Antwerp convention barst uit zijn voegen

Van androïde tot zombie

De vierde editie van de SF&F-beurs was een ware overrompeling. Zodra ik uit de tram aan de Jan van Rijswijcklaan stapte, zag ik een enorme rij fans aanschuiven. Honderden en honderden mensen stonden er aan te schuiven. Ondertussen was het al elf uur geworden en waren de deuren van Antwerp Expo dus al een uur open!

Ik zag een stoet vol Disneyprinsesjes, elfjes, maar ook Gladiatoren, Borgs, zombies en andere monsters. Gelukkig, met zoveel Spidermannen, een Superman, The Men in Black en Jedi Masters in de buurt, moest alles wel onder controle zijn.

'Antwerp Convention' is op vier jaar tijd uitgegroeid tot een tweede 'F.A.C.T.S.', de grote broer uit Gent. De beursoppervlakte was in vergelijking met vorig jaar verdubbeld, zodat 'Antwerp Convention' maar liefst zesduizend vierkante meter in beslag nam. Het aantal bezoekers leek ook wel verdubbeld te zijn, zodat het vaak dringen was om tussen de stands door te lopen.

De verzamelaar vindt er comics, strips, manga's, cd's, dvd's, foto's, posters, figurines, modellen, replica's, kostuums en gadgets. Hier en daar bood een ouderwetse boekenstand zoals de 'Brugse Boekhandel' oude en nieuwe boeken te koop aan. Zoek je een ontbrekend exemplaar voor je collectie of een uitbreiding van een bord- of rollenspel, dan helpt één van de verkopers je wel.

Stripwinkel 'Het Besloten Land' stelde het derde album van de Suske en Wiske saga 'Amoras 2047' voor. Vanaf 7 mei ligt het album te koop in de winkel. Scenarioschrijver Marc Legendre en tekenaar Charel Cambré deelden handtekeningen uit.

'Zeno Productions' produceert en verdeelt cultfilms. Eén van hun bekendste producties is 'Afterman' van Rob Van Eyck. De regisseur was een van de talloze gasten in Antwerpen. Collega Ton van Rooij profiteerde van de gelegenheid om hem te interviewen.

Fannisch

Voor SF- en fantasyclubs is zo'n beurs natuurlijk de ideale gelegenheid om zich voor te stellen. Fantasyvereniging 'Elanor', Doctor Whoclub 'The Whovians', Star Wars- en Star Trek fans van de 'Belgian Voyage Club', 'Rebel Legion Benelux', 'The Flying Dutch', 'TeeKay-421', ... toonden hun mooiste kostuums en leukste attributen. 'R2-Builders Club' liet haar zelf-gemaakte robotten naar het evenbeeld van de R2-droïde uit 'Star Wars' telegeleid rondjes maken.

Heidi van der Vloet en Erwin van Ballegoij maakten reclame voor het NCSF en Paul Van Oven voor de wereldconventie 'LonCon 3', die in augustus in Londen plaatsvindt. Ik vernam dat de succesvolle Nederlandse conventie 'Imagicon' volgend jaar op zaterdag 21 maart een tweede editie krijgt in Ede.

'Sea Shepherd' verwachtte ik dan weer niet in Antwerpen. Activist Paul Watson richtte deze milieugroep op om het zeeleven te beschermen. Morgen moet onze aarde natuurlijk ook nog leefbaar zijn!

Een enkele stand was als tentoonstellingsruimte ingericht met replica's en ook originele kostuums, maskers en props uit film – waaronder 'Blade Runner' – en tv-series.

Wie wilde, kon voor de fotomuur van 'X-Men: Days of Future Past' poseren of postvatten aan de telefooncabine van 'Doctor Who' om zich te laten fotograferen of filmen.

Gamingruimte

Heel belangrijk op 'Antwerp Convention' is de gamingruimte. De organisatoren reserveren dan ook  heel wat plaats om te gamen. Er staan klassieke flipperkasten en arcadespellen. Elders zijn er  batterijen consoles voor computer- en videospellen opgesteld.

'Game Mania' sponsort 'Antwerp Convention' en was prominent aanwezig. Hier kon je recente games uittesten.

Podium

De bezoekers vormen al een bonte show op zich. Een goed deel van de verklede bezoekers neemt deel aan de Cosplay-wedstrijd. Anderen verkiezen karaoke bij een animescène. Ik veronderstel dat Alfons Maes hier een hele reeks foto's van gemaakt heeft, want een beeld zegt meer dan duizend woorden...

Stand-upcomedian Xander De Rocker bezocht het evenement. Hij zond zijn podcast 'Mosselen Om Half Twee' vanuit Antwerps Expo uit.

'Westside Xtreme Wrestling' verzorgde zowaar worstelwedstrijden. Wat dat met SF of fantasy te maken heeft, mag Joost weten.

'Antwerp Convention' nodigt elk jaar een uitgebreide reeks acteurs en actrices uit. De gasten zitten mooi op een rij aan een lange tafel en verkopen schandtekenen foto's. Dit jaar zag ik onder meer David Warner (‚Tron’ ‚Star Trek’), Colin Baker (de zesde Doctor Who), Alan Harris ('Star Wars: The Empire Strikes Back'), Gemma Whelan en Daniel Portman uit 'Games Of Thrones'. Andere genodigden komen uit de strip- en comicswereld. Uit Vlaanderen waren onder meer Jan Bosschaert ('Jaguar'), An Janssens (met haar debuut 'Drakenkoningin') en cartoonist Kim present.

Enkelen van hen komen in een Q&A aan het woord. Deze gesprekken gaan gelukkig door in een aparte ruimte, zodat de gesprekken niet overstemd worden door het geroezemoes, het lawaai van sommige games, de karaoke, de Cosplay enzovoort die op het gelijkvloers plaatsvonden. Ik woonde maar een enkel interview bij.  Barend de Voogd van filmmagazine 'Schokkend Nieuws' interviewde David Warner. De Brit acteerde in 'Tron' en 'Star Trek V', 'Star Trek VI', 'Time Bandits',....

Als beurs is 'Antwerp Convention' zeer geslaagd! Toch wil ik een enkel minpunt aanhalen: de catering laat te wensen over. Het beurscafé van 'Antwerp Expo' kan zo'n vloed mensen niet aan. In de beurszaal is er ook nog een bar, maar die heeft dan weer een te klein aanbod. Nog erger, op een bepaald ogenblik zat men er zelfs door de voorraad drank heen.

4DE ANTWERP CONVENTION
27 april 2014
Antwerp Expo, Jan van Rijswijcklaan 191, 2020Antwerpen

Meer info:
www.antwerpconvention.be