Dagje Brussel

SF-café Leuven bezocht de Mirótentoonstelling

Uitstappen

Een keertje per jaar trekken we met het SF-café naar een tentoonstelling. In het verleden bezochten we ‘Star Wars. The Exhibition’ in Thurn & Taxis in Brussel. In 2009 zagen we naar het Chinese terracottaleger in Maaseik. Dit jaar stond ‘Joan Miró. Het Palet Van De Dichter’ op het programma.

Liefde voor SF&F

We hadden afgesproken om de negenentwintigste mei ’s middags in Orlando aan Brussel Centraal te lunchen. Nu blijkt zondag de wekelijkse sluitingsdag van het etablissement te zijn. Daarom werd vrijdags de samenkomst nog snel verlegd naar L’Equinoxe. Dat is de nieuwe naam van… Arc-en-Ciel. Het SF-café van de Tijdlijn vond hier ooit plaats. Een nieuwe naam, maar het blijft dezelfde uitbater, dezelfde keuken, hetzelfde interieur en dezelfde schilderijen aan de wand. Kijk maar naar de foto’s. Wie is wie in Hollywood.

Negen bezoekers van het SF-café voelden zich aangesproken om het werk van de Catalaanse surrealistische kunstenaar te ontdekken. Peter De Weerdt kwam net terug van de Schijfwereldconventie in Rotterdam. Patrick vanden Hole, Paula Vander Beken en Peter waren in het weekend van 21 mei naar de lustrumviering van het Nederlandse Tolkiengenootschap Unquendor met ondermeer eregast Tom Shippey in Baarlo geweest.

Julien Vermeulen had zijn achtentwintigjarige zoon meegebracht. Julien heeft Stefan de liefde voor SF&F doorgegeven. Heel goed. (Zou er dan toch nog een toekomst voor het fandom zijn?)

Deuren naar een andere toekomst

Na de lunch wandelden we richting Koningsplein, naar het cultuurcentrum van de ING. De tentoonstelling ‘Miró. Het Palet Van De Schilder’ focust zich op de relatie tussen poëzie en schilderkunst. Onder andere de bekende reeks ‘Constellaties’ met nachtelijke hemels en illustraties van de dierenriem hangt in Brussel.

De tentoonstelling benadrukt dus Miró’s carrière als schilder én dichter. Tegen de wand hingen enkele van zijn uitspraken. Ik noteerde: ‘De mensen zullen alsmaar beter begrijpen dat ik deuren opende op een andere toekomst, tegen alle valse ideeën in, tegen elke vorm van fanatisme.’

Stamcafé van de Brusselse surrealistische scène

We besloten op café nog even na te praten. Daarvoor gingen we naar ‘Het Goudblommeke In Papier’. Dit is een van de oudere volkscafés. Ooit was René Magritte hier één van de vaste klanten. Hij ontmoette hier andere surrealisten zoals Marcel Mariën en Edouard Mesens. Later werd dit de ontmoetingsplek van de leden van Cobra, waaronder Hugo Claus. Tegenwoordig is het café een beschermd monument.

Vijf jaar SF-café Leuven

Volgende maand gaan Peter, Frank Roger en ik naar Stockholm om er de Eurocon 2011 bij te wonen. Frank Roger herinnert ons aan de Franse Nationale Conventie in augustus in Tilff nabij Luik. Daar zal uitgebreid Alain le Bussy herdacht worden. Olivier, de zoon van Alain, coördineert de conventie. Wie komt mee? Geïnteresseerden sturen een mail naar sfcafeleuven@gmail.com. Frank Roger en ik plannen om zaterdagsnamiddags naar Tilff te gaan.

Op 6 november vieren we vijf jaar SF-cafés Leuven. Op 5 november 2006 nodigde Future Visions Unlimited een eerste keer de fans uit in de Charly’s in Leuven.

Joan Miró. Het Palet Van De Dichter

Nog tot 19 juni 2011

Plaats: ING Cultuurcentrum, Koningsplein 6, 1000 Brussel

www.ing.be/art

 

Eurocon 2011

17 - 19 juni 2011

Eregasten: Elizabeth Bear, Ian McDonald, John-Henri Holmberg, Jukka Halme

Plaats: Royal Institute of Technology, Stockholm, Zweden

Inkom: 40 euro

www.eurocon2011.se

 

Convention Française 2011

18 - 22 augustus 2011

Plaats: Château de Tilff, nabij Luik

www.ccpl-esneux.be/cfsftilff/topic/index.html

 

Vijf Jaar SF-Café Leuven

6 november 2011

Plaats: Leuven

Programma volgt later

Info: sfcafeleuven@gmail.com

 

Frank Beckers