LIMITLESS

Complete Series

 

De Amerikaanse tv-reeks ‘Limitless’ is gebaseerd op de gelijknamige film uit 2011 van regisseur Neil Burger. De reeks liep in de USA op de buis tussen 22/9/2015 en 4/2016. Ze werd echter na 1 seizoen al afgevoerd.

Stel u voor dat het mogelijk zou zijn om een pilletje te nemen en de volledige capaciteit van uw brein te benutten. Uw geheugen zou perfect zijn en bovendien zou u heel wat meer zaken begrijpen. Terwijl wetenschappers achter zo’n pil zoeken, bestaat die in deze reeks, die volgt op de gelijknamige prent.

Brian Finch is eigenlijk een loser, die via een vriend een nieuwe drug NZT-48 toegestopt krijgt. Op die manier wordt zijn brein verhoogd, en wordt hij de slimste mens op aarde. De FBI ziet potentieel in hem en rekruteert hem op te helpen misdaden op te lossen. Maar het effect van die pil duurt maar 12 uur, en er zijn nevenwerkingen. Brian blijkt echter immuun te zijn voor die nevenwerkingen, maar dat komt door injecties die hij krijgt van senator Eddie Mora, in ruil voor informatie. Brian gaat nauw samenwerken met FBI agente Rebecca Harris en lost episode na episode de verwachtingen in.

En nu de episodes zelf:

‘Pilot’

Brian’s vriend Eli biedt hem een pil NZT aan, waardoor hij in zijn jog gaat uitblinken en de ware oorzaak van zijn vaders dood ontrafelt. Daarop vindt Brian dat Eli vermoord werd, en hij wordt de voornaamste verdachte in het FBI onderzoek. Brian gaat op zoek naar meer NZT, en wordt door de moordenaar in zijn been geschoten. Wanneer hij wakker wordt, ziet hij senator Eddie Mora, die hem zowel NZT aanbiedt, als een drug om de nevenwerkingen op te heffen. Dat op conditie dat hij voor hem gaat werken en de FBI informatie doorspeelt hem doorspeelt. De FBI wil immers weten wie deze drug ontwikkelt heeft. Daarop krijgt hij FBI agente Rebecca Harris toegewezen als partner. Want Rebecca’s vader zou ook NZT gebruikt hebben vooraleer hij overleed.

‘Badge! Gun!’

Brian begint te werken voor de FBI, maar beland achter een bureau. Ze weten echter niet dat de nevenwerkingen opgeheven worden door de injectie van de senator. Tegen hun wil in gaat Brian toch op stap, en kan een plot ontcijferen waarbij een generaal geviseerd wordt met een genetisch gecreëerd virus.

‘The Legend of Marcos Ramos’

Nu Brian dagelijks van de FBI een NZT pil krijgt helpt hij hen om een scherpschutter te vinden die een FBI agent doodde. Hij ontmoet Shauna, met wie hij vroeger een relatie had, en krijgt te maken met Mr. Sands, die rechtstreeks onder de senator staat. Deze bedreigt hem om op alle verzoeken van de senator in te gaan, zo niet zullen zijn vrienden en familie sterven. Brian dumpt Shauna om haar te beschermen.

‘Page 44’

Brian onderzoekt een geval met een Chinese spion. Wanneer zijn vriend Arthur Maciel moet opdraaien voor een moord, helpt Rebecca hem. Mr. Sands wil weten hoeveel de FBI weet over NZT en dreigt ermee de tegeninjecties stop te zetten. Brian speelt valse info door. Sands infecteert daarop Brian’s vader met een virus, en Brian steelt de echte files. Rebecca gaat naar een tentoonstelling van haar vaders laatste schilderijen en Brian ontdekt dat haar vader NZT gebruikte.

