Handleiding voor een toekomstbestendig leven

Evoluon (Foto Ton van Rooij)

 

Next Nature is een organisatie van wetenschappers, kunstenaars, futurologen die de toekomst van de aarde en de mensheid exploreert, waarbij natuur en technologie versmelten. Astronaut André Kuipers zal wellicht hun bekendste propagandist zijn.

De thuisbasis van Next Nature is het Evoluon, het legendarische futuristische Philipsgebouw in Eindhoven. Momenteel lopen er in dit toekomstmuseum twee tentoonstellingen: Spacefarming over de toekomst van ons voedsel en RetroFuture! over hoe de mensheid in het verleden naar de toekomst keek en onze huidige toekomstverwachtingen.

In zijn laatste nieuwsbrief geeft Next Nature tien tips voor een toekomstbestendig leven.

 

Tien tips voor een toekomstbestendig leven
  

  1. Er is niet één toekomst, er zijn vele mogelijke toekomsten. Wie een eenduidige toekomst voorspelt, is een gokker en een fatalist. Keuzes die we maken doen ertoe.
  2. Een toekomstbeeld waarin alles fout gaat of juist alle problemen opgelost zijn trekt aandacht en komt zelden uit. Zoek nuance. Denk niet zwart-wit, maar in alle kleuren.
  3. Veranderingen uit het recente verleden worden veelal in toekomstbeelden doorgezet. Kan het schip ook van koers veranderen? Zoek naar de zwarte zwaan die niet was voorzien. De vlinder die een weersomslag gaat veroorzaken.
  4. Bekijk het belang van de voorspeller. Een bank die jou een hypotheek wil verkopen is niet neutraal in haar toekomstige renteverwachting. Een bedrijf dat olie oppompt meent dat het wel meevalt met de klimaatverandering, terwijl een activistengroep juist dramatiseert en het einde van de wereld voorspelt.
  5. Pas op voor de hype-cyclus. De snelheid waarmee een toekomst op ons afkomt, wordt eerst overschat, en zodra het tegenvalt, juist onderschat. Surf de grote golven. Laat je niet afleiden door gespetter in een glas water. 
  6. Sociale innovatie en technologische innovatie gaan samen. De focus ligt vaak op technologische oplossingen, maar sociale innovatie is een belangrijk geheim ingrediënt voor daadwerkelijke vooruitgang.
  7. De toekomst is als een horizon; ze verschuift zodra je er naartoe loopt. Je perspectief bepaalt wat je ziet. Wat je ziet, is waar je al naar op zoek was. Kijk beter. Kijk opnieuw. En nog eens.
  8. Het enige wat we zeker weten over de toekomst: dingen zullen veranderen. Zodra er geen verandering is, is er geen toekomst. De beste manier om de toekomst te voorspellen is door hem te maken. De toekomst maak je samen.
  9. Het is makkelijk een toekomst voor te stellen waarin alles misgaat. Het vergt verbeelding een mogelijke wereld voor te stellen, waarin je zelf wilt leven.
  10. Leef de toekomst die je wenst.

 

(Bron: Next Nature)

 

Meer info:
evoluon.com/nl/ 
evoluon.com/nl/expo/spacefarming
evoluon.com/nl/expo/over-ons 

 

Frank Beckers

   Toekomstradar

 

Een zwarte zwaan staat symbool voor een zeldzame, onverwachte gebeurtenis, die niet voorspeld kan worden, maar wel grote gevolgen heeft. (Illustratie Next Nature)

Next Nature probeert een radar te zijn "voor mogelijke toekomsten". Dit kunnen "zowel dromen als nachtmerries" zijn "zodat we een beter gesprek krijgen over welke toekomst we willen." (Illustratie Next Nature)