Februari 2024: Sculptura

 

Nog tot 10 maart kan je naar Sculptura #2, een festival over Europese sculptuur- en installatiekunst. Het festival is gratis en vindt plaats op de site van Thurn & Taxis in Brussel.

 

Meer info:
sculpturafestival.be


Januari 2024: The Matrix betrapt

 

Een hele opluchting: met de matrix is alles OK.


Eerbetoon aan Morris

December 2023: Morris 100

 

Dit jaar zou Morris, de bedenker van Lucky Luke, 100 jaar zijn geworden. Morris is het pseudoniem van Maurice De Bevere. De tekenaar werd op 1 december 1923 in Kortrijk geboren. In het stadhuis van Kortrijk liep van 2 tot 17 december de tentoonstelling Morris 100 met covers, affiches, speelgoed en gadgets van Lucky Luke. Ook hingen er werken van grafische kunstenaars die zich door Morris lieten inspireren.


November 2023: De Paardenkopnevel

 

De ESA heeft de eerste astronomische beelden die met haar nieuwe ruimtetelescoop Euclides zijn gemaakt, vrijgegeven. Op de foto ziet u de Paardenkopnevel die in het sterrenbeeld Orion ligt op 1500 lichtjaar van de zon.

Euclides werd op 1 juli 2023 gelanceerd en kan zowel in het zichtbare licht als in infrarood waarnemen. De telescoop kan tot 10 miljard jaar in het verleden terugkijken. Met Euclides wil de ESA de geometrie van het universum in kaart brengen. Daarnaast hopen de astronomen meer over donkere materie en donkere energie te leren.

 

Meer beelden:
ESA - Euclid's first images: the dazzling edge of darkness

Paardenkopnevel. Foto: ESA - Euclides (Klik om te vergroten)


Illustratie cover albumuitgave. Edgar P. Jacobs, Le Rayon « U », 1973 - Collectie Fondation E. P. Jacobs © Uitgeverij Blake & Mortimer / Studio Jacobs (Dargaud-Lombard s.a.), 2023

(Klik op de afbeelding om haar te vergroten)

September 2023: De "U"-Straal

 

80 jaar geleden verscheen de “U” Straal van J.P. Jacobs (1904 - 1987) in het stripblad Bravo! Dat was de eerste originele sciencefictionstrip uit ons land. Dertig jaar later verscheen de strip voor het eerst in de vorm van een album. Omdat Jacobs de originele platen niet meer bezat, moest hij nieuwe platen tekenen op basis van zwart-wit afdrukken van de pagina’s van Bravo! Het Stripmuseum in Brussel toont in Odyssee. Naar de oorsprong van Blake en Mortimer hoe Jacobs te werk ging om zijn verhaal tot een album te herwerken.

De tentoonstelling loopt nog tot 1 oktober 2023.

Meer info:
www.stripmuseum.be 


Augustus 2023: Marcel, Marcel & Marcel

 

Het echtpaar Chantal en Serge R. Patt bezit een collectie moderne kunst, waaronder heel wat werk van Marcel Mariën, Marcel Duchamp, Marcel Broodthaers en Marcel Vandeweyer, allemaal Marcellen! De titel voor de expositie van hun collectie in de Botanique was dan ook snel gevonden: Les Marcel.

 

Op de foto zie je L’introuvable van Marcel Mariën. Nadat de kunstenaar zijn bril per ongeluk gebroken had, creëerde hij in 1937 deze brilmontuur met maar één glas.

De tentoonstelling liep tot 30 juli 2023.

L'Introuvable van Marcel Mariën


Juli 2023: Waarheen leidt de trap?

 

Sinds kort heeft de Standaard Boekhandel in Leuven een uitgebreide Young Adult afdeling. Je vindt deze afdeling in de kelderverdieping.


Juni 2023: Driehoek of vierhoek?

 

In Eindhoven staat een monumentaal kunstwerk, dat oogt alsof het door Maurits Esher ontworpen is. Het kunstwerk ziet er immers vanuit verschillende gezichtshoeken steeds anders uit: een driehoek, een vierhoek, een trapezium, een zandloper, …

 

De maker is de Nederlandse beeldhouwer Arie Berkulin uit Gemert, Noord-Brabant.