‘Personality Crisis’

Nadat hij alle info over gebruikers van NZT opgespoord heeft, wil Brian Rebecca het nieuws over haar vader vertellen. Hij doet het echter niet, maar leert zelfverdediging van haar vriend Casey Rooks. Deze laatste is verwonderd dat Brian zo snel die technieken aanleert.

‘Side Effects May Include…’

Brian vertelt Rebecca toch het nieuws, en samen zoeken ze verder. Sands wil Rebecca weg en chanteert Brian. Brian gaat op zoek naar wie de injecties tegen de neveneffecten gecreëerd heeft, en komt bij Andrew Epperly, een wetenschapper die de NZT formule in handen kreeg, en die uitprobeerde op verschillende mensen. Rebecca confronteert Epperly, die toegeeft dat hij zijn dood in scène zette. Morra geeft Brian de injectie en 5 extra NZT pillen.

‘Brian Finch’s Black Op’

Brian laat zich ziek, en probeert één van de 5 NZT pillen die senator Morra hem gaf. Maar de CIA ontvoert hem voor medeweten van de FBI. Ze willen dat hij voor hen een zaak oplost, maar Brian riskeert vermoord te worden. Toch slaagt hij erin om te ontsnappen.

‘When Pirates Pirate Pirates’

Naz, de plaatselijke bazin van de FBI, wordt gevangen genomen omdat ze een internationale groep terroristen zou steunen. Ze betaalde immers een terrorist om haar nicht te bevrijden uit handen van Zuid Aziatische piraten. Zo komt het NZT programma tot stilstand en Brian houdt zich schuil in Naz’s huis. Samen met haar dochter zoekt hij een oplossing. En met de hulp van Sands krijgen ze Naz vrij.

‘Headquarters!’

Brian verzoekt Naz om een eigen bureau dat hij hoofdkwartier noemt. En daarom zendt hij agenten uit om de 10 meest gezochte misdadigers te vinden. Naz stopt het onderzoek. Brian ontmoet zijn vader, en vertelt hem over NZT.

‘Arm-ageddon’

Brian wordt gevraagd om Boyle te helpen in een onderzoek tegen diens vriend wiens prothese arm tegen zijn wil, zijn eigen vrouw zou gedood hebben. Brian’s vader vertelt het geheim aan een advocaat…

‘This is Your Brian on Drugs’

Agent Casey Rooks en zijn team stelen NZT pillen voor zichzelf, en daardoor komt een intern onderzoek op gang. Nadat Brian dat te weten komt, wordt hij bedreigd door Casey, maar Boyle schiet hem dood.

‘The Assassination of Eddie Mora’

Er wordt een aanslag gepleegd op senator Morra terwijl hij een speech geeft. Een vrouw, Piper Baird, zou erachter zitten. Zij werkte vroeger voor de senator, en stal een jaar aan injecties tegen NZT. Wanneer Brian Piper vindt, twijfelt hij. Hij helpt haar haar dood in scène te zetten. De senator annonceert zijn intentie om president te worden.

‘Stop Me Before I Hug Again’

Brian moet een seriemoordenaar opsporen. Hij ontdekt dat een onschuldige man in de cel zit, en zet zich aan het werk om dat te bewijzen. Hij gaat de echte moordenaar opsporen.

‘Fundamentals of Naked Portraiture’

Brian krijgt een nieuwe bodyguard. De FBI onderzoekt de dood van een programmeur die aan een AI werkte en geheimen aan de vijand zou verkocht hebben. Hij beseft dat Morra’s bloed op zijn vest zit, die bewaart wordt door de FBI. Daaruit zou blijken dat Morra ook NZT gebruikt. Hij verwisselt die vest voor een andere. De klerk die de vesten beheert wordt gedood door het eten van aardnoten, waarvoor hij allergisch was.

‘Undercover’

De lijst met undercover agenten van de FBI wordt gestolen. Brian gaat undercover om de daders op te sporen. Brian ontmoet Sands, die toegeeft dat hij de klerk gedood heeft. Sands ontmoet tevens Rebecca, en biedt haar een job bij Morra aan.

‘Sands, Agent of Morra’

Brian krijgt bezoek van zijn zus Rachel. Maar ook van Sands, die gewond is. Brian verzorgt hem en laat Rachel zweren dat ze moet zwijgen. Rebecca en Boyle onderzoeken de kidnapping van een jongen uit een rijke politieke familie, en dat blijkt Sands’ zoon te zijn.

‘Close Encounters’

Brian vindt uit wie 8 miljoen in cash stal tijdens een black-out in Manhattan. Brian’s moeder vertelt aan zijn bodyguards over de gewonde agent. En hij wordt geconfronteerd door zijn moeder met NZT. Zijn vader, die advocaat is, wil haar immers ook niets vertellen.

‘Bezgranichnyy’

Brian wil van Morra’ invloed van af, en reist naar St. Petersburg. Daar ontmoet hij Piper en helpt haar om het laatste ingrediënt te stelen, om de injecties na te maken. Naz lanceert een zoektocht naar Brian nadat ze ontdekte dat hij een voorraad NZt pillen gestolen heeft. De titel van deze episode is Russisch voor “limitless”.

‘A Dog’s Breakfast’

Wanneer Brian terugkeert uit Rusland wordt hij zowel door de FBI als door Sands geschaduwd. Rebecca start haar eigen onderzoek naar Brian’s ontmoetingen met Sands. Hij lost een zaak op over een man wiens nier gestolen werd en vermoord werd. Sands vindt Piper voor Brian en neemt haar formule in beslag. Senator Morra vertelt Brian dat Sands solo gegaan is. Rebecca gaat naar Brian’s huis en eist dat hij zijn connecties met Morra prijsgeeft.

‘Hi, My Name Is Rebecca Harris’

Wanneer Rebecca Brian confronteert met zijn leugens, geeft hij toe dat hij spioneert voor Morra, en dat Sands haar vader doodde. Informatie over NZT leidt hen naar een voormalig werknemer van Morra die verslaafd was aan NZT. Rebecca wordt neergeschoten door een scherpschutter van Sands. Met informatie van de voormalige werknemer kunnen Brian en Rebecca Sands opsporen en arresteren.  

‘Finale: Part One!’

NZT is overal te vinden in de straten van New York City en dreigt een nationale epidemie te worden. De FBI gaat samen met de SEA om het labo op te sporen die de drug maakt. Brian gaat verder op zoek naar Piper.

‘Finale: Part Two!’

Brian spoort het labo op waar Sands de NZT laat maken. Wanneer het labo opgerold wordt, ontdekt Brian dat Piper daar zat, maar weg is. Sands wordt neergeschoten door Rebecca. Wanneer Brian thuiskomt is Piper daar met een permanente immuniteitsinjectie. Senator Morra is vermist.

 

Er zit heel wat humor in de afleveringen, maar toch blijven ze dankzij creatieve input boeien. Ik vond het dan ook een boeiende reeks, die ik kan aanraden.

 

EXTRA'S

Geen

 

TECHNISCHE FICHE

 

Regie: Douglas Aarniokoski, Peter Werner, Marc Webb, enz.

Scenario: Craig Sweeny (bedenker), Jenna Richman, enz.

Producers: Aaron Baiers, Geoffrey Hemwall, Kati Johnston, enz.

Muziek: Paul Leonard-Morgan

Cinematografie: Jimmy Lindsey, Robert Gantz, Larry Reibman

Editors: Christopher S. Capp, Jonathan Angus enz.

 

ARTISTIEKE FICHE

Jake McDorman

Jennifer Carpenter

Hill Harper

Mary Elizabeth Mastrantonio

Tom Degnan

e.v.a.

 

Met dank aan Tinseltown I Meer info: Paramount Pictures

 

tinsel.tv/author/tinselblog/

www.paramount.com

www.cbs.com/shows/limitless/

 

Patrick Van de Wiele