SF-café Leuven mei 2016

Nieuwe locatie

De meesten van de elf bezoekers maakten vooraf eerst een omweggetje langs ‘De Slegte’ in de Bondgenotenlaan. De tweedehandsboekenwinkel was even onder de naam ‘Polare’ actief, maar is na het faillissement van de nieuwe eigenaar ondertussen weer in handen van de familie De Slegte.

Ditmaal kwamen we samen in ‘La Royale’, net als de ‘Charly’s’ een brasserie met uitkijk op het station van Leuven. Hoewel de lente eindelijk in het land was, stond de verwarming nog op. De uitbater verontschuldigde zich dat de verwarming stuk was en dat pas ’s maandags een technieker langs kon komen om de installatie af te zetten.

We waren vooral blij om Bruno terug te zien na zijn hartproblemen vorig jaar.

Vijfhonderd jaar Utopia

Leuven maakt zich op om ‘500 Jaar Utopia’ te vieren. Dit eenmalige kunstenfestival herdenkt dat vijfhonderd jaar geleden de eerste druk van ‘Utopia’ in Leuven werd uitgegeven. Het boek heeft als ondertitel “Een gouden boekje, niet minder heilzaam dan grappig, over de ideale republiek en over het nieuwe eiland Utopia”. Thomas More had zijn boek geschreven op doortocht in Vlaanderen. Hij verbleef onder andere in Mechelen en Antwerpen. Of hij ooit Leuven bezocht heeft, staat historisch niet vast. De Engelse humanist stuurde zijn manuscript naar zijn vriend Desiderius Erasmus die toen wel in Leuven woonde. Deze liet het boek door drukker Dirk Martens uitgeven.

Er komen tentoonstellingen in de universiteitsbibliotheek en in museum M. Umberto Eco was gevraagd als curator. Dat heeft spijtig genoeg niet mogen zijn, want de Italiaanse auteur overleed in februari.

Ik stel voor om in het najaar een SF-café te organiseren zodat we dan in groep naar de tentoonstellingen kunnen gaan.

Boeken, films, televisie en theater

Johann ruimt zijn huis verder op. Ook ditmaal had hij boeken voor mij bij zich. Peter en Julien hadden hun cadeau al eerder deze week gekregen. Eén van de boeken is ‘Heerlijke Nieuwe Wereld’ van Aldous Huxley. Vroeger heb ik ‘Heerlijke Nieuwe Wereld’ natuurlijk wel ooit gelezen, maar toen had ik het boek uit de stadsbibliotheek van Sint-Truiden ontleend. Mocht het SF-café ooit een bibliotheek(je) uitbouwen, dan horen daar toch op zijn minst de belangrijke utopische en dystopische werken in thuis.

Peter was samen met Frank Roger naar Luxcon geweest. In het najaar zullen Peter, Herman en ik naar Imagicon in Ede gaan. Marcel Van der Rijst lanceerde per mail en via Facebook een oproep tot alle fans die ooit naar een Beneluxcon of CozyCon gingen om naar Imagicon 3 te komen.

Vorige maand vond het documentaire filmfestival Docville in Leuven plaats. Louis Theroux en regisseur John Dower openden het festival met ‘My Scientology Movie’. De Britten brengen echter geen nieuwe feiten over Scientology aan het licht. Omdat de beweging weigert met journalisten te spreken, kozen de makers voor re-enactment: acteurs spelen scènes na zoals die volgens een afvallig oud kerklid worden beschreven. Wel is de documentaire gekruid met de gebruikelijke humor van Louis Theroux. Louis Theroux benadrukte dat hij zijn onderwerpen steeds met respect wil benaderen. Dat verklaart waarom hij niets over aliens vertelt. Het zou immers te gemakkelijk zijn om Scientology daarmee belachelijk te maken.

De slotfilm was ‘Where To Invade Next?’ van Michael Moore. De Amerikaan trekt Europa door op zoek naar ideeën om “te stelen en in de VS toe te passen”. Het programma van Docville sprak me dit jaar extra aan, wegens de sectie films over astronomie en ruimtevaart.

De eerste afleveringen van het tiende seizoen van de ‘X-Files’, dat dit jaar veertien jaar na seizoen negen op de buis is, vallen niet zo in de smaak. Ach ja, om nostalgische redenen blijf ik toch maar verder kijken en, misschien, dat in de volgende afleveringen de magie terug verschijnt.

Graham repeteert voor een rol in een stuk van Shakespeare. Ditmaal brengt de Brussels Shakespeare Society ‘Twelfth Night’ op de planken. De voorstellingen gaan door van 20 tot 26 juni in theaterzaal Petit Varia in Brussel.

SF-café juli

Onze volgende afspraak is zaterdag 30 juli, althans voor al wie dan niet op reis is. Opnieuw zullen we in ‘La Royale’ samenkomen.

TWELFTH NIGHT
20 – 25 juni, 26 juni
Théâtre Varia, Graystraat 154, 1050 Elsene
shaksoc.theatreinbrussels.com

SF-CAFE LEUVEN
30 juli 2016
Brasserie La Royale, Leuven

500 JAAR UTOPIA
26 september 2016 – 17 januari 2017
Meerdere locaties in de binnenstad van Leuven
www.utopialeuven.be

Frank Beckers

Maak jouw eigen website met JouwWeb