SF-café Leuven 25 november 2012

 

Het laatste SF-café van 2012

 

Zondag 25 november kwamen we in brasserie de ‘Charly’s’ in Leuven bijeen voor het laatste SF-café van het jaar. We waren met zijn tienen, waaronder twee nieuwe gezichten. Ludwine Van Assche had een vriendin, Gratienne, meegebracht en Frank Roger had de Luikse kunstenaar Jacques Marchal uitgenodigd.

 

Het had weinig gescheeld of er waren nog meer aanwezigen geweest. Patrick Van den Hole en Paula Vander Beken mochten naar een doopfeest. ’s Avonds lees ik een mail van Jan van ’t Ent. Hij was naar Leuven willen komen, maar de Beneluxtrein uit Rotterdam vertrok niet wegens technische problemen. Volgende maand wordt de Beneluxtrein zowaar afgeschaft. Dan wordt het wel een heel dure trip om even met de HST van Nederland naar hier te komen voor een SF-café.

 

Dag van de Wetenschap

 

Zelf had ik me moeten reppen om op tijd in de ‘Charly’s’ te zijn. De 25ste november was immers ook ‘Dag van de Wetenschap’ met een uitgebreid programma in heel Vlaanderen. Ik heb me noodgedwongen moeten beperken tot het ochtendprogramma.

 

Om tien uur ging ik naar de Universiteitshallen. Ik hoorde er een lezing over de “Oceanische Ruimte”. De spreker Jan H. Stel voorspelde een koude, natte winter, gevolgd door een nat voorjaar en daarna een kwakkelzomer. Verder zag ik er een kleine tentoonstelling ‘BioArt. Zichtbaar Onzichtbaar’ met etsen over natuur en wetenschappen van Anje Claeys. Ik schrijf er voor Cerberus nog een uitgebreider verslag over.

 

Getekend J. R

 

Museum ‘M’, het stadsmuseum van Leuven, deed mee aan de ‘Dag van de Wetenschap’. Bruno Peeters profiteerde van de gelegenheid om de permanente collectie met ondermeer een uitgebreide collectie middeleeuwse kunst en de tijdelijke tentoonstelling ‘Getekend Jan R’ over de Renaissanceschilder Jan Rombouts te bezoeken. Achteraf liep Bruno nog even in de ‘Charly’s’ binnen. Hij was enthousiast over het museum. Maar dat kan je best in zijn (Franstalige) verslag over het SF-café voor ‘Phénix’ lezen. Onderaan staat de link.

 

Marjac

 

Jacques Marchal toonde ons een album met foto’s van zijn surrealistische collages. Zijn artiestennaam is Marjac. Veel van zijn collages zijn humoristisch en bevatten woordspelingen. Momenteel stelt hij in Luik tentoon.

 

Frank Roger vertelde over zijn reis naar China. In Sjanghai ontmoette hij de Chinees die een van zijn verhalen in het Chinees heeft gepubliceerd. Guido Eekhaut en Bruno Peeters vergeleken de situatie van SF en van uitgevers in Vlaanderen en Wallonië. Guido was recent nog gast op de Boekenbeurs. Ludwine, Peter en ik bezochten vorige maand de FACTS-beurs.

Op 4 december start de tv-reeks ‘Wolven’ op Eén. Guido heeft drie thrillers in de begeleidende reeks boeken geschreven.

 

Ik maakte nog maar een keer reclame voor het Europese SF portaal. Ondertussen werd er een Britse correspondent gevonden: Martin Hoare. Hij komt al jaren naar de Beneluxcons. Martin was er al bij op de Sfanconventies, bezocht Comebackcon, Graphicon en ook de twee Beneluxcons van ‘Future Visions Unlimited’ in Antwerpen. Ik zie hem ook steevast op de Eurocons. Bijdragen en nieuws over SF in ons land voor het portaal blijven natuurlijk welkom!

 

Frank Roger, Peter De Weerdt en ik zijn al ingeschreven voor de Eurocon 2013 in Kiev. Helaas rijst er voor mij een probleem: de Eurocon valt immers samen met de laatste dagen van het Brussels Internationaal Festival van de Fantastische Film, waar ik al vijftien jaar naar toe ga.

 

Surrealisme in Leuven, Brussel, Bergen en Parijs

 

In Leuven opent volgende week een tentoonstelling van de surrealist Camille De Taeye in Galerie Walravens. Er staat nog meer surrealisme op het programma. Ik bezocht onlangs de tentoonstelling Paul Delvaux in Elsene – trouwens een museum met een prachtige collectie, maar het museum is vreemd genoeg niet zo bekend –. Er hingen vijf, zes schilderijen, met telkens een hele reeks voorstudies.

 

Centre Pompidou plaatst Salvador Dalí in de schijnwerpers. Frank Roger en ik zullen er in de kerstvakantie heengaan.

Een andere uitstap wordt een bezoek op zondag 23 december aan het MAC’s (Museum voor Actuele Kunst) in ‘Grand Hornu’. Deze oude mijnsite nabij Bergen is erfgoed. Wegens het tien jarig bestaan van het museum Mac’s wordt er een tentoonstelling over sciencefiction georganiseerd: ‘SF. Art, Science et Fiction’. Hier gaan we in groep heen. Nu ja “groep”? Julien merkte op dat we o onze vorige uitstap naar Maaseik ook maar met een heel beperkte delegatie waren: Ludwine, Johann en ik. Wie mee wil, stuurt maar een mail. We spreken om 14u af aan de ingang van het museum. Wellicht eten we rond 12 uur in het centrum van Bergen. Houd wel je mailbox of twitter in het oog. (Of kijk uit het raam.) Mocht het winteren, stellen we de uitstap uit.

 

Agenda

 

SF-CAFE LEUVEN BEZOEKT BERGEN

23 december 2012

Om 14u ‘SF. L’Art , Science et Fiction’ in Mac’s, site Grand Hornub

www.mac-s.be

 

SALVADOR DALI

28 december 2012

Centre Pompidou, Parijs

www.centrepompidou.fr

 

Meer info:

www.phenixweb.net/SF-Cafe-novembre-2012b

www.collage-marjac.be

www.wetenschapsweek.be/2012

www.galeriewalravens.be/

contact: sfcafeleuven@gmail.com

twitter: #sfcafeleuven

 

Frank Beckers