Wie is toekomst-expert?

In het boekenbeursessay van Knack Boeken, het extra nummer van Knack ter gelegenheid van de Boekenbeurs 2018, schrijft Ruben Mersch over optimisten en pessimisten.

 

‘Begin jaren tachtig selecteerde psycholoog Philip Tetlock 284 experts: economen, politicologen, geschiedkundigen. Hij bestookte hen met vragen. Zouden de grondstoffen op deze planeet over enkele decennia uitgeput zijn? Zou er een einde komen aan het apartheidsregime in Zuid-Afrika? Zou de olieprijs stijgen dan wel dalen? Twintig jaar en maar liefst 82.361 voorspellingen later begon hij zijn analyse. Zijn conclusie was duidelijk: experts kunnen het niet. Als je wilt weten wat de toekomst ons zal brengen, kun je evengoed een horoscoop raadplegen.’

 

Als conclusie citeert hij George Bernard Shaw:
Zowel optimisten als pessimisten dragen bij aan de samenleving. Optimisten vinden het vliegtuig uit, pessimisten de parachute.
en besluit:

Ik ben het met hem eens. Ik weet niet welk lot ons als mensheid wacht, maar ik weet wel dat de kans dat we een oplossing vinden vergroot als we ons intellecten onze kennis niet inzetten om onze tegenstander te verketteren, maar wel om samen op zoek te gaan naar de best mogelijke oplossing. Daarvoor hebben we zowel optimisten als zwartkijkers nodig.

 

(Bron: Ruben Mersch, Waarom de wereld al dan niet naar de vaantjes is, Knack Extra 17/10/2018