SF-café Leuven oktober 2015

Laten we de wereld met sciencefiction redden

Op 10 oktober 2015 kwamen we met elf samen in de ‘Charly’s’. Dit was alweer het vierendertigste SF-café. Julien Vermeulen en Peter De Weerdt passeerden eerst langs ‘De Slegte’ om hun dagelijkse voorraad boeken te kopen. Graham Andrews vertelde uitgebreid over zijn acteercarrière. Patrick Van den Hole had voor mij de laatste nummers van ‘Locus’ bij zich.

Bladerend in de tijdschriften stootte ik op een citaat van James Gunn, de oprichter en directeur van het ‘Center for the Study of Science Fiction’. Ter gelegenheid van zijn opname in de ‘Science Fiction Hall of Fame’ sprak hij: “Er is veel met sciencefiction gebeurd, sinds ik in 1948 op mijn zolderkamer mijn eerste verhaal zat te schrijven. En wanneer ik de uitgeversscène en het schrijversleven bekijk, realiseer ik me dat sciencefiction nog steeds sommige crises moet oplossen. Nou, het genre is meerdere malen doodverklaard. Ik heb er vertrouwen in dat sciencefiction nu het succes kan weerstaan. De wereld is veranderd, vaak op een positieve manier, soms op een manier die haar voortbestaan bedreigt. Het is de taak van sciencefiction, het is onze taak, die wijzigingen te observeren en de gevolgen voor de mens te overdenken en misschien zelfs iets te doen om dat leven beter, leefbaarder, menselijker te maken — wat ‘menselijk’ ook blijkt te zijn. Laten we de wereld met sciencefiction redden.”

Opnieuw een Europese Wereldconventie

Zoals hij dat de voorbije jaren ook deed, heeft Peter de wereldconventie 2015 bijgewoond. Die vond dit jaar plaats in Washington. Samen met Paul Van Oven was hij misschien wel de enige bezoeker uit de Lage Landen. Volgens het septembernummer van Locus hadden meer dan elfduizend leden zich geregistreerd en waren er vierduizenddriehonderd aanwezigen. Nederlandstaligen zullen deze conventie onthouden omdat Thomas Olde Heuvelt met zijn verhaal ‘The Day The World Turned Upside Down’ de Hugo Award voor de beste novelette won. Dit is de vertaling van ‘De Vis In De Fles’, waarmee Thomas eerder al de Paul Harland Prijs won. Je kunt het verhaal lezen of herlezen op http://www.hebban.nl/artikelen/verhaal-de-vis-in-de-fles. De Hugo Award voor de beste roman gaat naar de Chinees Cixin Liu voor ‘The Three Body Problem’. Helaas was er dit jaar een hele controverse rond de nominaties voor de Hugo’s en het destructieve lobbywerk van een groep activisten die erin slaagden om voor enkele categorieën enkel hun nominaties op de lijst te krijgen. Dit resulteerde in vijf “No Awards”, omdat de stemgerechtigde leden deze nominaties wegstemden. Zo werd er geen prijs toegekend in de categorieën beste novella en beste kortverhaal.

Volgend jaar staat de wereldconventie ‘MidAmeriCon 2’ in Kansas City op Peters programma. In Washington werd de organisatie van de wereldconventie 2017 aan Helsinki toegekend. Dat wordt de meest noordelijke wereldconventie ooit. De conventie gaat door in de Finse hoofdstad van 9 tot 13 augustus 2017. Johann Chiaradia is al supporting member. Vorig jaar in Londen maakte hij zich tijdens een van de vele feestjes van de Finse fans lid uit sympathie. Zelf hoop ik ook naar Finland te gaan. Wel is er op 21 augustus van dat jaar, dus een goede week later, een totale zonsverduistering in de VS, waar ik ook graag heen zou willen gaan.

Algemene vergadering

Het SF-café Leuven is een organisatie van de vzw Future Visions Unlimited. Tijdens het SF-café van oktober hielden we de algemene vergadering van de vereniging. Het belangrijkste punt was de voorstelling van het nieuwe bestuur. Frank Beckers is voorzitter, Johann Chiaradia is secretaris en Peter De Weerdt is penningmeester.

Jaarverslag

In 2015 kwam het SF-café vijf maal samen. Verder maakten we twee uitstappen. Op 21 juni trokken we naar de ‘Triënnale van Brugge’ en op 9 augustus bezochten we de Limburgse sterrenwacht ‘Cosmodrome’ in Genk.

Op onze bankrekening staat duizend tweehonderd euro. Sinds dit jaar proberen we opnieuw actief leden te werven. Het lidgeld voor 2016 bedraagt tien euro.

Helaas moesten we de geplande conventie afblazen wegens te weinig inschrijvingen.

Tentoonstellingen

De Stichting Folon in Terhulpen bestaat vijftien jaar en dat wordt met een overzichtstentoonstelling en met de tijdelijke tentoonstelling ‘Agence De Voyages Imaginaires’ gevierd. De stichting bewaart vijfhonderd werken van de Belgische kunstenaar Jean-Michel Folon (Ukkel 1934 – Monaco, 2005). Frank Roger vond het goede tentoonstellingen.

Samen met Ludwine ben ik naar ‘2050 Een Korte Geschiedenis Van De Toekomst’ in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel geweest. Kunstenaars geven hun visie op de nabije toekomst. Zowel Ludwine als ik waren erg tevreden over de expositie. Dat zou trouwens een ideale uitstap voor het SF-café geweest zijn.

Johann en Rosette stellen voor om met het SF-café naar de ‘Gladiatoren’ in Tongeren te gaan. Dat is de nieuwe tentoonstelling van het Gallo-Romeins Museum. Eerder bezochten we er in groep ‘Sagalassos. Stad van Dromen’ in 2012, ‘De Etrusken’ in 2013 en ‘Vikingen!’ in 2014.

SF-CAFE LEUVEN
10 oktober 2015
Charly’s, Leuven

SASQUAN: WORLDCON 2015
19 – 23 augustus 2015
Plaats: Spokane Convention Centre, Washington
Eregasten: Brad Foster, David Gerrold, Vonda McIntyre, Tom Smith, Leslie Turek
sasquan.org

MIDAMERICON 2: WORLDCON 2016
17 – 21 augustus 2016
Plaats: Kansas City, Missouri
Eregasten: Kinuko Y. Craft, Patrick Nielsen Hayden, Teresa Nielsen Hayden, Tamora Pierce, Michael Swanwick
midamericon2.org

WORLDCON 2017
7 tot 13 augustus 2017
Plaats: Helsinki, Finland
Eregasten: John-Henri Holmberg, Nalo Hopkinson, Johanna Sinisalo, Claire Wendling, Walter Jon Williams
www.worldcon.fi

FOLON. AGENCE DE VOYAGES IMAGINAIRES
Tot 29 november 2015
Fondation Folon, Drève de la Ramée 6 A, 1310 Terhulpen
www.fondationfolon.be

2050: EEN KORTE GESCHIEDENIS VAN DE TOEKOMST
11 september – 24 januari 2016
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Regentschapstraat 3, Brussel
www.expo-2050.be

GLADIATOREN – HELDEN VAN HET COLOSSEUM 
24 oktober 2015 – 3 april 2016
Gallo-Romeins Museum, Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be

Frank Beckers