SF-café Leuven, 11 februari 2007

 

Vorige keer was ik best tevreden met het aantal bezoekers. Deze keer viel het bezoekersaantal echter tegen. Dat was weliswaar verwacht, want verschillende fans, die in november op het eerste SF-café aanwezig waren, hadden gemaild dat ze niet langs konden komen. Met slechts vijf man leek het eerder een veredelde vergadering van Future Visions. Het voltallige bestuur van Future Visions was aanwezig, aangevuld met Jan van ’t Ent.

 

Vorige vrijdag publiceerde De Standaard een artikel over SF in Vlaanderen. Daarvoor werd onder anderen Guido Eekhaut geïnterviewd. Ik had het krantenartikel bij me. We zijn allemaal aangenaam verrast door het artikel: de ‘serieuze pers’ die over sciencefiction schrijft; onze mensen aan het woord laat en dat alles zonder neerbuigende toon of foto’s van verklede fans. Volgens de geïnterviewden heeft fantasy sciencefiction verdrongen. Spijtig genoeg ontbraken de fantasylezers op het SF-café om hun genre te verdedigen.

 

De journalist heeft zelfs naar onze website gesurft en maakt ongevraagd reclame voor de conventie. Eerst verdacht ik Guido al van enige manipulatie, maar hij ontkent. Dit wordt de eerste sf-conventie die door De Standaard wordt aangekondigd.

 

Uitgeverij Babel is onder de naam Het Verschijnsel herboren. Roelof Goudriaan toonde de eerste boeken die door Het Verschijnsel worden uitgegeven. Hij had ook de proefdruk van het volgende nummer van SF Holland bij zich. Zoals jullie weten is Roelof de nieuwe hoofdredacteur van het blad van het NCSF.

 

Dan veranderde het SF-café in een voorbereidende vergadering van de Beneluxcon. Ondertussen tellen we een vijftigtal inschrijvingen. Het hotel ligt vast, we kennen de eregasten en het programma krijgt in grote lijnen vorm.

 

Het programma wordt overdag opgesplitst in blokken van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Dan vinden de belangrijkste lezingen en debatten met de eregasten plaats. Deze programmapunten behandelen ‘de nabije toekomst’. Tijdens dit programmagedeelte is er geen parallelle programmering.

 

We houden een aparte zaal vrij voor fannische activiteiten, mogelijk een avondje vogon poetry, misschien zelfs een video,… Tussen 12 en 14 uur en na 17 uur kan je in deze ruimte terecht voor workshops. De onderwerpen moeten nog bepaald worden. Hier mag er gerust van het centrale thema van de conventie worden afgeweken.

 

Geen conventie zonder conventiekrant. Jan van ’t Ent neemt de eindredactie op zich. Wie een bijdrage wil leveren, weet dus bij wie hij terecht kan.

 

Op een sf-café wordt natuurlijk niet enkel over sciencefiction gepraat. Ook de tentoonstelling over de Argentijnse stripauteur José Muñoz in de Leuvense bibliotheek en de teloorgang van Marktrock kwamen ter sprake.

 

Beneluxcon 2007: The Future Is Now

23 – 25 november 2007

Plaats: Novotel, Leuven

Eregasten: Christopher Priest, Richard Calder

Inkom: 60 euro (tot 31 augustus 2007) te betalen op 735 0142981 88 met vermelding ‘Beneluxcon 2007’.

 

José Muñoz – Luces y Sombra

10 februari – 15 april 2007

Tweebronnen, Rijschoolstraat 4, 3000 Leuven

munoz.beeldbeeld.be/nl/expo.htm

 

De Toekomst van SF

Johan Faes, De Onzichtbare Roman, DS Letteren, nr. 2855, 9 februari 2007

 

Meer info:

www.futurevisions.be

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb