SF-café maart 2018

Tweede SF-café van 2018

 

Opnieuw waren we met zijn zevenen, evenveel bezoekers als op het SF-café van januari. Finn Audenaert was er voor de tweede keer bij. De andere aanwezigen waren Ludwine Van Assche, Gratienne Van de Kerkhove, Johann Chiaradia, Frank Roger, Peter De Weerdt en ik. Helaas gebeurde er weer een persoonsongeval, zodat de treinen uit Gent met vertraging in Leuven arriveerden. Omdat de datum van het SF-café met die van de Eastercon samenviel, kon niet iedereen langskomen. Ik heb ook moeten beloven geen meeting meer de dag voor Pasen te organiseren, want dat is boodschappendag.

 

Peter was vooraf in De Slegte geweest. Hij kocht er zes boeken, waaronder twee delen van de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams. Na het SF-café passeerde hij nog langs de Belgian Beer Shop in de Tiensestraat om er enkele speciale bieren te kopen.

 

Conventies

 

Volgend weekend is er FACTS in Gent en half april volgt LuxCon in Luxemburg. Peter is het tweede weekend van april op zijn werk van wacht en moet dus voor LuxCon passen. Later op het jaar zal hij wel zijn schade inhalen: hij reist immers tweemaal naar de VS, eenmaal om de Worldcon SF én een tweede maal om de World Fantasy Convention te bezoeken. Dat wordt zijn eerste wereld fantasy con.

 

Onze reis naar Amiens, waar in juli de Eurocon plaatsvindt, moet nog voorbereid worden. ’s Middags en ’s avonds gaan we in de stad eten. In het centrum van Amiens zal er wel een uitgebreide keuze aan restaurants zijn. Een hotel vinden ligt iets moeilijker, want de hotels nabij het congrescentrum hebben geen parking.

 

Fakebook

 

Ludwine ontving voor het eerst een melding van Facebook, dat één van haar berichten geweigerd werd. Volgens Facebook is het… spam! Dat is goed nieuws: in de toekomst krijgen we dus geen ongevraagde reclame meer te zien? Er volgde een hele discussie over sociale media en het misbruik van persoonlijke gegevens. Vorige week zag ik in Leuven op het documentaire filmfestival Docville The Cleaners van Moritz Riesewieck en Hans Block. Op de Filippijnen werken er tientallen of zelfs honderden mensen voor Facebook. Ze moeten foto’s en video’s bekijken en zo nodig censureren, als het materiaal niet met de policy van het bedrijf overeenstemt. Ik ben benieuwd hoe de zaken nu evolueren: zowel het Amerikaanse Congress als het Britse parlement hebben Mark Zuckerberg opgeroepen om uitleg te komen geven over het misbruik van gegevens door Cambridge Analytica. Ludwine herinnerde ons aan de machtspositie van de GAFA, het viertal Google, Apple, Facebook en Amazon. Deze hightechbedrijven halen samen een omzet te vergelijken met het bnp van een middelgroot land.

 

De Patch is alweer het vierde verhaal van Frank Roger dat opgenomen is in het Chinese SF World.

 

Guido Eekhaut mailde me dat zijn nieuwe misdaadroman De Verdwijning uit is. Hij signeert zijn boek in de Standaard Boekhandel in Leuven op zaterdagnamiddagen 5 mei en 2 juni.

 

Graham Andrews kon er dit keer niet bij zijn. Hij stuurde me onlangs informatie over de Londense filmclub Science Fiction Theatre. We stellen de filmclub voor op http://sfcafeleuven.jouwweb.nl/nieuws/science-fiction-theatre. Ook Graham heeft een nieuw boek geschreven. Hij stelt The Stopgap Spaceman voor op woensdag 16 mei in Waterstone’s in Brussel.

 

De volgende bijeenkomst van het SF-café is op zondag 6 mei. Het wordt tijd om eens een ander restaurant uit te proberen. De juiste locatie wordt nog gemaild en in de online agenda gepubliceerd.

 

Meer info:
https://sciencefictiontheatre.co.uk/
http://waterstonesbru.blogspot.be/2018/03/the-stopgap-spaceman-book-launch-by-g.html

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb