‘I’m sorry Dave’

 

‘I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that’. Op die manier weigert de computer HAL in Kubricks ‘2001: A space odyssey’ om te gehoorzamen. Volgens Dominique Deckmyn is dat nog steeds een menselijke basisangst tegenover de machine.

In 1967 blikte de legendarische Marvin Minsky optimistisch vooruit op de toekomst van zijn vakgebied. ‘Binnen een generatie zal het probleem van het creëren van artificiële intelligentie grotendeels zijn opgelost’, voorspelde hij. Inmiddels zijn we twee generaties verder en AI is nog steeds niet ‘opgelost’. Maar het geloof in de eindeloze mogelijk­heden ervan, is sinds enkele jaren weer helemaal terug.

 

Ook terug is de vrees voor het monster dat we zo misschien verwekken. Stanley Kubrick vertolkte die vrees in 1968 in de sleutelscène van 2001: A space oddyssey. De boordcomputer HAL 9000 is ervan overtuigd dat hij zelf beter dan de mense­lijke astronauten in staat is om de missie van het ruimteschip Discovery tot een goed einde te brengen. En dus schakelt hij heimelijk die astronauten één voor één uit. Dave Bowman zit buiten het schip en vraagt HAL om de deuren te openen. ‘I’m sorry Dave, I’m afraid I can’t do that’, zegt de emotieloze computerstem.

 

(http://www.standaard.be/cnt/dmf20170723_02984083 Dominique Deckmyn, 25/07/2017)