SF-café 26 juli 2014

 

SF-café Leuven bezoekt Brussel

 

Niet alle regelmatige bezoekers van het SF-café konden in mei naar Leuven komen. Omdat we elkaar toch graag nog eens ontmoet hadden vooraleer we naar de wereldconventie in Londen afreizen, kwamen we nog een laatste keer samen. Ook Graham en Agnes Andres waren er in mei niet bij. Toen ik hen op het 'Brussels Festival van de Fantastische Film' in april in het Paleis voor Schone Kunsten tegenkwam, stelden ze voor om voor een keertje het SF-café in Brussel te laten doorgaan.

 

Zaterdag 26 juli was het dan eindelijk zover: het SF-café Leuven bezocht onze hoofdstad. Met dertien kwamen we samen in café 'Le Corbeau' in de Sint-Michielsstraat, een zijstraat van de Nieuwstraat. Het interieur van de brasserie is met foto's, posters, affiches en beeldjes van raven en ook wel andere vogels opgesmukt. Zo hangen er filmaffiches van onder andere 'The Raven', 'The Birds' en 'The Crow'. De zeer uitgebreide menukaart biedt heel wat ambachtelijke bieren aan. Speciaal zijn de literglazen, de Chevaliers, die je er kunt bestellen.

 

London Calling

 

Maar liefst elf van de dertien aanwezigen, zullen 'LonCon 3' bijwonen. Rosette en Yvonne werkten het toeristische gedeelte van de vakantie uit. Terwijl hun echtgenoten Johann Chiaradia en Herman Ceulemans naar de conventie gaan, zullen zij onder meer het British Museum bezoeken. Daar loopt trouwens een interessante tentoonstelling over mummies, die door de scanner werden ont(k)leed: 'Mummy: The Inside Story'.

 

Peter De Weerdt zit in Londen aan de administratietafel. Niemand van ons zit in een panel of debat van het officiële programma van de conventie. Indien het mogelijk is, geven we het SF-café Leuven op voor een “Kaffeeklatsch”.

 

Voor Peter, Frank Roger en ik wordt het een drukke conventiemaand. De week na 'LonCon' nemen we deel aan de 'Eurocon' in Dublin. Ik aarzel nog hoe ik van Londen naar Dublin zal reizen. Maak ik een tussenstop in Belfast of in Cardiff? Passeer ik in Belfast, dan moet ik langs de 'Crown Bar', waar de SF-kring uit Dublin samenkomt. Graham heeft hier heel goede herinneringen aan en vertelt er regelmatig anekdotes over. Nabij Cardiff liggen er dan weer megalithische sites die al langer op mijn verlanglijstje staan.

 

Nieuws

 

Bruno Peeters is terug van Amiens. Jules Verne woonde lange tijd in Amiens en ligt er ook begraven. Bruno bezocht er de Franse Nationale Conventie van 17 tot 20 juli. Het thema van de conventie luidde trouwens “Jules Verne”. Er waren meer dan honderd deelnemers, waaronder de Chinese professor Yan Wu die in zijn thuisland een cursus over SF doceert.

 

Graficus Jacques Marchal vergastte ons op twee nieuwe, mooie collages. Hij liet zich door Venetië inspireren om deze prenten te maken.

 

Graham is aan een filmcarrière begonnen! Onlangs deed hij een cameo in een Nederlandse film naar een verhaal van Belcampo.

 

Patrick Van den Hole en Paula Vander Beken hadden het juninummer van 'Locus' bij zich. Dit nummer bevat een artikel over het SF-congres in India, waar Frank Roger eregast was.

 

De Britse schrijver Michel Parry is bevriend met de Andrews. Ik ontmoette hem eerder op de boekvoorstelling van Grahams bundel 'A Gentle Flow Of Ink'. Michel was net in Brussel en kwam mee naar 'Le Corbeau'. Hij heeft de anthologieën The Rivals Of Frankenstein' en 'The Rivals Of Dracula' uitgebracht. Verder schreef hij 'Countess Dracula'.

 

Zoekertje

 

Onlangs kwam ik in Leuven Ann De Geest tegen. Zij werkte indertijd mee aan 'Cerberus'. Ann is op zoek naar oude nummers van het SF-tijdschrift 'Horizon', waarin artikelen van Fons Boelanders staan. Haar dochter is immers nieuwsgierig naar de artikels en teksten van haar vader.

 

Wie nummers van 'Horizon' liggen heeft met artikels van Fons, mag met mij contact opnemen. Dan bezorg ik je het mailadres van Ann.

 

Agenda

 

Onze volgende afspraak is dus tijdens de wereldconventie in Londen. In het najaar volgt er nog een laatste SF-café van 2014. Ten slotte wil ik de Jean Ray-dag op zaterdag 20 september aankondigen. De 'Vriendenkring Jean Ray' herdenkt dan in Gent de vijftigste verjaardag van het overlijden van de schrijver.

 

14 – 18 augustus 2014: LonCon 3, Londen

22 – 24 augustus 2014: Eurocon Shamroken, Dublin

20 september 2014: Jean Ray-dag, Gent

 

Meer info:

www.nemo2014.galaxies-sf.fr/tiki-read_article.php?articleId=8

www.loncon3.org

www.shamrokon.ie

users.telenet.be/jeanray/new.html

 

Frank Beckers

Klik hier om een tekst te typen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb