Uitstap naar Brussel 26 maart 2017  

Brussel

Op 26 maart trok het SF-café met zijn achten naar onze hoofdstad. ’s Middags aten we in L’Equinoxe, een brasserie op een steenworp van Brussel Centraal, waar vroeger ook enkele SF-cafés georganiseerd door De Tijdlijn plaatsvonden.

Graham Andrews is lid van de Brussels Shakespeare Society. Hij repeteert momenteel voor het toneelstuk ‘Henry IV‘, waarin hij maar liefst drie rollen voor zijn rekening neemt! Graham nodigde ons ook uit op het Brontë-weekend in Brussel volgende weekend met lezingen en een wandeling. Frank Roger bezocht ‘Gek van Surrealisme’ in het Boijmans Van Beuningen museum in Rotterdam. Het museum plaatst in een tweede tentoonstelling over het surrealisme de eigen collectie surrealistische werken in de kijker. Beide tentoonstellingen zijn de moeite waard. Bruno Peeters sprak over Bernard Quiriny, een rijzende ster van de Franstalige fantastiek. Zijn kortverhalen worden met die van Jorge Luis Borges vergeleken!

Het wordt tijd om nog een keertje naar Londen te gaan: er lopen twee interessante tentoonstellingen. Met ‘Robots’ vertelt het Science Museum vijfhonderd jaar robottechnologie. Daarnaast brengt ‘Into the Unknown’ in The Barbican Centre een overzicht van het SF-genre.

Malta – Land of Sea

Na het eten wandelden Rosette, Johann, Peter en ik naar het Paleis voor Schone Kunsten. Vooraf verwachtte ik dat de tentoonstellingen ‘Pol Bury. Time in Motion’ en ‘Malta. Land of Sea’ ons wel zouden kunnen interesseren. Uiteindelijk viel de keuze op ‘Malta – Land of Sea’.

Valetta, de hoofdstad van Malta, is volgend jaar Culturele Hoofdstad van Europa. Het was een eerder beperkte tentoonstelling. Bovendien bleven we op onze honger wat betreft de geschiedenis van het eiland. Weliswaar konden enkele mooie prehistorische beeldjes, figuurtjes van de Xagħra Steencirkel, me wel bekoren. De wandelgids leerde ons enkele woordjes Maltees, dat de enige Semitische taal in de Europese Unie is. “Storja” staat voor “geschiedenis” en “futur” voor “toekomst”. Achteraf bespraken we de tentoonstelling in café Victor. De brasserie van het Paleis voor Schone Kunsten is genoemd naar Victor Horta, de art nouveau architect die het gebouw ontwierp.

De tentoonstelling ‘Pol Bury’ zal voor een andere keer zijn. Die expositie loopt nog tot 4 juni. Frank Roger bezocht de tentoonstelling wel al en was er positief over.

Offscreen

In maart is er in Cinema Nova en Cinematek het filmfestival ‘Offscreen’. Een deel van het programma was dit jaar gewijd aan Tsjechische en Slovaakse films. De module ‘Once upon a time in Czechoslovakia’ toonde een aantal films uit de jaren zestig en zeventig, behorende tot de Tsjechische New Wave. Onze uitstap viel samen met de sluitingsdag van het festival. Peter en ik zagen de sluitingsfilm ‘Baron Prasil’ van het Tsjechische luik in Cinematek. De officiële sluiting vond plaats in Cinema Nova waar die avond ‘La región salvaje’, een magisch-realistisch drama uit Mexico, getoond werd. Hiermee won regisseur Amat Escalante in Venetië een Zilveren Leeuw.

‘Baron Prasil’ is de Tsjechische verfilming van de avonturen van Baron Munchausen. Animatieregisseur Karel Zeman wordt steevast de Tsjechische Méliès genoemd. Een ruimtevaarder landt op de maan – een uitgelezen kans voor Zeman om het beginnende ruimtevaarttijdperk in beeld te brengen - en wordt er verwelkomd door Baron Munchausen in het gezelschap van Cyrano de Bergerac en de maanreizigers Impey Barbicane, voorzitter van de Gun-Club in Baltimore, kapitein Nicholl en journalist Michel Ardan uit ‘Van de Aarde naar de Maan’ van Jules Verne. De Baron reist met de astronaut terug naar de aarde, naar het achttiende-eeuwse Turkije. De beelden zijn heel knap. Karel Zeman mixt live action beelden met prachtig geanimeerde decors, die in de stijl van Gustaf Doré getekend zijn. Terry Gilliam was heel enthousiast over deze film, die hem sterk beïnvloedde voor zijn ‘The Adventures of Baron Munchausen’.

SF-café mei

Zondag 28 mei spreken we weer af in de Kansel in Leuven.

 

Malta. Land of Sea
Tot 28 mei 2017
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
www.bozar.be/nl/activities/121409-malta-land-of-sea

 

Pol Bury. Time in Motion
Tot 4 juni 2017
Paleis voor Schone Kunsten, Brussel
www.bozar.be/nl/activities/118898-pol-bury

 

Robots
Tot 3 september 2017
Science Museum, Londen
beta.sciencemuseum.org.uk/robots/

 

Into the Unknown. A Journey through Science Fiction
3 juni – 1 september 2017
Barbican Centre, Londen
www.barbican.org.uk/artgallery/event-detail.asp?ID=19875

 

Frank Beckers