SF-café Leuven 1 december 2013

 

25ste SF-café

 

Op 1 december kwam het SF-café Leuven al voor de vijfentwintigste keer samen. Er was trouwens een record opkomst met zeventien deelnemers, waaronder vier dames. (Nu zouden we nog wat jongeren moeten kunnen enthousiast maken...) De tafel in de 'Charly's' wordt alsmaar langer. Met zoveel volk aan tafel wordt het onmogelijk om alle gesprekken te volgen en bijgevolg ook om er een volledig verslag over uit te brengen. Zo zat Graham Andrews te ver om telkens mee te toasten. Bruno Peeters typeert hem in 'Phénix-web' als “un charmant fan irlandais, qui engloutissait joyeusement nos Leffe nationale en portant un toast à chaque fois ”.

 

SF in woord en beeld

 

Enkele boeken gingen de tafel rond of werden verhandeld. Frank Roger schreef een kortverhaal zowel voor de bundel 'Atlas' uitgegeven door Peter Motte als voor 'Ganymedes 13' van Stichting Fantastische Vertellingen. De Luikse kunstenaar Jacques Marchal toonde zijn boek collages 'Phénix. Maux d'esprit, collages et autres poésies'. Zijn tekeningen zijn weliswaar geen SF, fantasy of horror, maar wel surrealistisch met een humoristische saus en heel wat (Franstalige) taalspelletjes.

 

Robert Smets heeft me enkele “apocriefe” verhalen gestuurd, die hij recent schreef. U zal ze elders in 'Cerberus Online' vinden. Dan begrijpt u ook wat hij met de term apocrief bedoelt.

 

SF&F-uitstappen

 

Dit was onze eerste bijeenkomst na CozyCon op 1 november in Helmond, waar Peter De Weerdt, Johann Chiaradia, Frank Roger en ik aanwezig waren. Guido Eekhaut bracht verslag uit van de World Fantasy Convention 2013 in Brighton tijdens hetzelfde weekend als CozyCon. Guido bezocht ook de Boekenbeurs in Antwerpen.

 

Nicolas Whyte roept ons op om volgend jaar naar de wereldconventie LonCon 3 in Londen te gaan. Zelf had ik op CozyCon enkele flyers van Imagicon meegekregen. Zoals ik al in andere verslagen schreef, zullen we in maart moeten kiezen of we naar Imagicon of naar Luxcon gaan, dat in hetzelfde weekend valt. Wellicht zullen enkelen zoals Johann naar Luxcon in het Groothertogdom Luxemburg gaan en anderen, waaronder ik, naar Imagicon. En Peter De Weerdt? Peter gaat naar beide! Zaterdag komt hij naar Nederland en in de avond rijdt hij dan naar Luxemburg.

 

Een conventie in Vlaanderen?

 

De vraag wordt gesteld wanneer wij nog eens een conventie organiseren. Er zijn de plannen van Peter De Weerdt voor een Eurocon in 2016. Dat is nog ver weg, te ver weg om al concreet te kunnen organiseren. Daarom groeit de bereidheid om al eerder iets te doen, dat dan meegenomen is als voorbereiding op een latere, grotere conventie. Zo kunnen we onder meer een mogelijke locatie voor 2016 uit testen.

 

Onze plannen zijn momenteel nog heel embryonaal. Locatie, datum (en liefst een financieel plan – wie gaat er de schulden betalen?) moeten eerst vastgelegd worden. Even brainstormen levert een tweedaagse conventie op, ten vroegste eind 2014, begin 2015. In 2015 verwacht ik evenwel dat het NCSF ter gelegenheid van zijn vijftigste verjaardag een Beneluxcon inricht.

 

Begin volgend jaar zullen Alfons Maes, Herman Ceulemans, Peter De Weerdt en ik een hotel zoeken. Op CozyCon suggereerde Jim Held het Belforthotel in Gent. Herman heeft enkele mogelijke locaties in Nieuwpoort op het oog. Zelf dacht ik aan de Floréal of Duin en Polders in Blankenberge, waar ik al enkele keren naar een weekend van de Vereniging voor Sterrenkunde ben geweest. De Antwerpenaren stellen 't Elzenhof voor. In januari, februari 2014 gaan we een kijkje nemen in 't Elzenhof.

 

U hoort nog van onze plannen.

 

2014

 

Onze volgende samenkomst valt opnieuw op een zaterdag. Indien de weersomstandigheden het toelaten, komen we zaterdag 15 februari weer bijeen in de 'Charly's' in Leuven. Voor heel wat deelnemers komt een zaterdag blijkbaar beter uit dan een zondag. Maar het mag dan wel niet de eerste zaterdag van de maand zijn, want dan willen Frank Roger en Peter naar de bijeenkomst van het Jean Ray Genootschap in Gent. Dit staat ook in mijn agenda genoteerd. Helaas, tot mijn schande moet ik bekennen dat ik er weer niet geraakt ben. Dat wordt mijn goede voornemen voor 2014.

 

26ste SF-café Leuven

15 februari 2014

Charly's, Leuven

Contact: sfcafeleuven@gmail.com

 

www.phenixweb.net/SF-cafe-decembre-2013

www.imagicon.nl

www.loncon3.org

www.luxcon.lu

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb