Future Library

                              Katie Paterson                                                                                                Future Library

 

Scribber Moon van Margaret Atwood

 

Op doorreis In Oslo stapte een fan van Margaret Atwood de New Deichman-bibliotheek binnen. Hij had ergens vernomen dat er een uiterst zeldzaam verhaal van zijn lievelingsauteur bewaard wordt.

‘Kan ik Scribber Moon van Margaret Atwood ontlenen?’
‘Neen, dat boek moet nog gedrukt worden. Kom binnen honderd jaar terug.’

 

Future Library

 

Deze fictieve anekdote zou kunnen gebeuren, want Scribber Moon is de eerste bijdrage aan de Future Library. De Future Library is een kunstproject van de Schotse Katie Paterson, die veel rond ecologie werkt. In 2014 liet ze duizend Noorse sparren in het Nordmarkabos nabij Oslo aanplanten. De bomen hebben honderd jaar nodig om volgroeid te zijn. Sinds 2014 nodigt ze jaarlijks een auteur uit om een boek te schrijven. Het manuscript wordt in de New Deichman-bibliotheek achter slot en grendel bewaard. Het is wachten tot 2114. Dan worden de bomen gerooid en verwerkt tot papier, waarop de honderd boeken zullen gedrukt worden.

 

Catalogus van de Future Library

 

Het eerste manuscript dat in de collectie van de toekomstige bibliotheek terechtkwam is dus Scribber Moon van Margaret Atwood. De schrijfster merkte toen op: ‘Hoe vreemd te denken dat mijn stem, die tegen dan lang niet meer gehoord zal zijn, over honderd jaar plotseling ontwaakt.

 

In 2015 schonk David Mitchell From Me Flows What You Call Time.

 

Sjón leverde in 2016 zijn bijdrage met As My Brow Brushes On The Tunics Of Angels or The Drop Tower, the Roller Coaster, the Whirling Cups and other Instruments of Worship from the Post-Industrial Age.

 

Het laatste boek dat aan de collectie werd toegevoegd is The Last Taboo Elif Shavak.

 

Han Kang is de vijfde auteur die gevraagd wordt een bijdrage te leveren. Op 25 mei 2019 zal zij haar manuscript overhandigen.

 

Meer info:
https://www.futurelibrary.no/

 

Frank Beckers