SF-café november 2021

De derde bijeenkomst dit jaar van het SF-café Leuven vond plaats op zondag 7 november. Ditmaal waren er zes leden aanwezig. Voor het eerst moest iedereen zijn covid safe ticket tonen om in het restaurant binnen te mogen. Al onze QR-codes kleurden groen.

 

We vierden 15 jaar SF-cafés. In november 2006 stelde de vereniging Future Visions Unlimited zich voor en kondigde aan om in 2007 de conventie The Future is Now in Leuven te organiseren.

 

Eind deze maand is er de HSFCon in Sneek. Dit zou de nieuwe jaarlijkse conventie van het NCSF moeten worden. De Nederlanders hopen in 2024 de Eurocon in Rotterdam te mogen organiseren. Op 7 november dachten Johann, Peter en Frank Roger nog om naar Sneek te gaan. Zelf begin ik te twijfelen wegens het stijgende aantal covid-besmettingen. En nu, een week na onze bijeenkomst, was er de persconferentie van Mark Rutte, waar een ‘milde lockdown’ voor Nederland werd afgekondigd. Daarom berg ik nu met spijt mijn plannen om de HSFCon bij te wonen definitief op. 

 

In Leuven loopt het KNAL-festival met tentoonstellingen, lezingen en concerten over de oerknal. Onze vereniging werkt mee aan de Living Room. In januari krijgen de Leuvense verenigingen de hal van het historische stadhuis tot hun beschikking. De hal wordt in een enorme woonkamer getransformeerd. Zo wordt er een bibliotheek met sciencefiction en populairwetenschappelijke boeken geplaatst. In een woonkamer staat natuurlijk ook een tv, waarop we sciencefictionfilms en/of wetenschappelijke documentaires zullen vertonen. Stel dat je een enkele sciencefiction speelfilm zou mogen vertonen, welke zou dat zijn? Voorlopig denken we aan Planète Sauvage, Blade Runner of The Man Who Fell to Earth met David Bowie. Ook komt er een wedstrijd kortverhalen met als thema Big Bang.

 

Mocht alles zoals gepland doorgaan en de pandemie weer geen stokken in de wielen steken, komt het SF-café Leuven in januari samen in die Living Room.

 

Enkelen van ons hebben Dune van Denis Villeneuve gezien. De regisseur heeft ondertussen groen licht gekregen om deel 2 te verfilmen. Beide films samen vertellen het eerste boek van de Duin-serie van Frank Herbert. Zelf herinner ik me dat ik David Lynch’s versie niet zo goed vond. Een vriend hemelt wel de soundtrack van Toto op. Misschien is het een film die je met je ogen toe moet bekijken. En helaas zullen we nooit weten hoe goed Jodorowsky’s nooit gerealiseerde film Dune zou geweest zijn. Op het kortfilmfestival in december in Leuven wordt trouwens de kortfilm 120 Seconds to Get Elected van Denis Villeneuve vertoond in de module Big Names, Short Films.

 

Frank Roger had een exemplaar van EdgeZero. De Beste Nederlandse Genreverhalen van 2020 bij zich. In deze bundel kortverhalen staan o.a. zijn verhaal Uit de bocht gescheurd, Een tijdelijk probleem van Guido Eekhaut en Muizenoortjes en tiara’s van Roelof Goudriaan en Tais Teng.

 

Ludwine en Frank bezochten het stadsfestival Paradise in Kortrijk, waar eerder Frank Roger en Finn langsgingen.


Zaterdag 27 november bezoeken we ’s morgens de tentoonstelling Marcel Broodthaers Industriële gedichten, open brieven in Wiels en in de namiddag Hahaha. De humor van de kunst in de kunstgalerij van ING op het Koningsplein in Brussel. Wie mee wil gaan, mailt naar sfcafeleuven@gmail.com. Je kan natuurlijk ook enkel in de namiddag aansluiten. Houd zeker de agenda in het oog, mochten de coronamaatregelen in België verstrengd worden.

Frank

Wat gaan we eten?

Peter en Johann

Finn

Frank

EdgeZero