Foto's: Ton van Rooij


Foto: Ton van Rooij

Mei: Brussels Comics Figurines Museum

 

Terwijl Ton van Rooij in Brussel verbleef om het filmfestival Offscreen te volgen, bezocht hij ook het Brussels Comics Figurines Museum in de Horta Galerij van Brussel-Centraal.

 

Website museum:

www.brussels-comics-figurines-museum.be/nl/


Maart: Mythical Beasts from Wales

 

Deze prent werd getweet door @archaeologyart. Welke wezens herkent u? 

 


Enkele van de nieuwe species. Klik om te vergroten

Januari: New Species from mixed genes. Can you eat them?

 

De coronapandemie brak uit, nadat iemand een vleermuis had gegeten. Dat deed kunstenaar Luuk Wilmering zich afvragen: “Is er iets dat niet gegeten zal worden?” Met zijn werken klaagt hij onze dubbelhartige manier van omgaan met de natuur aan. De dieren die weergegeven worden in New Species from mixed genes. Can you eat them? Zijn collages van bestaande dieren.

De tentoonstelling is nog tot 22 januari 2023 te zien in Galerie LUMC in Leiden.

Website van de kunstenaar:
www.luukwilmering.nl


November: Uitleg over astronomie en ruimtevaart

 

Op een wandeling langs het jaagpad langs de Leie zag Ludwine witte bladen die om de zoveel meter aan bomen waren bevestigd. Er staan teksten op met uitleg over ons zonnestelsel, de ruimte(vaart), Laïka, Dirk Frimout enz. Ludwine heeft geen idee van wie dit uitgaat, maar het trekt wel de aandacht.


Oktober: 'Hoor je deze exoplaneet schreeuwen?'

Exoplaneet HD 80606 b draait rond haar moederster in een extreem elliptische baan, waardoor ze elke 111 dagen door haar ster ‘geroosterd’ wordt. De temperatuur loopt dan op tot 2000 graden!

 

Meer info:
https://exoplanets.nasa.gov


September 2022: Watou

 

 

Kunstenaar Koen Vanmechelen toont op het Kunstenfestival Watou een gigantische kippenklauw alsof het een archeologische vondst is uit een oer-verleden, toen de dinosaurussen nog op aarde heersten. Zoals u weet, stamt de kip immers af van dinosaurussen. Het Kunstenfestival Watou 2022 loopt nog tot zondag 4 september.

T-Rex van Koen Vanmechelen


Augustus 2022: Strips uit het Louvre

 

Op vraag van Uitgeverij Futuropolis en het Louvre lieten 20 stripauteurs uit heel de wereld zich inspireren door het museum, het gebouw, de collectie kunstwerken, het personeel en de bezoekers. Het resultaat zijn vaak fantastische verhalen. Op de foto zie je een afbeelding van de striptekenaar Li Chi Tak uit Hong Kong die het album Moon of the Moon tekende.

 

Strips uit het Louvre loopt nog tot 11 september in het Stripmuseum in Brussel


Juli 2022: Henri James on Eastern Island

 

Driehonderd jaar geleden, op Paasdag, ontdekte Jacob Roggeveen als eerste Europeaan Paaseiland. Deze ontdekkingsreis werd dit jaar tijdens Leiden2022 uitgebreid herdacht. Van Leiden naar Den Haag is slechts een korte reis. In het Kunstmuseum in Den Haag kan je deze installatie van Nam June Paik zien. Het werk heet Henri James on Eastern Island.


Juni 2022: Affiche Anima 2023

 

Filmfestival ANIMA maakte zijn affiche voor volgend jaar bekend. De affiche werd ontworpen door Kitty Crowther, die kinderboeken schrijft en illustreert.

 

Meer info:
animafestival.be

 


Mei 2022: De Laatste Bom

'Hoe droomden we ervan, dat men in plaats van bommen over stad en leger deze prenten als strooibiljetten naar beneden zou gooien, vlugschriften zonder woord of tal die ook de kleinste man verstaat. Ik ben er zeker van dat zij de oorlog vroeger hadden doen ophouden.'

Stefan Zweig, 1944

 

50 jaar geleden overleed kunstenaar Frans Masereel.  Het MSK in Gent wijdt nu een overzichtstentoonstelling aan de bekendste houtsnijder uit ons land. De tentoonstelling loopt nog tot 5 juni 2022.

