Schrijver Schilder Christian Dotremont

Logogram van Christian Dotremont

 

Alle mensen die schrijven maken logogrammen zonder het te weten.

Christian Dotremont

 

Ludwine, Frank Roger, Finn en ik hadden zondagmiddag 10 juli 2022 in Brussel-Centraal afgesproken. Na het middagmaal in een Italiaans restaurant in centrum Brussel, wandelden we naar het Museum van Schone kunsten, waar momenteel de tijdelijke tentoonstelling Christian Dotremont. Schilder – Schrijver loopt.

 

Wie is Christian Dotremont (Tervuren 1922 – Buizingen 1979)? In 1941 werd hij lid van de Brusselse groep surrealisten, waar o.a. René Magritte en Marcel Mariën toebehoorden. In 1948 was hij medeoprichter van de avant-gardebeweging CoBrA. Die naam was zijn vondst en verwees naar Copenhagen, Brussel en Amsterdam, waar medeoprichters de Deen Asger Jorn, onze landgenoot Christian Noiret en de Nederlanders Karel Appel, Corneille en Constant vandaan kwamen. Dotremont is de bedenker van de logogrammen, een soort grafische gedichten. Een beeld zegt meer dan duizend woorden: op de foto zie je een van deze logogrammen. Wanneer je een van zijn logogrammen goed bekijkt, kan je er Franse woorden in ontcijferen. In 1962 creëerde hij het eerste logogram. Heel zijn carrière hield hij nauw contact met Pierre Alechinsky met wie hij ook aan meerdere logogrammen en andere kunstwerken samenwerkte. De tentoonstelling sluit de deuren op 7 augustus.

 

Achteraf gingen we bijpraten in een bar op het pleintje Oud Korenhuis. De Stichting Jacques Brel ligt aan dat plein en er staat een standbeeld ter ere van de chansonnier. ’s Anderendaags las ik in de krant dat Mick Jagger er zondags gepasseerd was en geposeerd had naast het beeld.

 

(Bron: Bezoekersgids Dotremont. Schilder – Schrijver)

 

Frank Beckers

Grafische variaties op het woord "Quadature"

A la fin d'ici van Christian Dotremont

De triomf van steriliteit van Raoul Ubac, kunstenaar en vriend van Christian Dotremont