IK DENK DAT DE LEZER RIJP IS VOOR VISIONAIRE LITERATUUR

Oscar van Gelderen is uitgever bij Lebowski. Oorspronkelijk was hij helemaal geen liefhebber van sciencefiction, dat hij ‘infantiel en clichématig’ vond. Andrew Wylie, de literair agent van onder meer Dave Eggers en Salman Rushdie overtuigde hem met ‘The Man in the High Castle’ van P.K. Dick.

 

Dit is alles wat ik leuk vind aan literatuur: het is visionair, heeft een hoog cult- en undergroundgehalte. Hoe kon ik dat in mijn eigenwijsheid gemist hebben?

(…)

Een bordje in boekhandel Waterstone’s met daarop ‘Real fiction (formerly known as science fiction)’ inspireerde hem tot een nieuw label: grounded fiction.

(…)

De tijdgeest, dat is wat men feitelijk bedoelt met de term grounded sf.  Hoe verzonnen ze ook mogen lijken, de verhalen zijn geworteld in de samenleving die we nu kennen, in een soort van alternatief verleden, of een niet al te verre toekomst, en tonen een doembeeld van hoe de wereld zou kunnen evolueren als men niet stilstaat bij de gevolgen van wat optimisten vooruitgang noemen. (…)

Mensen raken murw van de nooit aflatende stroom van onheilsberichten die hen overspoelt. Door er een spannend verhaal omheen te weven, maak je die dreiging behapbaar en appelleer je aan het empathisch vermogen van de lezer. Het zet mensen aan het denken over de samenleving. Ik denk dat de lezer rijp is voor visionaire literatuur.’

 

(Bron: Cathérine Ongenae, De tijd is rijp voor visionaire literatuur, De Morgen boeken., 28/02/18)