SF-café Leuven 12 oktober 2014

 

Marvano

 

Op onze bijeenkomst van 12 oktober kregen we bezoek van striptekenaar Marvano en zijn dochter Annelies. Marvano schreef samen met Joe Haldeman de stripreeks 'De Eeuwige Oorlog', gebaseerd op Haldemans boek 'Forever War'. Mark van Oppen – dat is de echte naam van Marvano – en zijn dochter hadden in augustus ook de wereldconventie in Londen bezocht. De tekenaar was zo vriendelijk om een boodschap voor het SF-café te tekenen. De tekening is dan ook als illustratie bijgevoegd.

 

In totaal waren we met zestien. Met zes dames, Paula, Gratienne, Ludwine, Rosette, Yvonne en Annelies scoren we beter dan onze nieuwe federale regering. Graham en Agnes moesten voor een keer passen. Graham bereidt immers 'Shakespeare Unplugged' voor. Dit is een theaterstuk van de Brusselse Shakespeare Society. De aankondiging luidt: “90 minuten – 10 moorden - 4 Hamlets – 1 Shakespeare”.

 

Met zestien man wordt de tafel lang. Zo miste ik de verhalen van Gratienne, van Julien en van Ludwine, die wellicht over haar reis naar Tanzania en Zanzibar vertelde. Voor de wildschotels die ik aan Roelof beloofd had, waren we nog even te vroeg. Het jachtseizoen startte pas maandag. Maar de nagerechten maken veel goed. Herman krijgt elke keer meer navolging.

 

Conventienieuws

 

Dit was onze eerste samenkomst na de wereldconventie en de Europese conventie. Ik toonde de programmaboeken aan degenen die er niet heen waren geweest. Volgend jaar wordt voor de tweede keer een conventie in Luxemburg georganiseerd. Ook 'Imagicon' kent een tweede editie. Ditmaal is er gelukkig geen conflicterende datum! Jan van 't Ent deelde folders van 'Finncon 2017' uit. Helsinki stelt zich kandidaat om de wereldconventie 2017 te organiseren. Volgende week gaan Herman, Peter en ik naar de 'FACTS'-beurs in Gent.

 

Pikante en minder pikante literatuur

 

Frank Roger trok vorige maand naar de voorstelling van 'Ganymedes 14' in Amsterdam. Het jaarboek wordt door Stichting Fantastische Vertellingen uitgegeven. Frank werd er trouwens in de bloemetjes gezet. Hij kreeg de Bemoste Beeld-prijs voor zijn hele oeuvre. Hij heeft al meer dan negenhonderd publicaties in tweeënveertig talen. Nienke Pool schreef voor deze gelegenheid het essay 'Frank Roger, Een Reis Rond De Wereld In 41 Talen' over onze “archives manager bij het ministerie van Surrealisme”. Gidion van de Swaluw illustreerde de tekst.

 

Johann had drie nummers van een oude, nu vergeten SF-stripreeks 'Pikant Reeks' (sic) bij zich. Niemand van ons kende de reeks. De tekenaar heeft zowaar dames in bikini getekend.

 

Patrick gaf me het augustusnummer van 'Locus'. Ian McDonald schrijft over xenoforming, waar aliens een wereld, misschien wel onze aarde, transformeren in een wereld waar zij gedijen.

Imaginair realisme

 

Na het middageten bezochten Yvonne en Rosette Museum M. Daar loopt momenteel de tentoonstelling 'Vesalius. Het Lichaam In Beeld'. Later zullen we in groep naar de Vikingtentoonstelling in het Gallo-Romeins museum in Tongeren gaan. Geïnteresseerden mailen me maar. Sommigen onder ons hebben al heel wat Vikinggeschiedenis gezien. Patrick en Paula hebben op hun reis in Noorwegen meerdere Viking-musea bezocht..

 

Frank Roger wees ons op een tentoonstelling in Alden Biesen. 'Dreamscapes' toont “imaginair realistisch” werk van hedendaagse kunstenaars. Het “imaginair realisme” wil magisch realisme, fantastisch realisme, surrealisme en symbolisme verenigen.

 

'The Future Of Fashion Is Now' toont de toekomst van de mode in het Boijmans Van Beuningen museum in Rotterdam. De expositie kreeg in de Vlaamse kranten positieve kritieken. Roelof beaamt dat Boymans Van Beuningen een interessant museum is.

 

Contact

 

Wil je op de hoogte blijven van activiteiten van het SF-café Leuven stuur dan een mail naar sfcafeleuven@gmail.com. Je kunt ons op twitter volgen via @sfcafeleuven. De verslagen van onze bijeenkomsten staan op http://otworld.weebly.com

 

Herman heeft oude nummers van 'Info-Sfan', 'SF-Magazine', 'Rigel', 'Progressef' en 'SF Gids' ingescand en op www.sfan.be geplaatst. Bovendien geeft hij zijn persoonlijke kijk op de geschiedenis van de vereniging.

 

SF-café Leuven

12 oktober 2014

Brasserie Charly's, Martelarenplein 11, Leuven

 

Vesalius Het Lichaam In Beeld

Tot 18 januari 2015

Museum M, Leuven

www.vesaliusleuven.be

 

Vikingen!

Tot 15 maart 2015

Gallo-Romeins Museum, Tongeren

www.galloromeinsmuseum.be

 

The Future Fashion is Now

Tot 18 januari 2015

Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam

www.boijmans.nl

 

Dreamscapes

Tot 14 december 2014

Alden Biesen, Bilzen

www.alden-biesen.be

 

Imagicon 2.0

21 maart 2015

Hotel De Reehorst, Ede, Nederland

www.imagicon.nl

 

Luxcon 2015

28 – 29 maart 2015

Schungfabrik, Tetange, Luxemburg

www.luxcon.lu

 

Frank Beckers