F.A.C.T.S. 2014 – zondag 19 oktober

Het grootste comics, sci-fi en anime festival van de Benelux

In het weekend van 18 oktober vond de 24ste editie van F.A.C.T.S. in Flanders Expo in Gent plaats. Zaterdag bezochten Julian De Backer en Alfons Maes de beurs. Zondag was het mijn beurt. Herman Ceulemans vergezelde me en in de expohal had ik met mijn nichtje en een vriend van haar afgesproken.

F.A.C.T.S. is in de eerste plaats de grootste genrebeurs van de Lage Landen. Wil je je verzameling aanvullen, dan moet je naar F.A.C.T.S. komen! Je vindt er collector items van haast om het even welke tv-serie of van je favoriete superheld.  Er is een overvloed aan gadgets, comics, manga, anime, games, klassiek speelgoed, foto's, dvd's, maskers, kledij,...

Elk jaar komen acteurs en striptekenaars naar Gent. Je kan met hen op de foto of je kan een (dure) gesigneerde foto kopen. De meeste genodigden passeren ook nog eens op het podium, waar een Q&A gehouden wordt. Dit jaar waren onder meer Carrie Fisher ('Star Wars'), Lou Ferrigno ('The Hulk'), Carice van Houten ('Minoes', 'Game Of Thrones') en Adam Brown ('The Hobbit') van de partij.

Een interview met cartoonist Lectrr kon je al eerder op de site van 'Out Of This World' zien. Tekenaar Charles Cambré en schrijver Marc Legendre stelden een nieuwe aflevering van 'Amoras' voor. Dit is al het vierde album uit de reeks.

Gamers konden in de Game Zone oudere en nieuwe games van 'Nintendo', 'Ubisoft', 'Game Mania', ….   uittesten.

Fan village

Naast de beurs is er een heel uitgebreide fan village. Hier stellen fanclubs zich voor. Zowat iedereen fotografeerde de 'Stargate Exhibition'. De filmliefhebbers van 'Replica Prop Forum'  toonden een deel van hun indrukwekkende verzameling. Pas op dat je niet op een van de R2-D3 robotten loopt. Die zijn het werk van de 'R2-Builders Club'. Meer Star War-clubs waren aanwezig: 'TeeKay-421', 'Fanwars Garrison', het '59ième Légion' uit het Rijselse en nog meer Fransen met 'Jedi Order. 'Verder zag ik trekkies van 'The Belgian Voyage Club' en 'Whovians'. Of wil je liever op de foto bij Super Mario of waterelf Stella?

Sectie 'Little Japan' groepeerde clubs met een de oosterse, voornamelijk Japans getinte, interesse. Hier werden demonstraties kendo, aikido en shinkendo gegeven. Herman stapte de arena in en leefde zich uit. Hij vertelde me dat hij vroeger martial arts beoefende. In 'Little Japan' werden ook bonsaiboompjes getoond of kon je even tot rust komen in een zentuintje. Bovendien werden er een reeks Japanse denksporten gespeeld. De bekendste Japanse bordspelen zijn go en shogi. Go ontstond in China en shogi is de Japanse variant van ons schaakspel.

Ondertussen had ik ogen te kort om de cosplay en het lichtzwaardvechten op het podium te volgen. Buiten op het grasveld speelden Harry Potterfans een quidditchtornooi.

SF-literatuur

Met wat zoeken ontdek je tussen de comics en manga's zelfs nog enkele boeken. De 'Brugse Boekhandel', 'Magic Galaxies' en de boekenstand van het NCSF zijn drie boekenwinkels die tegen de tijdsgeest van het ontlezen blijven opboksen.

Herman en ik maakten kennis met de Britse auteur Jhedron Luckspar. Hij verkocht ons zijn debuutbundel 'Equations Of Being'. Sindsdien mailt hij me wekelijks een origineel handpalmverhaal. Ook geraakten we aan de praat met Carolyn M. Chang. Zij is een Amerikaanse die in Amsterdam is neergestreken. 'De Jongen Uit Celstad', het eerste deel van haar reeks 'Offworlder', is door 'Luitingh Fantasy' uitgegeven. 'Uitgever Zilverspoor' had de Nederlandse schrijver J. Sharpe ('Het Meisje Dat Vlam Kon Vatten' en 'De Ring Van Andor') en de schrijfster Cocky van Dijk ('Spiegelgeest') naar Gent gebracht. Fantasyschrijfster Atalanta Nèhmoura promootte haar reeks 'De Kronieken Van Ulriach De Waanzinnige'.
 
Bij het verlaten van Flanders Expo kreeg ik een folder van 'Antwerp Convention' in de handen gedrukt. Die beurs vindt volgend jaar op 26 april plaats en is ondertussen ook al aan haar eerste lustrum toe.


F.A.C.T.S. 2014
18 – 19 oktober 2014
Flanders Expo, Gent

Meer info:
www.facts.be
www.antwerpconvention.be

Frank Beckers