September 2021: Danse Macabre

Detail Danse Macabre van Hans Op de Beeck

 

Op de Triënnale Brugge 2021 staat deze indrukwekkende installatie van Hans Op de Beeck. Een grijze draaimolen is stilgevallen en de kermisgangers, skeletten, grijnzen ons aan.

 

Meer info:
https://www.triennalebrugge.be


Augustus 2021: Mary Shelley's House of Frankenstein

 

Op 19 juli 2021 opende in Bath het Mary Shelley’s House of Frankenstein. Mary Shelley (1797 - 1851) verbleef een tijd in Bath, waar ze ook een groot deel van Frankenstein schreef. Dit museum is het eerste dat gewijd is aan Mary Shelley en haar beroemdste schepsel.

 

Meer info:
https://houseoffrankenstein.com/

© 2021 Bath Attractions LTD Trading as Mary Shelley's House of Frankenstein


Juli 2021: Een toekomst vol amorfe wezens

The Dancer V (Foto: Ludwine Van Assche)

De Franse kunstenares Marguerite Humeau heeft voor Beaufort 2021 een futuristisch zeezoogdier ontworpen. Ze beeldt zich in dat de opwarming van de aarde spiritueel gedrag bij dieren zou kunnen doen ontstaan. The Dancer V voert op het strand van Blankenberge een rituele dans uit en reikt naar de maan.


Juni 2021: Gotiekpunk

 

 

Deze zomer kan je naar Beaufort 2021. Op de zeedijk tussen Westende en Middelkerke staat sinds 2004, toen de eerste editie van Beaufort georganiseerd werd, een 'gotische graafmachine' van Wim Delvoye.

 

Het zou een gevaarte uit een gotiekpunkverhaal kunnen zijn.

Frank Beckers aan het stuur van Caterpillar (Foto: Ludwine Van Assche)


Mei 2021: Portret Einstein

Einstein door Daniëlle Verschuren en Jan van de Loo

 

 

Momenteel exposeert het duo Daniëlle Verschuren en Jan van de Loo in de Eindhovense galerie VDLART. Op de foto, die Ton van Rooij nam, zie je hun werk Einstein.


April 2021: Einstein Telescoop

De toekomstige Einstein Telescoop zal zwaartekrachtgolven observeren. Een mogelijke locatie is de grensstreek van België, Nederland en Duitsland. Met zwaartekrachtgolven kunnen zwarte gaten en neutronensterren bestudeerd worden. Ook hopen de astronomen informatie te vinden over de eerste momenten na de Oerknal.

 

          Thomas Hertog op and& 22/04/2021


Januari 2021: Evoluon

Het UFO-achtige gebouw Evoluon was jarenlang het technologiemuseum van Philips in Eindhoven. Momenteel wordt het iconische gebouw heringericht als Futurelab.

Binnenkort kan het publiek via tentoonstellingen en interactieve attracties opnieuw kennis maken met de toekomst!


December 2020: Ken je alle robots?

 

Jim, een kunstenaar uit Bristol, maakt in opdracht tekeningen in een oude versie van Paint. Je kunt de werken kopen via zijn website Jim’ll Paint It.


Oktober 2020: Leven op Jupiters maan Europa

 

Op het weekeind van de Vereniging voor Sterrenkunde in Cosmodrome in Genk sprak Hans Huybrighs over zijn buitenaards detectivewerk. Hij vond bewijs voor geisers op Jupitermaan Europa. Tijdens zijn presentatie toonde hij deze artistieke impressie van mogelijk alien leven op Europa. Genk, 3 oktober 2020.


September 2020: Zoek de gelijkenissen

De Reis om de Maan                                                                                          Apollo 8

Ditmaal is het een dubbelbeeld. In een brief aan de kleinzoon van Jules Verne wijst astronaut Frank Borman, die als commandant van Apollo 8 samen met Jim Lovell en William Anders rond de Maan vloog, op de overeenkomsten tussen zijn ruimtevlucht en de beschrijvingen die Jules Verne gaf in Van de Aarde naar de Maan uit 1865. De brief, de illustratie uit De Reis om de Maan (1870) en de foto van de landing van Apollo in zee (1968) zijn te zien op de tentoonstelling Bye Bye Future in het Museum van Mariemont. Nog te zien tot 25 oktober 202


Mei 2020: De kunst ligt op straat

 

Op zijn dagelijkse ronde door Eindhoven, zag Ton van Rooij dit surrealistische beeld.

 

 

Foto: copyright Ton van Rooij

 


Februari 2020: Spreek je Martiaans?

 

De Finse kunstenares Jenna Sutela creëerde via machine learning een Martiaanse taal. Hiervoor vond ze inspiratie bij het eind-negentiende eeuwse medium Hélène Smith, die beweerde contact te hebben met Marsbewoners.

 

​De video Nimiia vibié van Jenna Sutela was van 16 januari tot 16 februari 2020 te zien op de tentoonstelling Mensch Maschine in de Botanique in Brussel.


December 2019: Newborn

 

Op 21 december bezochten we de tentoonstelling Hyperrealism Sculpture in La Boverie in Luik. Naast een aantal perfecte lichamen lag er ook deze Newborn van Patricia Piccinini. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 3 mei 2020.

 

Meer foto’s op hyperrealisme


Oktober 2019: Yeti

 

Nog tot 20 oktober 2019 kan je in het Dr. Guislain Museum in Gent de tentoonstelling Het Transsylvanië Archief - Agent N37 en het Yetidossier bezoeken. De neptentoonstelling toont zogezegde archiefstukken van de KGB uit Roemenië. De geheime dienst zocht - volgens het kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko, de makers van de tentoonstelling - naar de Yeti in het Karpatengebergte in Transsylvanië. Je ziet gedetailleerde anatomietekeningen, 2ichaamsdelen van de Yeti en als topstuk dit Yeti-vel.

 

Meer foto’s op KGB-dossier over de Yeti


September 2019: Dag van de Astronomie

 

Zaterdag 21 september ging de Dag van de Astronomie door in de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel. Volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen had er een uitgebreide stand. Een alienpop bood de maandbrief van de sterrenwacht uit.

De alien was gisteren zijn basis in Area 51 ontvlucht wegens de stormloop van bezoekers.

 

Meer info:
https://ootw-magazine.weebly.com/home/dag-van-de-astronomie


September 2019: Grotesken

 

'Grillig, bizar, monsterachtig, maar ook karikaturaal en lachwekkend.'

 

Tot 15 september 2019 kan je in het museum Plantin-Moretus in Antwerpen naar de tentoonstelling De Grotesken. Een fascinerende fantasiewereld met werken van onder meer Hans Vredeman de Vries, Jeroen Bosch, Pieter Bruegel, James Ensor, Fred Bervoets en Carll Cneut

 

Meer info:
www.museumplantinmoretus.be/nl/grotesken

 


Augustus 2019: Watou

 

Tot 1 september kan je in Watou naar het jaarlijkse kunstenfestival.

Thema dit jaar is saudade. Het festival combineert poëzie met beeldende kunst. Elk jaar zijn er wel enkele beelden die de SF-fans kunnen aanspreken. Zo is er dit jaar Leap of Faith van Joseph Klibansky.

 

Meer info:
www.kunstenfestivalwatou.be/

josephklibansky.com

Maak een Gratis Website met JouwWeb