THE MUMMY

 

Ik denk wel dat iedereen al eens een ‘Mummy’ film gezien heeft, en dit onderwerp is nog steeds niet aan zijn zwanenzang toe. Regisseur Alex Kurtzman riep een nieuwe onderneming in het leven die ‘Dark Universe’ heet, en waarin de monsters die de Universal studio’s creëerden in de 1920’s tot 1950’s, weer tot leven gewekt worden.

Nick Morton is een sergeant in het Amerikaanse leger, die in ’t geheim in Irak antiquiteiten steelt terwijl hij daar vecht. Hij heeft een kaart gestolen van archeologe Jenny Halsey, en wil hiermee op zoek naar een eeuwenoude begraafplaats. Na een bombardement opent zich een put met een Oud Egyptisch beeld, waarin Nick, zijn partner Chris en Jenny afdalen. Beneden vinden ze een sarcofaag, die ondergedompeld ligt in een bad van kwik. Men geloofde immers in het Oude Egypte dat kwik de demonen kon in toom houden. Maar een Oud Egyptische sarcofaag in Mesopotamië, dat is toch vreemd nietwaar?

De sarcofaag wordt aan boord van een transportvliegtuig gebracht, maar blijkbaar komt de geest van de mummie tot leven, en die laat het vliegtuig crashen. Nick heeft ondertussen al visioenen van een Oud Egyptische prinses, die hem haar uitverkorene noemt. We zagen al dat prinses Ahmanet de opvolgster van haar vader, de farao was, maar door de geboorte van een zoon, verloor zij dat recht. Zij sloot een pact met de god Seth, en uit wraak doodde zij de farao, zijn vrouw en het kind, waardoor men haar levend mummificeerde en in een sarcofaag stopte.  De dolk van Seth werd gesplitst in de dolk zelf en een edelsteen. U raadt het al, Ahmanet wil Nick met die dolk steken en hem tot de reïncarnatie van Seth maken. Maar die dolk werd door de kruisvaarders gevonden en ligt ondergronds in Londen. Een boring voor een nieuwe metrolijn stuit op de begraafplaats, en de dolk komt in handen van Dr. Jekyll. Inderdaad het personage Dr. Jekyll/Mr. Hyde wordt hierin verweven.

Ahmanet ontsnapt uit de sarcofaag, en begint het leven uit mensen te zuigen. Stilaan herwint zij haar bovennatuurlijke krachten en zaait vernieling in Londen, door bijvoorbeeld het zand van Egypte op te roepen. Maar zal zij Nick kunnen overtuigen om Seth in zijn lichaam te brengen?

Deze nieuwe verfilming staat bol van de CGI effecten, en is visueel zeer mooi. Zo bezit Ahmanet in elk oog twee irissen!

Naar wat ik gelezen heb, zou het personage Dr. Jekyll/Mr. Hyde het bindmiddel zijn met de volgende films uit ‘Dark Universe’.

 

Extra’s

Deleted & Extended Scenes

Cruise & Kurtzman: A Conversation

Rooted In Reality

Life in Zero-G: Creating the Plane Crash

Meet Ahmanet

Cruise in Action

Becoming Jekyll and Hyde

Choreographed Chaos

Nick Morton: In Search of a Soul

Ahmanet Reborn Animated Graphic Novel

Feature Commentary with Director/Producer Alex Kurtzman and Cast Members Sofia Boutella, Annabelle Wallis and Jake Johnson

 

TECHNISCHE FICHE

 

Regie: Alex Kurtzman

Scenario: David Koepp, Christopher McQuarrie, Dylan Kussman, gebaseerd op verhaal van Jon Spaihts, Alex Kurtzman en Jenny Lumet

Producers: Sarah Bradshaw, Alex Kurtzman, Chris Morgan

Muziek: Brian Tyler

Cinematografie: Ben Seresin

Editors: Gina Hirsch, Paul Hirsch, Andrew Mondshein

 

ARTISTIEKE FICHE

Tom Cruise

Russell Crowe

Annabelle Wallis

Sofia Boutella

Jake Johnson

e.v.a.

 

Met dank aan Tinseltown I Meer info: Universal Pictures

 

http://tinsel.tv/author/tinselblog/

https://www.universalpictures.com/movies/the-mummy

 

Patrick Van de Wiele