weather'. Dit was een wetenschappelijke tentoonstelling over het veranderende klimaat. Er worden scenario's voor de niet zo verre toekomst. Interessant was de film 'Eyes In Outerspace' uit 1969. Walt Disney werkte samen met het Department of Defense. De film toont hoe in de nabije toekomst een desastreuze hurricane wordt afgewend!

Dublin is een opvallend culturele stad. Zodra het even niet regent, verschijnt er in de grote winkellanen en parken straattheater. De stad besteedt veel aandacht aan haar literaire helden. Je kunt in de voetsporen van Leopold Bloom de stad doorkruisen. In de National Library liep een kleine tentoonstelling over James Joyce en een grote expositie over W.B. Yeats. Het is niet vanzelfsprekend om een dichter of een schrijver voor te stellen. Maar de National Library slaagt met glans om W.B. Yeats, zijn tijd en zijn werk tot leven te roepen. In een multimedia voorstelling lazen bekenden enkele gedichten voor. Sinéad O' Connor is één van de Bekende Iersen, die voorlazen.

'Crown Pub'

Samen met Carlos en Peter maakteik een uitstap naar Belfast. De Ierse treinen staakten, dus namen we noodgedwongen de bus. De wandeling door de katholieke wijk rond de beruchte Fallstreet is enigzins deprimerend. Hier hangt de schaduw van een bevroren conflict. Kleine werkmanshuizen, verlaten straten. Ruïnes van verlaten en vervallen militaire en politiekazernes. De plaatselijke bevolking was niet te zien. In het straatbeeld ontwaren we enkel nieuwsgierige toeristen – waar ik ons drieën natuurlijk ook bijtel –. Ze nemen foto's van de talloze militante muurschilderingen en herdenkingsplaten voor de gevallen kameraden, “soldaten van de IRA”. Eén van de schilderingen waarschuwt: “Our revenge will be the laughter of our children”. Een aantal tekeningen werd recent aangebracht, wanneer ik de thema's zie. De Iersgezinden verklaren zich blijkbaar met alle verdrukte volkeren overal ter wereld solidair: de Basken, de Koerden, de Palestijnen,...

De bus uit Dublin stopte langs het Europahotel in de Great Victoriastreet dat bekend staat als “the most bombed hotel of Europe”. Maar liefst achtentwintig maal was er tijdens de troubles een bomaanslag! De zwaarste aanslag was een bom van de provisional IRA in 1993. Vlak tegenover het hotel ligt een bijzonder café: de 'Crown Pub'. Graham Andrews had ons verteld daar een Guinness te gaan drinken. Momenteel staat het gebouw onder beheer van de 'National Trust'. Dat is een kwaliteitslabel. De pub heeft een prachtig interieur. Bovendien gaf Graham ons nog een tweede reden om langs te gaan: hier vergaderde indertijd de SF-kring van Belfast.

Europese Prijzen

 • Beste Auteur: Wolfgang Jeschke, Duitsland
 • Beste Artiest: Jim Fitzpatrick, Ierland
 • Beste Uitgever: Angry Robot, GB
 • Beste Magazine: Cosmoport, Belarus
 • Beste Vertaler: Ms. Kersti Juva, Finland
 • Beste Promotor: Dave Lally, Ierland


Spirit of Dedication

 • Artiest: Alexander Prodan, Oekraïne
 • Beste Performance: Adaptatie van Dr. Horribles Sing-along blog, Kroatië
 • Beste SF-website: Geek Ireland, Ierland
 • Beste Fanzine: Darker, Rusland
 • Beste auteur van SF of Fantasy voor kinderen: Oisín McGann, Ierland en Vladimir Arenev, Oekraïne


LonCon 3: 72ste Wereldconventie
14 – 18 augustus 2014
ExCel, Dockland, Londen

Shamrokon: Eurocon 2014
22 – 24 augustus 2014
DoubleTree Hilton Hotel, Dublin

Eurocon 2015
23 – 26 april 2015
Sint-Petersburg

Eurocon 2016
november 2016
Barcelona

Meer info:
www.loncon3.org
www.shamrokon.ie
www.dublin2019.com

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb