WAT ETEN WE IN 2050?

Door technologische vooruitgang zal er in 2050 voldoende voedsel zijn voor de 10 miljard mensen die de wereld dan kent, zegt de invloedrijke landbouw- en voedingsdeskundige Louise Fresco.

De gastheer of gastvrouw ziet in het genenpaspoort of iemand allergisch is voor andijvie of misschien wat extra calcium nodig heeft. En tovert vervolgens een op de persoon toegesneden gerecht uit de 3D-printer. Met ingrediënten waarvan we precies weten waar ze vandaan komen.
(…)

‘We hebben dieren nodig omdat de Nederlandse veenweiden en de Argentijnse pampa’s niet voor iets anders dan veeteelt kunnen gebruikt worden. Dieren zijn essentieel voor de circulaire economie – ze zetten afval om in eiwitten.’
(…)

‘Een deel van het vlees dat nu wordt verwerkt in vleeswaren, zal worden vervangen door plantaardige eiwitten. Met behulp van een 3D-printer kun je het op vlees laten lijken.’
(…)

‘De heilige graal in ons vak is fotosynthese, het proces in planten waarbij lichtenergie de aanzet geeft voor het omzetten van CO2 en water in suikers en zuurstof. Fotosynthese is de basis van ons leven. De tijd is aangebroken dat we gaan werken aan het efficiënter maken van het proces, zodat de opbrengst van gewassen kan worden verhoogd.’
(…)

‘Onderzoek naar verbetering van de fotosynthese is te vergelijken met het werk van CERN. (…) Ik zeg: geef ons 1 procent van het geld dat naar CERN gaat en laat ons kijken hoe we de fotosynthese sterker en beter kunnen maken.’
(…)

‘De publieke belangstelling ligt bij esoterische vraagstukken – is er nog een ander heelal? – of bij oplossingen voor medische vraagstukken.

(Bron: Cor Speksnijder, Het menu anno 2050?, De Morgen, 5/03/2018)

Maak een Gratis Website met JouwWeb