SF-café januari 2016

Tiende jaar SF-café Leuven

In 2016 start het SF-café zijn tiende werkjaar. In november 2006 kwam het SF-café Leuven immers de allereerste keer samen, nadat Guido Eekhaut en ik in april van dat jaar Future Visions Unlimited hadden opgericht. Zaterdag 23 januari 2016 was al onze vijfendertigste bijeenkomst. Ditmaal waren we met negen aanwezigen.

Opnieuw hoorde ik enkele fans verzuchten dat ze het spijtig vonden dat de Beneluxcon vorig jaar niet doorging. Ondertussen kwam er bericht uit Nederland. Marcel Van Rijst zou graag aan Imagicon een reünie verbinden van Nederlandse en Vlaamse fans. Peter De Weerdt en ik zijn geïnteresseerd. Hopelijk zijn er nog meer fans uit ons land die een “Imagicon+” willen.

Johann Chiaradia ruimt zijn boekenkast op. Voor mij had hij drie boeken bij zich: ‘De Goden Gaan Naar Huis’ van De Doolaard, ‘Grenzen Van Het Heelal’ van Don De Nevi en ‘Toren Van Babel’ van Fernand Auwera.

Frank Roger had een exemplaar van het jaarboek ‘Ganymedes 15’ bij zich, uitgegeven in de Rare Boekjes Reeks van de Stichting Fantastische Vertellingen. ‘Ganymedes 15’ bundelt verhalen van Bavo Dhooghe, Margot Eppink, Adriaan van Garde, Rob Geukens, Leander de Goede, Anthonie Holslag, Johan Klein Haneveld, Mike Jansen, Jorrit de Klerk, Paul van Leeuwenkamp, Killian McNeil, Remco Meisner, Iane Myre, Marcel Orie, Nienke Pool, Frank Norbert Rieter, Frank Roger, J.J. Sharpe, Gidion van de Swaluw, Lucas Vastenhout en Jacqueline Weers. 

Bezette stad

Op 1 december stelde Graham Andrews zijn boek ‘Nor Am I Out Of It’ voor in de Amerikaanse boekenwinkel Waterstones in Brussel. Patrick Van den Hole, Paula Vander Beken en ik gingen luisteren. Graham vertelde over de ontstaansgeschiedenis van zijn boek. Hij groeide op in Belfast in Noord-Ierland. Dat was de stad waar hij naar school ging, waar hij Agnes ontmoette – zij komt uit een katholieke familie, hij uit een protestantse - en begon te schrijven. Het was de tijd van de “Troubles”. En toevallig: de avond dat hij het boek voorstelde, gold in Brussel nog steeds dreigingsniveau 4 na de terroristische aanslagen in Parijs. Op weg naar Waterstones passeerden we militaire voertuigen en soldaten met mitraillettes in de hand. Dit deed Graham onwillekeurig aan Belfast denken, eind jaren zestig, begin jaren zeventig. Toch ziet hij duidelijke verschillen. Isis wil vandaag zoveel mogelijk slachtoffers maken. De IRA en Protestantse milities hadden het daarentegen eerder op symbolen en gebouwen gemunt. Meestal waarschuwden ze vooraf met een telefoontje zodat burgers het gebouw konden verlaten. Hoe dan ook, het sectaire geweld kostte aan drieduizend mensen het leven. Belfast was een verdeelde stad. Scholen waren gescheiden, wijken waren gescheiden en de katholieken werden gediscrimineerd. Graham herinnert zich de rellen, de betogingen, de Oranjemarsen. In 1982 verhuisden Graham en Agnes naar Brussel. De Andrews leven dus al langer in België dan ze in Belfast hebben gewoond. Zijn nieuwe boek bundelt verhalen over zijn tijd in Belfast. Graham waarschuwt ons dat de verhalen donker en grimmig zijn. Het is een andere Graham dan de steeds opgewekte Graham, zoals we hem vandaag kennen, steeds lachend, babbelend en leuke anekdotes vertellend.

She Loves Me

Paula treedt op in musicals, ze speelt mee in de Koninklijke Toneelkring De Bietjes. De groep repeteert nu het romantische ‘She Loves Me’. Het stuk is gebaseerd op ‘Parfumerie’ van Miklos Laszlo. Jerry Bock componeerde de muziek. Er staan drie voorstellingen in het culturele centrum Westrand in Dilbeek gepland: tweemaal op zaterdag 19 en eenmaal op zondag 20 maart. Graham en Agnes lieten al weten er ’s zondags heen te gaan. Daarom leek het ons een goed idee om het volgende SF-café die zondag in Dilbeek laten door te gaan. ’s Middags eten we vooraf in de Westrand en wie wil, kan dan om 15 uur naar de musical gaan. Tickets koop je zelf via de website van de Westrand www.westrand.be .

Tongeren

Ludwine Van Assche bezocht ‘Joie de Vivre’ in Rijsel. De titel is allesbehalve ironisch bedoeld. Voor een keertje wordt er niet cynisch naar de wereld gekeken. De tentoonstelling is een ode aan het leven, het feesten en plezier maken.

Een volgende tentoonstelling die op haar programma staat is ‘Pop Art’ in het Kasteel van Waroux nabij Luik. De liefhebbers van surrealisme komen dan weer aan hun trekken in de vurige stad zelf, waar op 27 februari een tentoonstelling over Salvador Dalí in het TGV-station opent. De locatie is bijgevolg ideaal om met de trein te bezoeken.

Mogelijk bezoeken we ook nog in groep de tentoonstelling ‘Gladiatoren’ in het Gallo-Romeins Museum. Dat moet dan wel voor de derde april gebeuren. Wie geïnteresseerd is in één van deze uitstappen, stuurt maar een mail naar sfcafeleuven@gmail.com. Dan krijg je een uitnodiging, zodra de datum vast ligt.

SF-café Leuven #35
23 januari 2016
Brasserie Charly’s, Leuven

SF-café Leuven #36
20 maart 2016
De Westrand, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek

She Loves Me
Musical door KT De Bietjes
19 maart 2016, 14u en 20u
20 maart 2016, 15u
De Westrand, Kamerijklaan 46, 1700 Dilbeek
www.westrand.be
www.debietjes.com

Gladiatoren. Helden Van Het Colosseum
Tot 3 april 2016
Gallo-Romeins Museum, Kielenstraat 15, Tongeren
www.galloromeinsmuseum.be

Pop Art. Warhol, Lichtenstein,…
Tot 22 mei 2016
Château de Waroux, Rue de Waroux 301, 4432 Ans (Alleur)
www.chateau-waroux.be

Van Salvador Tot Dalí
27 februari – 31 augustus 2016
HST-station Luik-Guillemins, Luik
www.expodali.be

Frank Beckers