 

Meer info:

www.mskgent.be/nl/tentoonstellingen/frans-masereel


April 2022: Week van de Kinderfilosofie

De Week van de Kinderfilosofie heeft dit jaar Intieme Vreemden als thema. Er worden o.a. zes postkaarten met een filosofische vraag verdeeld. Hier zie je een van die postkaarten. De week loopt van 2 tot 10 april 2022.

 

Meer info:

https://weekvandekinderfilosofie.nl/


Voorjaar 2022: Campagnebeeld Big Bang & Sci-Fi Bibliotheek

In het kader van het stadsfestival KNAL! wordt de hal van het oude stadhuis van Leuven van de 25ste tot de 27ste maart 2022 getransformeerd in een living room. Future Visions Unlimited zal er een tijdelijke bibliotheek met sf en wetenschappelijke boeken installeren.

 

Contact:
bigbangbibliotheek@mail.be


Oktober 2021: Onmogelijke architectuur

 

De Internationale Fotobiënnale Oostende beleeft dit jaar haar eerste editie. Op meerdere locaties in de kuststad kan je het werk van dertig fotografen zien. De foto die je hier ziet, is een digitale fotocollage gemaakt door Filip Dujardin.

Nog tot 24 oktober. Meerdere locaties in Oostende
Meer info:
https://www.fotobiennale.be/nl


September 2021: Danse Macabre

Detail Danse Macabre van Hans Op de Beeck

 

Op de Triënnale Brugge 2021 staat deze indrukwekkende installatie van Hans Op de Beeck. Een grijze draaimolen is stilgevallen en de kermisgangers, skeletten, grijnzen ons aan.

 

Meer info:
https://www.triennalebrugge.be


Augustus 2021: Mary Shelley's House of Frankenstein

 

Op 19 juli 2021 opende in Bath het Mary Shelley’s House of Frankenstein. Mary Shelley (1797 - 1851) verbleef een tijd in Bath, waar ze ook een groot deel van Frankenstein schreef. Dit museum is het eerste dat gewijd is aan Mary Shelley en haar beroemdste schepsel.

 

Meer info:
https://houseoffrankenstein.com/

© 2021 Bath Attractions LTD Trading as Mary Shelley's House of Frankenstein


Juli 2021: Een toekomst vol amorfe wezens

The Dancer V (Foto: Ludwine Van Assche)

De Franse kunstenares Marguerite Humeau heeft voor Beaufort 2021 een futuristisch zeezoogdier ontworpen. Ze beeldt zich in dat de opwarming van de aarde spiritueel gedrag bij dieren zou kunnen doen ontstaan. The Dancer V voert op het strand van Blankenberge een rituele dans uit en reikt naar de maan.


Juni 2021: Gotiekpunk

 

 

Deze zomer kan je naar Beaufort 2021. Op de zeedijk tussen Westende en Middelkerke staat sinds 2004, toen de eerste editie van Beaufort georganiseerd werd, een 'gotische graafmachine' van Wim Delvoye.

 

Het zou een gevaarte uit een gotiekpunkverhaal kunnen zijn.

Frank Beckers aan het stuur van Caterpillar (Foto: Ludwine Van Assche)


Mei 2021: Portret Einstein

Einstein door Daniëlle Verschuren en Jan van de Loo

 

 

Momenteel exposeert het duo Daniëlle Verschuren en Jan van de Loo in de Eindhovense galerie VDLART. Op de foto, die Ton van Rooij nam, zie je hun werk Einstein.


April 2021: Einstein Telescoop

De toekomstige Einstein Telescoop zal zwaartekrachtgolven observeren. Een mogelijke locatie is de grensstreek van België, Nederland en Duitsland. Met zwaartekrachtgolven kunnen zwarte gaten en neutronensterren bestudeerd worden. Ook hopen de astronomen informatie te vinden over de eerste momenten na de Oerknal.

 

          Thomas Hertog op and& 22/04/2021


Januari 2021: Evoluon

Het UFO-achtige gebouw Evoluon was jarenlang het technologiemuseum van Philips in Eindhoven. Momenteel wordt het iconische gebouw heringericht als Futurelab.

Binnenkort kan het publiek via tentoonstellingen en interactieve attracties opnieuw kennis maken met de toekomst!


December 2020: Ken je alle robots?

 

Jim, een kunstenaar uit Bristol, maakt in opdracht tekeningen in een oude versie van Paint. Je kunt de werken kopen via zijn website Jim’ll Paint It.


