2020

 

Honderdvijftig jaar geleden verscheen de sciencefiction klassieker 20.000 mijlen onder zee van Jules Verne.

 

In 1910 werd Thomas Owen (pseudoniem van Gérald Bertot, Les chemins étranges) in Leuven geboren.

 

1920 was het geboortejaar van een aantal grootmeesters van sf: Isaac Asimov, Ray Bradbury en Frank Herbert. De geboortedatum 2 januari van Isaac Asimov geldt nu in de VS trouwens als onofficiële Dag van de Sciencefiction.

 

Ook Richard Adams (Waterschapsheuvel) werd in 1920 geboren. Liefhebbers van het magisch-realisme vieren dat Hubert Lampo in 1920 geboren werd.

 

Karel Capek publiceerde in 1920 zijn toneelstuk R.U.R.: Rossum’s Universal Robots, dat in 1921 zijn première zou kennen.

 

1920 zag de filmpremières van de expressionistische film Der Golem van Paul Wegener en de eerste Zorro-film The Mark of Zorro van Fred Niblo met Douglas Fairbanks als Zorro.

 

In 1970 verscheen Ringworld van Larry Niven. George Lucas bracht THX 1138 uit en Joseph Sargent bracht Colossus: The Forbin Project uit.

 

De wetenschappelijke wereld herdenkt dat in 1970 de Russische Venussonde Venera 7 eerste geslaagde zachte landing uit op een andere planeet uitvoert.  Vijftig jaar geleden hield de wereld haar adem in toen Apollo 13 in de problemen kwam.

 

Op 2 april 1970 werd de eerste Earth Day georganiseerd.

 

De Vlaming Robert Cailliau en de Brit Tim Berners-Lee stelden onafhankelijk van elkaar een hypertextsysteem voor als toegang om de documentatie van het deeltjeslab Cern te ontsluiten. Uiteindelijk leidde dit tot een voorstel in 1990 dat de basis van het wereldwijde web zou worden.

 

In 2000 ging Nupedia online. Deze gratis encyclopedie is de voorloper van Wikipedia.

 

Op 4 februari 2000 kwam The Sims op de markt. Het werd een van de meest succesvolle computerspellen.

 

De Hubble-telescoop werd op 24 april 1990 gelanceerd.

 

In 2020 zal het ruimtestation twintig jaar continu bemand zijn. In de zomer wordt een vloot satellieten naar Mars gelanceerd.

 

Dit jaar opent het nieuwe wetenschapsmuseum GUM van UGent.                            

 

In de loop van dit jaar zou de Libra, de digitale munt van Facebook, moeten gelanceerd worden.

 

De eerste bemande vlucht van SpaceX had in feite al vorig jaar moeten gebeuren. Ruimtevaartfans vragen zich af wie de eerste Amerikaanse astronaut vanop Amerikaanse bodem met een Amerikaanse raket naar het ISS stuurt? Boeing met de StarLiner of toch nog SpaceX met de Crew Dragon? En schrijft Virgin Galactic of Blue Origin de eerste toeristische ruimtevaarttrip op zijn rekening?