Sagalassos – Stad Der Dromen

 

Op stap

 

Elk jaar maken we met het SF-café Leuven wel een uitstapje. In het verleden bezochten we ‘Star Wars – The Exhibition’, ‘Het Chinese Terracottaleger’ en ‘Miró. Het Palet Van De Dichter’. In het voorjaar 2012 stond de tentoonstelling ‘Sagalassos. City Of Dreams’ in het Gallo-Romeins museum in Tongeren op ons programma. Niet alle sciencefictionfans zijn vanzelfsprekend geïnteresseerd in archeologie, sommigen waren op vakantie (het was paasvakantie) en enkelen hadden de tentoonstelling al bezocht. Uiteindelijk waren we met zijn vieren.

 

Vooraleer we naar het museum trokken, wilden Ludwine en ik nog snel iets eten. We zochten het restaurant het dichtst bij het station en kozen de “snelle lunch”. Blijkbaar zaten we in een tempel van de slow-foodbeweging, want we stonden pas een heel eind na 15 uur van tafel op. Ondertussen hadden Johann en Rosette al tickets gekocht. Dankjewel voor het lange aanschuiven, terwijl wij van onze maaltijd genoten! De tentoonstelling is een publiekstrekker en je moet met lange rijen belangstellenden rekening houden!

 

Professor Marc Waelkens van de KULeuven graaft al meer dan vijfentwintig jaar in Sagalassos. Dit was een grote Romeinse stad, die in het huidige Turkije ligt, niet ver van het toeristische Antalya. Enkele jaren geleden waren de spectaculaire vondsten van kolossale beelden voorpaginanieuws. Onder andere stukken van de beelden van keizer Marcus Aurelius en keizer Hadrianus worden nu in Tongeren getoond. Na de tentoonstelling verhuist alles weer naar Turkije.

 

Opkomst en ondergang van een stad

 

De oudste sporen van menselijke beschaving in de buurt van Sagalassos zijn twaalfduizend jaar oud. Uit die tijd stammen enkele vuurstenen en Venusbeeldjes. Dit zijn vrouwenbeeldjes met opvallend dikke buiken, billen en dijen. Kunsthistorici beschouwen deze artefacten meestal als vruchtbaarheidssymbool.

 

In het eerste millennium voor Christus koloniseerden Indo-Europese volkeren uit de Kaukasus de streek. In 333 voor Christus veroverde Alexander de Grote de regio. Zijn rijk grensde tot aan India. Hiermee startte de hellenisering van het gebied en de inwoners van Sagalassos spraken Grieks. In 129 voor Christus werd Sagalassos deel van het Romeinse rijk. De stad groeit en bloeit, er wordt volop gebouwd en de stad wordt verfraaid.

 

Helaas werd de stad rond 500 door een zware aardbeving getroffen. In 541 en 542 decimeerde een pestepidemie de bevolking. Het herstel was nog bezig toen rond 590 na Christus een nieuwe en ditmaal fatale aardbeving van 7 op de schaal van Richter het definitieve verval inluidde. In 1300 veroverden de Turken het land.

 

Alles wat u maar wilt weten over Sagalassos

 

De tentoonstelling in Tongeren bestaat uit twee delen. In de eerste ruimtes worden eerder kleine objecten getoond. De bezoeker krijgt een heleboel informatie. Er valt veel, heel veel te lezen! Daarmee is ‘Sagalassos, City Of Dreams’ een heel academische tentoonstelling. Vervolgens krijgen we de grote stukken te zien. Operaregisseur Guy Joosten plaatst de beelden in een theatrale omgeving. Een zaal wordt voorbehouden om het hoofd, been en voet van het immense beeld van Hadrianus te tonen. Boven aan de ingang van de tentoonstelling waakt een tweede reus: keizer Marcus Aurelius. Ook hiervan zijn slechts fragmenten bewaard. Beide marmeren standbeelden waren oorspronkelijk wel vijf meter groot en werden in de Romeinse thermen van Sagalassos opgegraven. Het Gallo-Romeins museum heeft trouwens een uitspraak van keizer en filosoof Marcus Aurelius als advies: “Wat volgt, staat altijd in verband met wat vooraf gaat…”

 

Achteraf praatten we in het museumcafé nog wat na met een glas ‘Efes’. Onze bierexpert Johann wist te vertellen dat ‘Efes’ het bekendste Turkse bier is. Onze volgende afspraak is het SF-café op zondag 13 mei in Leuven.

 

Sagalassos. City Of Dreams

29 oktober 2011 – 17 juni 2012

Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, 3700 Tongeren

 

SF-café Leuven

Zondag 13 mei 2012, vanaf 14u

Plaats: Brasserie Charly’s, Martelarenplein 11, 3000 Leuven

Mail: sfcafeleuven@gmail.com

 

Meer info:

www.sagalassos.be

www.galloromeinsmuseum.be/index.php

 

Frank Beckers