OP ZOEK NAAR DE MYSTERIES VAN STONEHENGE
Na de Etrusken, de Vikingen en de Gladiatoren, nu de megalietenbouwers
Ook wij zijn gefascineerd door Stonehenge. Zodra het Gallo-Romeins Museum in Tongeren aankondigde een tentoonstelling over het megalithische bouwwerk in te richten, maakten we plannen om de tentoonstelling Stonehenge: Voorbij het mysterie te bezoeken. Eerder trokken we naar het museum om er de tentoonstellingen over de Etrusken (2013), over de Vikingen (2014) en over de Gladiatoren (2015) te bezoeken.
Zaterdag 19 januari 2019 was het zover. Ik nam de trein tot Genk, waar Johann en Rosette me opwachtten. Vandaar reden we naar Tongeren en na de lunch in Bazilik (het restaurant) en een blitzbezoekje aan de Basiliek (de kerk) arriveerden we in het museum. Telkens we in het verleden het Gallo-Romeins Museum bezochten, was het daarna te laat om ook even naar de kerk te gaan. Daarom besloten we ditmaal eerst de basiliek te bezoeken. Het bezoek aan Teseum, de schatkamer van de Basiliek, werd wél weer uitgesteld. In het Gallo-Romeins Museum was het redelijk rustig, er waren geen wachtrijen aan de kassa en ook in de tentoonstelling zelf was het niet druk.
Stonehenge Riverside Project
Archeoloog Mike Parker Pearson stond aan het hoofd van het Stonehenge Riverside Project dat de site uitgebreid onderzocht en is curator van de tentoonstelling in Tongeren.
Wanneer werd Stonehenge gebouwd? Wie bouwde Stonehenge? Hoe werd Stonehenge gebouwd? Dat zijn allemaal geen mysteries meer. Het waren niet de druïden. Merlijn of buitenaardse wezens komen ook niet voor in het verhaal. De stelling die in de jaren 60 van de vorige eeuw populair was, namelijk dat Stonehenge een sterrenobservatorium was, wordt ook ontkend. De waarnemingen zijn niet nauwkeurig genoeg om “als kalender” of “sterrenwacht” te dienen.
Lang vooraleer Stonehenge gebouwd werd, was de streek al een spiritueel centrum. In vijf bouwfases tussen 3000 en 1600 voor Christus werd Stonehenge opgetrokken. De bouwers waren prehistorische mensen uit het westen, het huidige Wales en mensen uit het Oosten. De voorouders van het volk uit het westen kwamen uit West- en Noord-Frankrijk en de voorouders van het volk uit het oosten kwamen uit de Lage Landen. De mensen uit het westen brachten zelfs hun eigen ‘voorouderstenen’ mee: de Blue Stones uit een gebergte in Wales. In vitrines liggen geweien die als houweel werden gebruikt. Enkele levensgrote poppen beelden het werken aan de megalieten uit.
Woodhenge
Stonehenge is meer dan Stonehenge: heel de streek ligt vol archeologische vondsten. Er is een prehistorische processieweg, er zijn grote en kleine steencirkels, er zijn begraafheuvels en enkele kilometer verder vonden archeologen in Durrington Walls een prehistorisch dorp. Behalve cirkels van stenen, trokken de megalietenbouwers ook cirkels van houten palen op. Zo is er Woodhenge. Hout vergaat natuurlijk, daarom geven nu betonnen stenen de locatie van de palen in het grasveld van Woodhenge aan. Mike Parker Pearson denkt dat het vergankelijke hout voor de levenden staat en de stenen voor de doden.
Neem je tijd
Directeur Bart Distelmans van het Gallo-Romeins Museum zegt in Het Belang van Limburg: ‘Het klopt dat deze tentoonstelling aandacht vraagt van de bezoeker. De mensen nemen er dan ook rustig de tijd voor. Zo’n anderhalf uur.’
Anderhalf uur is krap om álle filmpjes te bekijken, waarin Mike Parker Pearson en zijn collega’s hun uitleg geven. Anderzijds is het geen tentoonstelling met spectaculaire stukken. Dat verklaart misschien de lagere publieksopkomst.
Agenda
Onze volgende bijeenkomst is het SF-café op 17 februari in Leuven, tenzij we elkaar al eerder tegenkomen op Imagicon en Beneluxcon in Ede. In oktober 2019 opent de volgende tentoonstelling in het Gallo-Romeins Museum. Dan staat Dacia (het huidige Roemenië ten tijde van de Romeinen) in de kijker, een tentoonstelling die op vraag van Europalia wordt ingericht. De komende editie van het tweejaarlijkse kunstenfestival Europalia staat trouwens in het teken van Roemenië.
STONEHENGE: VOORBIJ HET MYSTERIE
Tot 21 april 2019
Gallo-Romeins Museum, Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be
Frank Beckers
Maak jouw eigen website met JouwWeb