Jules Verne Museum                                                                               Theater Goodbye Mr. Verne

Nemo 2018

Eurocon ontmoet kapitein Nemo

De Europese SF-conventie Nemo 2018 vond plaats in Amiens, in hartje Picardië. De stad staat bekend om haar prachtige kathedraal. Binnenin is er een labyrint in zwarte en witte tegels aangelegd. De pelgrim loopt geen gevaar dat hij verdwaalt: er is immers maar één mogelijke weg en die leidt naar het spirituele hart van het labyrint.

Amiens is de stad, waar Jules Verne (1828 – 1905) het grootste deel va zijn leven doorbracht en nu begraven ligt. Daarom werd de conventie naar kapitein Nemo, het hoofdpersonage van Jules Vernes verhaal Twintigduizend mijlen onder zee, genoemd. De Franse vader van de SF was dan ook een centraal thema van de conventie. Voor mij en vijftien anderen begon de conventie donderdagmorgen in het Jules Verne Museum.

Tijdens de conventie werd een tekst van Philippe Curval, vertaald naar het Picardisch, de regionale taal, voorgesteld. Een ironisch detail: de zombies in de het verhaal praten Picardisch, waar veel Fransen het Picardisch een dode taal noemen.

Vierhonderd fans hadden zich ingeschreven. Nemo was tegelijk ook de Franse Nationale Conventie. Vandaar dat er een behoorlijk aantal Franstalige Belgen waren, voor een keer meer Walen dan Vlamingen op een Eurocon. Helaas ontbrak Jim Walker. De Brit kon om medische redenen niet komen. Iedereen die de voorbije twintig jaar ooit actief aan een Euroconventie deelnam, kent hem. Zelf ontmoette ik hem voor het eerst op de Eurocon in Krakau van 1991. Jim bezocht meerdere conventies in ons land. Zijn vrienden van het fandom wensen hem beterschap.

Jules Verne ontmoet H.G. Wells

Pierre Gévart, voorzitter van Nemo, schreef een toneelstuk over Jules Verne. In Goodbye Mr. Verne verzint hij een ontmoeting tussen Jules Verne en de Britse schrijver H.G. Wells, die in werkelijkheid nooit heeft plaatsgevonden. De Franse tekst werd door Ian Watson naar het Engels vertaald. Beide teksten lagen op de SF-beurs in Amiens te koop. Beide versies werden tijdens Nemo opgevoerd.

Jules Verne dook nog herhaaldelijk op in lezingen en debatten, bijvoorbeeld in De invloed van Jules Verne op de Hongaarse literatuur en Wat gebeurde er met de droom van Jules Verne?

Eurocon ontmoet Afrofuturisme

Afrofuturisme en Afrikaanse SF vormden een ander thema. Hiermee trok de Eurocon een heel internationale kaart. Steevast zijn er Europese en soms ook Amerikaanse schrijvers. Maar voor het eerst waren er dus ook schrijvers, journalisten en academici uit Afrika.

Tijdens een debat bedankte professor en schrijver M. Ould Ebnou uit Mauritanië het Franse SF-magazine Galaxies voor de kansen die het blad aan niet-westerse SF-schrijvers biedt - voorzitter Pierre Gévart is trouwens hoofdredacteur van Galaxies.

Eerder dit jaar was er het festival Other Futures in Amsterdam en ook de Marvelfilm Black Panther van Ryan Coogler zette Afrofuturisme in de schijnwerper. Veel andere conventies over Afrofuturisme zijn mij onbekend. De Amerikaanse kunstcriticus Mark Dery gebruikte als eerste de term Afrofuturisme in zijn essay Black to the Future uit 1994. Onder dit genre vallen bijvoorbeeld de muziek en films (Space is the Place, 1977) van Sun Ra (1914-1993), oprichter van Intergalactic Myth Science Arkestra.

Frankenstein ontmoet Mengele

In vier parallelle sessies werden lezingen en debatten gehouden over exoplaneten, le merveilleux-scientifique, de gekke wetenschapper in de film, Artificiële Intelligentie, utopieën in Oost-Europa, de anthologie Steampunk International, … . De snikhete zalen in het universiteitsgebouw, dat als congrescentrum diende, werden door de bezoekers al snel in Sauna herdoopt. Op de laatste dag van de conventie werden er stoelen buiten geplaatst en verhuisden enkele lezingen naar buiten.

Ian Watson stelde op een grappige en interessante manier zijn nieuwe project Monster, Mermaid en Mengele voor. Het Monster is de creatie van Victor Frankenstein. Dat verhaal werd tweehonderd jaar geleden door Mary Shelley bedacht. De Mermaid is de bruid die het monster aan zijn schepper vroeg. Samen met zijn bruid vlucht het Monster naar Paraquay. Jaren later vlucht dokter Mengele naar het Zuid-Amerikaanse land en ontmoet er het Monster.

Het filmprogramma beperkte zich tot een sessie korte films. Eerst het recente La Veille van Paul Prache, gesitueerd in een Arabisch land, waar oorlog is en de inwoners met raketten de aarde ontvluchten. Dan historische, fantastische filmpjes van Segundo de Chomón die in Parijs voor Pathé Brothers werkte. De Spanjaard was een pionier in de animatiefilm.

Op de eerste verdieping van het conventiegebouw waren er twee tentoonstellingen ingericht. Vaisseaux et Voyages dans l’Espace de la BD Franco-Belge toonde de verkenning van de ruimte aan de hand van stripverhalen. De tweede tentoonstelling was gewijd aan de Franse schrijver Michel Jeury (Le Temps incertain, Les Singes du Temps, Soleil chaud, poisson des profondeurs). Veel belangstelling was er echter niet: toen ik langs beide tentoonstellingen liep, bevond ik me moederziel alleen op de verdieping.

Ten slotte was er een behoorlijk grote boekenbeurs met natuurlijk voornamelijk Franstalige werken. Op een tafeltje lagen er een handvol Engelse, Duitse en zowaar Nederlandse tweedehandsboeken. De Nederlandstalige boeken kregen we gratis mee.

Dublin ontmoet Belfast

Volgend jaar nodigt Belfast ons van 22 tot 24 augustus 2019 uit op de Eurocon Titancon. De conventie start het weekeind na de wereldconventie 2019 in Dublin. Jan Van ’t Ent, Frank Roger, Peter De Weerdt en ik reizen in elk geval van de Ierse Republiek naar Noord-Ierland om beide conventies bij te wonen.

Op de conventie werd de Eurocon 2020 toegewezen. Dat wordt Rijeka in Kroatië, dat in 2020 trouwens ook Culturele Hoofdstad van Europa is. In 2022 strijden het Italiaanse Fiuggi en het Roemeense Timisoara om de Eurocon te organiseren. Op de stand van club Helion uit Timisoara lag haar tijdschrift, waarin verhalen van Frank Roger zijn verschenen.

Het NCSF hoopt de Eurocon 2024 te mogen organiseren. Die zou dan plaatsvinden in Rotterdam. Paul van Oven reist langs de belangrijke conventies om lidmaatschappen voor deze Eurocon te verkopen. De Nederlanders, waaronder Jan Van ‘t Ent, waren vaak te vinden aan de tafel van Dublin 2019.

Om de volgende Franse Nationale Conventies te bezoeken, moet je in 2019 in Avignon en in 2020 in Orleans zijn. En Nice is kandidaat om de wereldconventie van 2023 te huisvesten. Dat zou de eerste wereldconventie op Franse bodem zijn.

NEMO 2018
19 - 22 juli 2018
Amiens, Frankrijk
eurocon2018.yolasite.com/

Frank Beckers