‘Een Opstand der Machines zal er nooit komen'

 

'Een Opstand der Machines zal er nooit komen', beweert Pedro Domingos, de auteur van The Master Algorithm. Toch waarschuwt hij alle democraten: 'Als autoritaire staten zoals China betere algoritmen zullen schrijven dan wij in de democratieën, zullen we een probleem hebben.'

 

Knack publiceerde een interview met de Portugese auteur:

 

Ook de leiders van de voormalige Sovjet-Unie hadden de wereld graag overheerst.

Domingos: Stel je voor wat die heerschappen met de algoritmen van onze tijd hadden kunnen uitspoken! Computers zijn de ultieme bureaucraten. Ze kunnen iedereen op elk moment controleren, ze zijn absoluut onomkoopbaar – maar in handen van een corrupt systeem zijn ze ook absoluut corrupt. In een open maatschappij kan ik als opperbevelhebber van een leger bevelen geven aan mijn soldaten, maar in de meeste westerse landen hebben die het recht een slecht bevel te weigeren. Een computer? Die stelt geen vragen. Hij doet wat ik hem opdraag.

 

‘Eender welke voldoende geavanceerde technologie is ononderscheidbaar van God’ schrijft u in uw boek. Dat vraagt uitleg.

Domingos: Die quote is gebaseerd op een ‘wet’ van de Britse sciencefictionschrijver Arthur C. Clarke: ‘Eender welke voldoende geavanceerde technologie is ononderscheidbaar van magie’. Wat ik daarmee wil zeggen, is dit: wij mensen vrezen een Opstand der Machines. Maar die zal er nooit komen., want machines hebben geen wil. Wat wél mogelijk is, is dat wij de controle vrijwillig aan hen zullen overlaten, simpelweg omdat ze zo fantastisch zijn en meer data kunnen verwerken dan wij. Vindt u een smartphone misschien geen magisch, goddelijk toestel? Ik in elk geval wel.

 

(Bron: Christoph Scheuermann & Bernhard Zand, U bent misschien niet geïnteresseerd in AI, maar AI is wel geïnteresseerd in u, Knack, 2/5/2018)