SF-café september 2018

46ste SF-café

 

‘Dames en heren, we zullen onze reis verderzetten met onbepaalde vertraging omwille van schapen verder op het traject...’. Mededeling in station Brussel-Zuid, 2 september 2018.

 

Ik weet het, ik val in herhaling, opnieuw waren er treinperikelen. Ditmaal waren het dus schapen waardoor de treinen vanuit Brussel vertraging hadden. Soms hoor ik als excuus: ‘Er zijn vertragingen wegens het drukke verkeer’. Zijn er dan ongeïdentificeerde voertuigen op het spoor? Mocht het spoor nu eens geblokkeerd worden door een UFO, dan kon ik er nog begrip voor opbrengen.

 

Johann Chiaradia, Ludwine Van Assche, Frank Roger, Peter De Weerdt en ik waren op 2 september de vijf aanwezigen in brasserie Van de Weyer. Omdat morgen in Vlaanderen het nieuwe schooljaar en in Nederland het nieuwe academiejaar begint, konden Finn en Jan niet langskomen. Ze moesten nog lesvoorbereidingen of administratieve voorbereidingen in orde brengen.

 

Literatuur en film

 

In de Rare Boekjes-reeks van Stichting Fantastische Vertellingen verscheen onlangs het vijftigste deel, het is een bundel kortverhalen van Robert Smets. Je kunt zijn boek Apocriefe Verhalen voor 7,95 euro via http://www.fantastische-vertellingen.nl/ bestellen.

 

Het Chinese tijdschrift SF World neemt opnieuw een verhaal van Frank Roger op, meteen zijn vijfde verhaal dat in het Chinees vertaald wordt. SF World is het SF-magazine met wereldwijd de grootste oplage.

 

De tv-serie The Handmaid’s Tale naar het boek van Margaret Atwood heeft een tweede seizoen gekregen. Vanaf eind oktober zendt Canvas de nieuwe jaargang uit.

 

Conventies & tentoonstellingen

 

Peter is sinds vorige donderdag terug van de Wereldcon in de VS. Daar zag hij Paul van Oven van het NCSF. Paul is de organisator van Cabbagecon, een conventie over Terry Pratchetts Schijfwereld die dit jaar in het weekeind van 21 oktober in hotel Carlton President in Utrecht georganiseerd wordt. Behalve Paul heeft Peter er geen andere Belgen of Nederlanders ontmoet. Begin november reist Peter naar Baltimore om er de vijfentwintigste World Fantasy Convention bij te wonen.

 

Volgend jaar verwelkomt Dublin de wereldconventie SF. Johann heeft al een appartement in Dublin gehuurd. Graham Andrews had ons al voor de hoge hotelprijzen gewaarschuwd. In 2020 gaat onze SF-reis naar Rijeka in Kroatië, waar de Eurocon plaatsvindt. Nu blijkt de Eurocon buiten het vakantieseizoen te vallen. Dat zorgt weliswaar voor een goedkoper verblijf, maar de verplaatsing zal daarentegen moeilijker worden: er zijn in die periode namelijk geen vliegtuigen naar Rijeka, wist Frank Roger.

 

De volgende uitstap van het SF-café wordt een bezoek aan Tongeren. In het najaar opent de tentoonstelling Stonehenge: voorbij het mysterie in het Gallo-Romeins Museum.

 

Frank Roger stelde voor om volgend jaar in het voorjaar de Japanse Tuin in Hasselt te verkennen. Niemand van ons is er al gepasseerd. Wel heb ik ooit de Japanse Tuin in Oostende bezocht, een plek van rust en stilte.

 

Multiversum

 

Het wetenschapsuurtje werd door Ludwine geopend. Zij had in Knack een artikel over het laatste wetenschappelijke artikel van Stephen Hawking gelezen, waarin hij samen met Thomas Hertog een nieuwe visie op de kosmos beschrijft. De theorie gaat over het multiversum, een kosmos met meerdere universa. “Ons heelal zou eindig zijn en véél eenvoudiger dan veel natuurkundigen zich voorstellen” luidt de conclusie van het artikel. Ik hoorde Thomas Hertog ooit op een lezing verklaren dat hun theorie gebaseerd is op de snaartheorie. De snaartheorie is een kandidaat om de relativiteitstheorie en de kwantummechanica met elkaar te verzoenen.

 

De komst van de kwantumcomputer

 

Zo zijn we bij de kwantumfysica beland. Aan de Universiteit van Delft bouwt het QULab een prototype kwantumcomputer. Een kwantumcomputer werkt met qubits, die “0”, “1” of tegelijk “0” en “1” kunnen zijn. (Dankzij superpositie, een van de bizarre kwantumeigenschappen van elementaire deeltjes, ik hoop nog een artikel te schrijven om dit enigszins te verduidelijken.) Een ander bizar kwantummechanisch fenomeen is verstrengeling. Wanneer twee deeltjes verstrengeld zijn, gedragen ze zich als één object, hoe ver ze ook van elkaar verwijderd zijn. Uit de eigenschappen van het ene deeltje kan je ogenblikkelijk de toestand van het andere afleiden. Dat kan mogelijk leiden tot een soort teleportatie, niet van materie zoals de transporter van Star Trek, maar van informatie.

 

Kwantumcomputing en -communicatie hebben de potentie om een aantal problemen op te lossen waar klassieke computers in gebreke blijven. De huidige versleuteling van gegevens is momenteel gebaseerd op een techniek, die niet met klassieke computers kan gebroken worden. Kwantumalgoritmen kunnen dat echter wel! Bovendien belooft kwantumcommunicatie dan weer niet afluisterbaar te zijn. Zoals elke technologie, kunnen kwantumcomputers ten goede (bescherming van je privacy, ontwikkeling nieuwe materialen, nieuwe medicatie, betere weervoorspellingen,…) én ten slechte gebruikt worden (de cryptocalyps, waarbij alle huidige beveiligingen gebroken worden en cybercriminelen toegang krijgen tot bankrekeningen, medische dossiers, mailboxen,…).

 

Het QULab wil nu de impact van kwantumcomputers en kwantumcommunicatie onderzoeken. Daarom richt het lab een workshop scenario’s ontwikkelen in. De datum moet nog vastgelegd worden. QULab zoekt sciencefictionlezers en –schrijvers om hieraan deel te nemen en contacteerde me met de vraag of er in onze vereniging belangstellenden zijn. Wie geïnteresseerd is, mailt naar sfcafeleuven@gmail.com.

 

Agenda

 

Op 18 oktober gaan Graham, Agnes, Ludwine en ik naar het filmconcert 2001 And Beyond: A Symphonic Odyssey van het Brussels Filharmonisch Orkest in het Capitole in Gent.

Bezoekers van het SF-café Leuven mogen 24 november in hun agenda noteren. Dan vindt het volgende SF-café plaats.

 

Meer info:
https://www.bokrijk.be/nl/evenementen/dag-van-het-eetbare-landschap
www.brusselsphilharmonic.be
http://www.dutchdwcon.nl/

 

Frank Beckers