Oktober 2020: Leven op Jupiters maan Europa

 

Op het weekeind van de Vereniging voor Sterrenkunde in Cosmodrome in Genk sprak Hans Huybrighs over zijn buitenaards detectivewerk. Hij vond bewijs voor geisers op Jupitermaan Europa. Tijdens zijn presentatie toonde hij deze artistieke impressie van mogelijk alien leven op Europa. Genk, 3 oktober 2020.


September 2020: Zoek de gelijkenissen

De Reis om de Maan                                                                                          Apollo 8

Ditmaal is het een dubbelbeeld. In een brief aan de kleinzoon van Jules Verne wijst astronaut Frank Borman, die als commandant van Apollo 8 samen met Jim Lovell en William Anders rond de Maan vloog, op de overeenkomsten tussen zijn ruimtevlucht en de beschrijvingen die Jules Verne gaf in Van de Aarde naar de Maan uit 1865. De brief, de illustratie uit De Reis om de Maan (1870) en de foto van de landing van Apollo in zee (1968) zijn te zien op de tentoonstelling Bye Bye Future in het Museum van Mariemont. Nog te zien tot 25 oktober 202


Mei 2020: De kunst ligt op straat

 

Op zijn dagelijkse ronde door Eindhoven, zag Ton van Rooij dit surrealistische beeld.

 

 

Foto: copyright Ton van Rooij

 


Februari 2020: Spreek je Martiaans?

 

De Finse kunstenares Jenna Sutela creëerde via machine learning een Martiaanse taal. Hiervoor vond ze inspiratie bij het eind-negentiende eeuwse medium Hélène Smith, die beweerde contact te hebben met Marsbewoners.

 

​De video Nimiia vibié van Jenna Sutela was van 16 januari tot 16 februari 2020 te zien op de tentoonstelling Mensch Maschine in de Botanique in Brussel.


December 2019: Newborn

 

Op 21 december bezochten we de tentoonstelling Hyperrealism Sculpture in La Boverie in Luik. Naast een aantal perfecte lichamen lag er ook deze Newborn van Patricia Piccinini. De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 3 mei 2020.

 

Meer foto’s op hyperrealisme


Oktober 2019: Yeti

 

Nog tot 20 oktober 2019 kan je in het Dr. Guislain Museum in Gent de tentoonstelling Het Transsylvanië Archief - Agent N37 en het Yetidossier bezoeken. De neptentoonstelling toont zogezegde archiefstukken van de KGB uit Roemenië. De geheime dienst zocht - volgens het kunstenaarsduo Marta Volkova en Slava Shevelenko, de makers van de tentoonstelling - naar de Yeti in het Karpatengebergte in Transsylvanië. Je ziet gedetailleerde anatomietekeningen, 2ichaamsdelen van de Yeti en als topstuk dit Yeti-vel.

 

Meer foto’s op KGB-dossier over de Yeti


September 2019: Dag van de Astronomie

 

Zaterdag 21 september ging de Dag van de Astronomie door in de Koninklijke Sterrenwacht in Ukkel. Volkssterrenwacht Mira uit Grimbergen had er een uitgebreide stand. Een alienpop bood de maandbrief van de sterrenwacht uit.

De alien was gisteren zijn basis in Area 51 ontvlucht wegens de stormloop van bezoekers.

 

Meer info:
https://ootw-magazine.weebly.com/home/dag-van-de-astronomie


September 2019: Grotesken

 

'Grillig, bizar, monsterachtig, maar ook karikaturaal en lachwekkend.'

 

Tot 15 september 2019 kan je in het museum Plantin-Moretus in Antwerpen naar de tentoonstelling De Grotesken. Een fascinerende fantasiewereld met werken van onder meer Hans Vredeman de Vries, Jeroen Bosch, Pieter Bruegel, James Ensor, Fred Bervoets en Carll Cneut

 

Meer info:
www.museumplantinmoretus.be/nl/grotesken

 


Augustus 2019: Watou

 

Tot 1 september kan je in Watou naar het jaarlijkse kunstenfestival.

Thema dit jaar is saudade. Het festival combineert poëzie met beeldende kunst. Elk jaar zijn er wel enkele beelden die de SF-fans kunnen aanspreken. Zo is er dit jaar Leap of Faith van Joseph Klibansky.

 

Meer info:
www.kunstenfestivalwatou.be/

josephklibansky.com