SF-café Leuven 8 september 2013

 

Niet alleen liefde voor het boek, ook liefde voor muziek

 

Voor een keertje slaagden we erin om de datum, die in mijn verslag van het vorige SF-café stond, te respecteren. 8 september was gepland en op 8 september kwam ook het vierentwintigste SF-café Leuven bijeen. Ditmaal waren er elf aanwezigen in de 'Charly's'. En dan tel ik de vrouw en zoon van Bruno Peeters niet eens mee. Zij kwamen in de late namiddag even langs om kennis te maken.

 

Voor Patrick Van den Hole en Paula Vander Beken is het nieuwe schooljaar begonnen. Paula bereidt zich voor op een rol in de musical 'Mikado' van Gilbert en Sullivan. Met Graham Andrews erbij zijn er dus twee acteurs in de groep. Er blijken bovendien opvallend veel operaliefhebbers in de groep te zitten.

 

Conventies

 

Peter De Weerdt is nog maar net terug uit de VS. Hij bezocht er naar jaarlijkse gewoonte de wereldconventie in San Antonio, Texas. Hij wist te vertellen dat Thomas Olde Heuvelt met 'The Boy Who Cast No Shadow' genomineerd was voor de Hugo in de categorie 'Best Novelette'.

 

Frank Roger had het programmaboekje van de voorbije Eurocon 2013 in Kiev meegebracht. Die conventie was echter helemaal geen voorbeeld van hoe het moet.

 

De volgende conventie, waar Johann, Peter, Frank Roger en ik naar toe gaan, is CozyCon in Helmond in het weekend van 1 november. Guido Eekhaut kan dan niet. Hij gaat naar Brighton, waar op het zelfde ogenblik de World Fantasy Con plaatsvindt.

 

Sciencefiction op papier

 

'The Paperback Fanatic 25' is uit. Graham Andrews schrijft voor dit magazine. In dit nummer staat een artikel over Leo Margulies van zijn hand. Het nummer is trouwens gewijd aan 'Weird Tales', dat Leo Margulies in de jaren vijftig uitgaf. Ook Jim Walker heeft een artikel voor 'The Paperback' geschreven. (Jim was natuurlijk niet in Leuven). Jim vertelt over zijn kennismaking met 'Weird Tales'.

 

Op 20 augustus bracht uitgeverij Random House de bundel korte verhalen 'A Gentle Flow Of Ink' van Graham Andrews uit. Boekhandel Waterstone's organiseert in zijn Brusselse vestiging op vrijdagavond 27 september een boekvoorstelling.

 

's Anderendaags moeten we in Amsterdam zijn. 'Ganymedes 13' rolt dan van de persen. Nummer 12 nooit verschenen uit respect voor Vincent van der Linden. Vincent stelde de reeks 'Ganymedes' voor uitgeverij 'Bruna' samen. Een jaar geleden overleed Vincent. Remco Meisner van 'Stichting Fantastische Vertellingen' heeft de fakkel overgenomen en stelt het nieuwe jaarboek voor. 'Ganymedes 13' bevat verhalen van onder andere Tais Teng, Thomas Olde Heuvelt, Jaap Boekestein en Frank Roger. Frank Roger en ik willen er wel heengaan, maar we vrezen dat het niet haalbaar is: ofwel wordt het een duur treinticket, ofwel moeten we uren in de trein zitten.

 

Er is ook nieuws van 'De Tijdlijn'. Frank Roger kondigt een bundel aan, die door Peter Motte wordt samengesteld. Minstens twintig auteurs zullen er een kortverhaal voor schrijven. Frank Roger heeft zelf ook al een bijdrage geleverd. We mogen de bundel in november verwachten.

 

e-boek

 

Guido Eekhaut denkt dat de toekomst aan het e-boek is. Bestaande uitgevers zullen zich moeten aanpassen. Guido heeft zich een e-reader van 'Amazon' aangeschaft. Hij vindt het toestel heel gemakkelijk, zeker als je op reist bent. Je moet niet meer met al die boeken zeulen.

 

Open Monumentendag

 

Zondag 8 september was het ook de 'Open Monumentendag Vlaanderen'. Bruno Peeters had daarom zijn vrouw en zoon meegebracht. Hij wilde hen het gebouw in de Vaartstraat 48 tonen. Indertijd heeft hij in het huis ernaast gewoond.

 

We werden door een fanfare uitgewuifd. September betekent immers kermismaand in Leuven. Een aantal fanfares trok door de stad. De 'Brassband van 's Hertogenbosch' hield halt voor de 'Charly's'. Ook de stoet van de 'Jaartallen' hield haar optocht en passeerde op het stationsplein. De 'Jaartallen' zijn een typisch Leuvens verschijnsel. Wanneer een Leuvens inwoner – enkel mannen, sorry voor de dames! – veertig jaar wordt, wordt hij uitgenodigd om toe te treden tot de 'Mannen' van zijn jaar. De 'Mannen van 73' verzamelen dus de mannen die dit jaar veertig worden. Gedurende tien jaar is er een programma met veel feesten. Bij folkloristische activiteiten paraderen ze doorheen de stad, jaartal per jaartal met hun vlag voorop. Op hun vijftigste “zien ze Abraham” en dan worden de activiteiten teruggeschroefd.

 

Agnes was blij te horen dat dit niet politiek getint was en dat alles heel vreedzaam verloopt in tegenstelling tot de 'Oranjemarsen' in Noord-Ierland. Ze houdt van fanfares en van dergelijke folkloristische optochten. Onlangs woonde ze de 'Ommegang' in Brussel bij.

 

Agenda

 

Ik vat de komende activiteiten dit jaar nog eens samen in een agenda.

 

27 september 2013: 'A Gentle Flow Of Ink'. Boekvoorstelling in 'Waterstone's', Brussel

28 september 2013: Ganymedes 13 in 'Café Capitein & Co', Amsterdam

31 oktober – 3 november 2013: World Fantasy Con, Brighton

1 – 3 november 2013: CozyCon, Helmond

1 december 2013: SF-café Leuven, brasserie 'Charly's', Leuven

 

Zoals steeds is het SF-café gratis en komen we samen in de 'Charly's'. Vooraf is er gelegenheid tot lunchen. Mailnaar sfcafeleuven@gmail.com als je geïnteresseerd bent.

 

Meer info:

www.beneluxcon.nl/ne/Welkom.html

www.wfc2013.org/

www.openmonumenten.be/

www.ommegang.be/

 

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb